StoryEditorOCM
ZdravljeVAŽNA JE OBRADA

Doktor govori o uobičajenoj zabludi: ‘Ako vam štitnjača pravilno ne funkcionira ovo povrće ipak smijete jesti‘

Piše Petra Sokić/Živim
16. kolovoza 2024. - 09:49

Zdravlje štitnjače ključan je, ali često zanemareni aspekt našeg zdravlja. Ova mala žlijezda u vratu važna je za puno procesa, a među ostalim regulira metabolizam, razine energije i raspoloženje. Kada pravilno funkcionira, štitnjača održava ravnotežu tijela, međutim, kada je u neravnoteži mnogi se susreću s problema poput kroničnog umora, promjenama u tjelesnoj težini, ali i stanjima hipotireoze ili hipertireoze. Unatoč nabrojenom, mnogi još uvijek ne znaju dovoljno o ovom organu našeg tijela, piše Živim.

image
/Shutterstock

Poremećaji štitnjače

Kada štitnjača proizvodi previše hormona, stanje poznato kao hipertireoza, to može dovesti do simptoma poput

- tjeskobe,

- drhtanja,

- prekomjernog znojenja i

- neobjašnjivog gubitka težine.

Nasuprot tome, neaktivna štitnjača ili hipotireoza može uzrokovati

- umor,

- debljanje i

- osjećaj hladnoće.

Iako čimbenici načina života poput prehrane i tjelovježbe ne utječu značajno na zdravlje štitnjače, rano prepoznavanje je važno kako bi se moglo pravovremeno početi liječiti.

Obiteljska povijest bolesti

Prema dr. Leonardu Wartofskyju sa Sveučilišta Georgetown, obiteljska povijest bolesti štitnjače povećava rizik od razvoja problema s ovim organom. Zato je važno redovito provjeravati štitnjaču tijekom liječničkih pregleda, kada liječnici mogu procijeniti znakove poput oteklina ili čvorića.

Krvni test koji mjeri razinu hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) može pomoći u određivanju funkcioniranja vaše štitnjače. Visoka razina TSH obično ukazuje na nedovoljno aktivnu štitnjaču, dok niska razina TSH ukazuje na prekomjernu aktivnost. Ovisno o rezultatima, mogućnosti liječenja mogu uključivati hormonsku nadomjesnu terapiju za hipotireozu ili lijekove i druge tretmane za hipertireozu.

Jod

Jod je ključni nutrijent za zdravlje štitnjače, a većina ljudi unosi dovoljno prehranom. Međutim, trudnicama je potreban dodatni jod kako bi podržale vlastitu funkciju štitnjače, a i normalan razvoj svoje bebe. Dr. Michael Tuttle iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center savjetuje da su prenatalni vitamini s jodom ključni za buduće majke. Za druge, međutim, važno je ne konzumirati jod prekomjerno, jer može biti štetno.

image

Kupus

/Shutterstock

Mitovi o povrću

Uobičajena je zabluda da konzumiranje povrća iz skupine krstašica - poput kelja i kupusa - može naštetiti štitnjači. Dr. Tuttle pojašnjava da je to problem samo s iznimno velikim količinama. Štoviše, povrće koje sadrži goitrogene nemojte isključiti iz prehrane već ih dobro termički obradite. Uravnotežena prehrana, uključujući ovo hranjivo povrće, korisna je i ne treba je izbjegavati.

Za one kojima je dijagnosticiran poremećaj štitnjače, upravljanje njime često znači svakodnevno uzimanje lijekova. Redovito praćenje razine hormona štitnjače i prilagođavanje lijekova prema potrebi je ključno, jer se funkcija ovog organa izgleda poput leptira može mijenjati tijekom vremena. Također je važno uzimati lijekove kako je propisano i biti svjestan interakcija s drugim dodacima, poput željeza ili kalcija, koji mogu utjecati na apsorpciju, piše Živim.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 10:29