StoryEditorOCM
Zdravljezbogom opstipaciji

Ako vas muče nadutost i zatvor, ovo su namirnice koje dokazano poboljšavaju probavu i vode na WC

Piše MOZAIK SD
7. ožujka 2023. - 06:47

Redovito pražnjenje crijeva važno je za ukupno zdravstveno stanje čovjeka te osjećaj zdravlja i zadovoljstva. Međutim, ponekad se u tome pretjeruje pa ljudi pogrešno očekuju da će stolicu imati svakodnevno, pa čak i u pravilno vrijeme u danu.

S druge strane, i suvremeni sjedilački način života, stres, kao i način prehrane, temeljen na brzoj i nutritivno siromašnoj hrani, pridonosi probavnim problemima. Dakle, probavni problemi mogu se riješiti i pravilnom prehranom, i to s namirnicama koji potiču redovito pražnjnje crijeva.

image

Europska agencija za sigurnost hrane odobrila je tvrdnju da suhe šljive pridonose normalnoj funkciji probavnog sustava

Nikola Vilić/Cropix

Na prvome mjestu su suhe šljive za koje je Europska agencija za sigurnost hrane odobrila tvrdnju da pridonose normalnoj funkciji probavnog sustava. Šljive su laskavu titulu laksativa "zaslužile" netopivim i topivim prehrambenim vlaknima i sorbitolu koje sadrže. Za dobar probavni učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 grama suhih šljiva, piše mag. nutr. Sandra Krstev Barać za Miss7Zdrava.

Na drugome mjestu su dokazane lanene sjemenke. One se lako mogu dodati zobenoj kaši, tjestenini, salati ili smoothieju, a najbolje rezultate daju samljevene. I bez lanenih sjemenki zobena kaša odlična je za probavu jer u pola šalice daje po 2 grama netopivih i topivih vlakana.

Vlaknima bogate mahunarke su također dokazane kao saveznik dobre probave. I grah je u tome dobar, ali ima i bogatijih mahunarki koji ne stvaraju toliki osjećaj nadutosti.

image

Jogurt sadrži ‘dobre bakterije‘ koje poboljšavaju probavu

Shutterstock

Poznata su dobra probavna svojstva jogurta i "dobrih bakterija" koje sadrži, a mag. Krstev Barać tvrdi da još bolje učinke postižu jogurti obogaćeni probioticima.

Negazirana ili gazirana mineralna voda također pospješuje probavu, s time da gazirana olakšava simptome loše probave, a za zatvor je najbolja mineralna voda koja sadrži magnezij, ali u umjerenoj količini.

Sok tropske biljka Aloa vera također ima laksativno djelovanje, trebalo bi ga piti osam do deset dana po pola čaše ujutro i navečer. Možda su najveće iznenađenje na listi kokice, koje imaju malo kalorija, a puno vlakana. Kako biste osjetili maksimalne koristi, kokice pecite na što manje ulja i pripazite na dodatak soli, piše Miss7Zdrava.

image

Kokice imaju malo kalorija, a puno vlakana

AFP

Prema tome, za dobru probavu bilo bi pametno i odgovorno u svoju prehranu uvrstiti dovoljnu količinu ovih namirnica. Učinci bi se trebali vidjeti i na drugim planovima života, a ne samo na probavi. Kada se tome doda i više kretanja, sve će biti još bolje. I zdravije.

image

Sjedilački način života, stres, kao i način prehrane, temeljen na brzoj i nutritivno siromašnoj hrani, pridonosi probavnim problemima (ilustracija)

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 10:30