StoryEditor
ViralPod UV svjetlom

Evo zašto ih nije dosta ‘proprati‘: fotografije prljavih ruku obišle svijet, korisnici mreža ostali u šoku kad su vidjeli točno kako sapun djeluje

Piše PSD
18. ožujka 2020. - 12:17
Shutterstock

Uputstva o pravilnome pranju ruku proteklih dana niste mogli preskočiti. No to ne znači da ste ih u potpunosti usvojili i da poštujete pravila Svjetske zdravstvene organizacije.

Perete li uistinu ruke isključivo toplom vodom? Nasapunate li dovoljno? Traje li vaše pranje 20 sekundi? Pobrinete li se i za područje između prstiju i ispod nokata?

Ako još uvijek niste sasvim uvjereni da će vas baš to spasiti od zaraze, preskočili ste ovaj i ovaj tekst te se za higijenu ruku brinete polovično, možda će vas ove fotografije uvjeriti da ipak promislite o svojim postupcima.

Serija fotografija ruku pod UV svjetlom pokazuje točno koliko toga na površini zadržavaju prljave, a koliko temeljito oprane ruke. I to ne 20 sekundi, već punih 30 sekundi ribanja sapunom i toplom vodom. 

Objava je u kratkom roku postala viralna, a o važnosti pranja ruku kad je u pitanju sprječavanje širenja virusa progovorile su  mnoge poznate osobe. Fotografije je objavila i glumica Kristen Bell, a prenosi ih Independent.

Na prvoj fotografiji prikazane su prljave ruke. Na drugoj one koje su samo "proprane". Na sljedećoj oprane šest sekundi vodom, bez sapuna i konačno 30 sekundi sa sapunom. U ovom slučaju slika zaista govori više od tisuću riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 00:55