StoryEditor
Trendza dobro jutro

Zaboravite na brige oko doručka: isprobali smo jednostavan i brz recept za domaću verziju granole, osim što je ukusna i zdrava, gotova je za čas

19. travnja 2020. - 10:32
Shutterstock

Ne znam za vas, al ja sam u izolaciji otkrila neke svoje skrivene talente. Jedan od njih veže se uz kuhinju, za koju inače i nisam imala baš najviše vremena.

Unatoč manjku mog interesa za kuhanjem, rjeđi odlasci u trgovine i želja da iskoristim baš sve namirnice koje imam kod kuće, tako su me potaknuli na internetsku potragu za kulinarskim idejama, trikovima i savjetima, a moja posljednja 'uspješnica' vezana je uz najvažniji obrok u danu - doručak.

Iako se trudim ne preskakati doručak, moram priznati da vrlo često, ili nemam vremena za njega ili pak ideje. U izolaciji sam se stoga odlučila posvetiti baš tom obroku i dijelu dana, a u svojoj internetskoj potrazi naišla sam na super jednostavan recept za domaću granolu.

DOMAĆI MÜSLI

S granolom ste se vjerojatno mnogi susreli, no možda niste znali da se radi o njoj, budući da se u našim trgovinama uglavnom prodaje pod nazivom müsli. Riječ je zdravoj i ukusnoj kombinaciji žitarica, sjemenki, začina i brojnih drugih dodataka, no za razliku od domaće verzije, kupovna granola obiluje šećerima i raznim nezdravim aditivima.

Domaća verzija ovog ukusnog i zdravog doručka bit će vam korisna iz više razloga, a osim što ćete uštedjeti nešto novaca, poradit ćete i na svome zdravlju. Naime, domaća granola bogata je vlaknima što blagotvorno djeluje na našu probavu, a jedna porcija ovog obroka opskrbit će vas s 20% potrebnog dnevnog unosa vitamina E koji štiti našu kožu od preranog starenja.

Također, domaća granola ima mali postotak kolesterola i soli,  a najbolje od svega je što kada je sami radite, znate točno koje su sve namirnice u njoj. To vam daje mogućnost da se poigrate s omiljenim okusima ili pak da pripremite bezglutensku verziju ovog slasnog jutarnjeg obroka.

Ja sam svoju pripremila na ovaj način, no naravno, vi je možete prilagoditi svojim ukusima i željama.

Od sastojaka sam koristila:

- 300 grama zobenih pahuljica

- 100 grama amarant pops-a

- 100 grama sojinih pahuljica

- sjemenke lana i suncokreta

- nasjeckani lješnjak

- 3 žlice kokosova ulja

- 4 žlice meda

- suhe brusnice

- tamnu čokoladu

- cimet

image
Privatni album

Priprema je vrlo jednostavna i brza.

Na vatri zagrijte kokosovo ulje i med. Po želji, možete dodati i žlicu maslaca od kikirikija. U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: zobene i sojine pahuljice, amarant pops i nasjeckane lješnjake. Otopljenu smjesu kokosova ulja i meda zamiješajte sa suhim sastojcima i posložite u tepsiju na masni papir. Prekrijte cijelu tepsiju u tankom sloju. Pećnicu prethodno zagrijte te pecite oko 20 minuta na 150 stupnjeva.

Zapečenu granolu razlomite u zdjelu te pomiješajte sa suhim voćem, tamnom čokoladom i začinima.

Naravno, sastojci za granolu mogu se prilagoditi onome što imate kod kuće ili pak vašem ukusu, stoga se ne bojte eksperimentirati. Ova količina smjese bit će vam dovoljna za zalihu granole za nekoliko tjedana, a preporučljivo je pojesti je unutar dva mjeseca. Uživajte.

image
Privatni album

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 05:46