StoryEditorOCM
Slatko‘jako je bitno...‘

Ledene kocke koje se tope u ustima: Helena ih radi po starom obiteljskom receptu, otkrila nam je trik za najbolji uspjeh

Piše T. S. M.
18. listopada 2024. - 10:43

Kad bismo pokušali sastaviti popis najomiljenijih kolača na našim prostorima, jedan od onih koji bi se sigurno našao na njemu su ledene kocke. Jednostavna, a svima draga slastica jedan je od klasika bez kojih su nezamisliva obiteljska okupljanja, a mnogi recept za obožavanu slatkariju čuvaju u bilježnicama s obiteljskim receptima. Za pripremu se koriste sastojci koji su nam manje-više svima uvijek pri ruci sastoji se od biskvita, kuhane kreme i tučenog slatkog vrhnja

Svoj najdraži recept za ledene kocke otkrila nam je blogerica Helena Pudić, koju možete pratiti na Instagramu, a riječ je o receptu koji je generacijama u njenoj obitelji. Helena ga je naučila pripremati od svoje bake.

image
Privatni album

"Baka ga je često radila i tko god je probao taj kolač oduševio se. Ja sam samo prilagodina količinu sastojaka veličini pleha koji sam koristila", otkrila nam je.

Helena savjetuje svima koji će isprobati njen recept da ispečeni biskvit, nakon što ga izbockaju vilicom i preliju toplim mlijekom, obavezno vrate u toplu i ugašenu pećnicu. "To je jako bitno kako bi se biskvit što bolje natopio", objasnila je.

Ledene kocke

Sastojci:

Biskvit

8 bjelanjaka
8 žlica šećera
8 žlica brašna

Krema

8 žumanjka
8 žlica šećera
1 puding od vanilije
3 žlice brašna
800 ml mlijeka
250 g margarina

Preljev:

250 ml mlijeka
3 žlice šećera

Dodatno:

3 vrećice šlaga u prahu 

Priprema:

Lagano umutite bjelanjke, postupno im dodajte šećer pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte im brašno pa ga lagano umiješajte pjenjačom.

Pleh dimenzija 33x22 centimetra premažite uljem ili margarinom, posšite brašnom, a višak istresite. Smjesu izlijte u pleh, poravnajte, par puta lupnite od površinu da izađe zrak pa ga stavite peći na 180°C oko 15 minuta.

Pečeni biskvit izbockajte čačkalicom i prelijete toplim mlijekom u koje ste dodali šećer. Vratite biskvit natrag u ugašenu pećnicu na par minuta da upije mlijeko.

Za kremu miksajte žumanjke sa šećerom, dodajte puding, brašno i dio mlijeka, a ostatak stavite kuhati. U prokuhalo mlijeko izlijete smjesu s pudingom i kuhajte dok se krema ne zgusne. Prekrijete folijom ili vrećicom pa ostavite da se ohladi. U hladnu kremu dodajte margarin sobne temperature i dobro izmiksajte.

Kremu namažete na biskvit, na kremu odmah stavite šlag pripremljen prema uputama na pakiranju pa kolač ostavite da se stisne. Ohlađeni kolač režite na kocke i ukrasite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 10:43