Ljubitelji tjestenine i talijanske kužine složit će se kako nema do dobrog bolognese umaka. S vremenom su se pojavile razne verzije recepata popularnog umaka, no rijetko koji od njih će vam priuštiti okus ravan onom iz restorana.
Svakako je ključ u kvalitetnim i svježim namirnicama, ali ima tu još jedna kvaka. Ako želite okus tradicionalne talijanske recepture, morat ćete zaboraviti na brzo kuhanje. Kako bi se sastojci savršeno proželi i kreirali rapsodiju okusa, umak ćete morati kuhati barem 2 sata.
Vjerujte nam, isplati se!
Umak bolognese
Sastojci:
300 g mljevene junetine
300 g pasirane rajčice
150 g slanine
50 g mrkve
50 g celera
50 g luka
½ čaše bijelog vina
½ čaše mlijeka
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Narežite slaninu na sitne kockice i prodinstajte, dodajte malo maslinovog ulja te nasjeckanu mrkvu, luk i celer. Dodajte mljevenu junetinu i dobro je popržite uz stalno miješanje da se meso dobro usitni.
Dodajte vino i lagano miješajte dok alkohol ne ishlapi pa nakon 5 minuta dodajte pasiranu rajčicu. Dobro promiješajte i kuhajte minimalno 2 sata uz povremeno dodavanje vode ili mesnog temeljca. Pri samom kraju kuhanja dodajte mlijeko te posolite i popaprite po želji.
Umak prelijte po omiljenoj tjestenini i nek vam je u slast.