StoryEditorOCM
Slanoodlična metoda

Domaći kruh bez puno muke: Mile ima super recept, ništa ne treba mijesiti, samo sve pomiješajte, a sutra uživajte

Piše Spiza SD
17. studenog 2023. - 19:38

Sutra se ne radi pa će vam dobro doći recept za domaći kruh. Vrlo je jednostavan i ne bojte se ne uključuje tisuću i jedan korak pripreme kao što je slučaj s mnogim drugim trenutno popularnim receptima. Ovaj se kruh zamijesi navečer i ispeče ujutro, bez previše filozofiranja, preklapanja tijesta i ostalih čudnovatih zahvata.

Recept nam je otkrio Mile Butorac kojeg pratimo na Instagramu Hungry Mile, a bloger i sam kaže kako je ovo je najjednostavniji način." Ne treba ga mijesiti, samo brza priprema noć prije i nevjerojatna količina radosti drugo jutro. S rupicama i činjenicom da za doručak imaš topao kruh kao iz artisan pekare.".

Jednostavni kruh

Sastojci:

450 g pšeničnog bijelog brašna
1 vrećica suhog kvasca (7 g)
2 žličice soli
375 ml tople vode

Priprema tijesta:

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte kvasac i toplu vodu te pomiješajte. Tijesto će biti vrlo mokro i ljepljivo. Čvrsto pokrijte zdjelu i preko noći je ostavite u hladnjaku. Jedan sat prije pečenja tijesto izvadite iz hladnjaka.

Pola sata prije kraja dizanja zagrijte pećnicu na 230 °C, a u nju stavite lonac od lijevanog željeza s poklopcem.

Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i nemojte ga mijesiti nego ga lopaticom sa strane nekoliko puta presavijte prema sredini.Grudu tijesta prebacite na papir za pečenje pa dlanovima ili lopaticom ugrubo oblikujte okrugli oblik. Pažljivo prinesite vruću posudu, otklopite ju i u nju oprezno stavite papir za pečenje s tijestom.

Dobro pokrijte posudu i stavite je u pećnicu. Kruh pecite 30 minuta u pokrivenoj posudi, a zatim pažljivo skinite vrući poklopac i pecite još 15 minuta.

Tijekom pečenja u pokrivenoj posudi većina pare ne može izaći iz posude, pa će kruh lijepo narasti prije nego što se korica isuši i očvrsne. Nakon skidanja poklopca kruh će se zbog vrućine lijepo zapeći i dobiti zlatno smeđu boju.

Prije nego što razrežete kruh morate pričekati da se ohladi barem toliko da bude topao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2024 10:11