StoryEditorOCM
Savjetidilema

Trebamo li guliti rajčice za šalšu i uklanjati im sjemenke: nije nimalo svejedno kako ćete postupiti, evo i zašto

Piše T. S. M.
16. srpnja 2024. - 11:46

Ako ste isplanirali skuhati veću teću šalše od poma, po svoj se prilici nimalo ne radujete što ćete oho-ho vremena morati provesti ne samo kuhajući i miješajući umak koji lagano vrijucka, nego i blanširajući, hlađenje i guljenje svih tih kilograma rajčica prije kuhanja. Sasvim se opravdano zapitati je li ovaj korak uopće potreban.

Neki kažu kako im kora rajčice i njene sjemenke nimalo ne smetaju dok jedu šalšu - takva se obično naziva šporkom šalšom - dok drugi padaju u nesvijest zaluta li im u tanjur koja kožica ili špica. Kad se kuha za takve, običaj je ukloniti i koru i sjemenke, a hoćete li to napraviti unaprijed na gore opisan način ili ćete ih ukloniti nakon što je šalša skuhana, pasiranjem ili blendanjem, na vama je. Ali nije svejedno.

image
Shutterstock

Kora rajčice bogata je vrstom hranjivih tvari zvanih flavonoli, koji joj daju gorak okus, dok sjemenke rajčice, prema nekima, nepotrebno razvodnjavaju jelo i povećavaju mu vrijeme kuhanja te mu, pored toga, mogu pojačati kiselost. Želite li slađu (i glađu) šalšu, a ne želite dodavati šećer, uklonite i koru i špice, prije kuhanja.

Ako vam se to ne da raditi pa ćete umjesto toga riskirati s neoljuštenim pomama iz kojih niste uklonili sjemenke, uzmite u obzir da je špice i koru bolje ukloniti pasiranjem - ubacite li sve skupa u blender, uštedjet ćete na vremenu i trudu, ali će vam šalša dobiti nešto svjetliju boju i gorkast okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 03:26