StoryEditorOCM
Savjetiključni detalj

Tajna najboljeg pire krumpira koju znaju samo iskusni: želite li da bude kremast i pahuljast, ovaj korak ne preskačite

Piše T. S. M.
13. kolovoza 2024. - 13:04

Svašta ste već probali, ali nikako vam ne polazi za rukom napraviti pire od krumpira koji vam je baš po guštu? Netko vam je prešutio najveću tajnu. Nije namjerno, vjerojatno je ne zna, jer znaju je samo iskusni.

Ono što je ključno kod pripreme pirea je odstraniti što je moguće više vlage iz krumpira. Zašto? Tamo gdje je suvišna tekućina, nema mjesta za maslac, mlijeko i začine, pa vam je pire bljutav, a i tekstura mu ne može biti zadovoljavajuća.

Evo kako biste trebali postupiti, jer obično cijeđenje u cjedilu nije dovoljno.

image
Shutterstock

Nakon što se krumpir skuhao (pri kraju procesa budite osobito oprezni i nemojte propustiti pravi trenutak u kojem je krumpir kuhan dovoljno da u njega lako možete umetnuti nož, jer će vam se raskuhati i tada više nema pomoći),  dobro ga ocijedite, a zatim ga vratite natrag u lonac u kojem se kuhao i vratite ga na vatru. Podesite temperaturu na laganu i pustite da se krumpir zagrijava, dok para isparava. Nemojte ga miješati, samo povremeno protresite teću. Dovoljna će biti minuta do minuta i pol ovakvog tretmana da biste dobili savršenu bazu za pire.

Ovako prosušeni krumpir potom zgnječite pa mu dodajte maslac i blago zagrijano mlijeko te postupite kao i inače. Nećete se razočarati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 03:20