Jedan od najčešćih savjeta koji se mogu čuti po pitanju zdrave prehrane glasi zamijenite rafinirane proizvode cjelovitima. Konkretno, bijelo brašno integralnim, standardnu tjesteninu onom od cjelovitih žitaricama, a bijelu rižu smeđom.
I eto problema. Ove zdravije inačice uobičajenih namirnica mogu biti malo nezgodne za skuhati. Osobito riža. Neki se kunu da što god su pokušali po pitanju kuhanja smeđe riže nikad nisu dobili rižu kojom bi bili u potpunosti zadovoljni. Nikako da im se skuha. Čekaju, kukaju po forumima i društvenim mrežama, i po 45 minuta.
I ne lažu.
Kad se smeđa riža kuha u svom izvornom obliku, onako ravno iz pakiranja, može se pokazati vrlo otpornom na termičku obradu. Inati se riža, inati se kuhar, ona ustraje u tvrdoći, on pojačava vatru pa jelo izgori - tako nekako najčešće izgleda scenarij u kojem se neiskusan kuhar susreće s ovom zdravom, ali malo zeznutom namirnicom.
A sve to može proći puno glađe.
Tajna je u namakanju, a tajna iza te tajne je omekšavanje vlaknastog vanjskog sloja riže. Jednostavno potopite rižu s dovoljno vode (dio će upiti) i ostavite je da odstoji najmanje 90 minuta.
Kad ste i vi i riža spremni za kuhanje, jednostavno ocijedite vodu i isperite višak škroba pod tekućom vodom (odnosno nemojte, ako kuhate rižot). Namočenu rižu možete kuhati u standardnom omjeru smeđe riže i vode od 1: 2, ali ako ste je namakali dulje vrijeme uputno je smanjiti spomenutu količinu vode. Savjetuje se smanjiti ¼ šalice vode za svaku šalicu riže koju ste namakali dulje od dva sata, što, konkretno, znači da će vam za 1 šalicu riže umjesto 2 šalice vode biti potrebna 1 ¾ šalice vode.