StoryEditorOCM
Savjetipripazite!

Potapate grah i slanutak prije kuhanja kako bi prije bili gotovi? Uzalud vam trud ako u vodu ne dodate i ovaj sastojak

Piše T. S. M.
4. rujna 2024. - 07:05

Grah, slanutak i druge mahunarke koje čuvamo u suhom stanju odličan su izvor vitamina B skupine, vitamine A, C i E te  željeza, cinka i magnezija, ali unatoč tome, njihova priprema i konzumacija mogu nas poprilično namučiti.

Priprema zbog toga što uvijek traje dulje nego smo planirali, a konzumacija zbog toga što može završiti grčevima i nadutošću, a to sigurno nije nešto čemu bismo se mogli veseliti. Srećom, postoji jedna stara i provjerena metoda koja olakšava i jedno i drugo, a to je namakanje.

image
Shutterstock

Sigurno ste se dosad uvjerili kako se slanutak, grah, leća, polubiž i tome slično puno lakše brže skuhaju ako su prethodno namočeni, a stručnjaci tvrde da taj proces ujedno olakšava probavu suhih mahunarki. Međutim, postoji još jedan trik, samo je nešto manje poznat. Voda, naime, nije dovoljna.

Ako u vodu u koju ste potopili grahorice dodate i sol, omekšat će se opna koja obavija zrna pa će se jelo brže skuhati. _

No ako ste propustili ubaciti sol i vodu za namakanje, nemojte se nadati da ćete to moći ispraviti dodavanjem soli u vodu u kojoj se grahorice kuhaju: sol se dodaje tek potkraj kuhanja jer za vrijeme kuhanja može djelovati kontraproduktivno, čineći kožicu tvrđom i žilavijom.

Ako se trudite izbjeći pretjerano soljenje, evo vam opcija b. U vodu za namakanje dodajte malo octa, najbolje jabučnog. Utjecat će na okus, ali na dobar način, čineći ga svježijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:52