StoryEditorOCM
Savjetijako loša ideja

Najdraži vam je narezani kruh u plastičnim vrećicama? Promislite dobro prije nego ga kupite, ovo je zabrinjavajuće...

Piše T. S. M.
3. listopada 2024. - 07:05

Kruh pakiran u vrećice i prethodno narezan mnogima je omiljen jer je ne samo praktičan, nego dugo zadržava mekoću. Međutim, kupovina takvog kruha možda i nije tako dobra ideja.

Narezani kruh u vrećicama sklon je razvoju plijesni i bakterija jer se unutar plastične vrećice stvara savršeno okružje za razmnožavanje takvih mikroorganizama, a to što je unaprijed narezan olakšava vlazi iz unutrašnjosti kruha da prijeđe u unutrašnjost vrećice te tako stvori još gostoljubljiviju okolinu za patogene.

image
Shutterstock

Možda vam se plijesan osobito ne gadi pa bez problema jedete kruh s kojeg ste odrezali pljesnivi dio, ali to nipošto nije preporučljivo jer neke vrste plijesni proizvode toksične spojeve koji vam mogu itekako naškoditi.

Kako bi se smanjio nastana potencijalno opasnih mikroorganizama, proizvođači ovakvom kruhu dodaju više konzervansa nego običnom, ali kao što ste vjerojatno primijetili kupivši takav kruh, plijesan se nakon par dana ipak vrlo uspješno razvije.

Preporučuje se stoga, ako vam ne smeta jesti kruh s dodatnom količinom konzervansa, takav kruh pojesti što prije, kako se plijesan ne bi stigla razviti ili ga pak pohraniti u hladnjak jer će se plijesan u takvim uvjetima sporije razviti nego na sobnoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 07:08