StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Meso, rajčice i brojne druge namirnice nipošto ne smijete kuhati u ovoj vrsti posuđa! Još je jedna stvar strogo zabranjena

Piše T. S. M.
20. svibnja 2024. - 07:05

Od kad su teflonske tave došle na zao glas, mnogi su se okrenuli tavama s neprijanjajućim premazom. U početku su nam bile malo čudne, neki su prema njima bili malo skeptični, asli s vremenom smo se na njih navikli i sad su nam poprilično koristan komad posuđa u kojem pripremamo sve i svašta.

Ali ne bismo trebali.

Postoje određene namirnice i kategorije hrane koje je bolje držati podalje od tava s neprijanjajućim premazom.

image
Ryan Benyi Photography/Cultura Creative Via Afp

Među takvoma je meso. Pripremate li odrezak, u ovakvoj tavi nikad nećete postići onu lijepu koricu koja čuva sokove i daje mesu okus koji tako volimo. Nije dobra ni za pripremu piletine s kožom, jer se kožica neće zapeći kako treba i postati hrskava. Puno bolja opcija za pripremu odrezaka i piletine s kožom su tave od lijevanog ili nehrđajućeg čelika.

Baš kao ni kod pripreme mesa, tave s neprijanjajućim premazom nisu prikladne ni za jednu omiljenu vrstu umaka. Mislimo na umake koji nastaju kad pripremamo meso, one fine, moćne umake kojima je baza onaj slasan karamelizirani sloj s dna dave. Kako u ovakvim tavama nema karamelizacije, tako nema ni šanse da ćete moći napraviti ovakav umak.

image
Annette Riedl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Tave s neprijanjajućim dnom nisu prikladne ni za kuhanje kiselih namirnica. Kisela hrana poput rajčica, citrusa i vina može nagristi neprijanjajući premaz, čineći je s vremenom manje učinkovitom.

Neke tave s neprijanjajućim premazom mogu ići u pećnicu, a neke ne, stoga provjerite jesu li prikladne za takav način pripreme hrane prije nego što ih ubacite u vrelu pećnicu. Odgovor se često krije na poleđini.

Imajte na umu i da ovakve tave ne podnose najbolje visoke temperature pa ih nikada nemojte prethodno zagrijavati, a također izbjegavajte kuhati s njima na jakoj vatri.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 21:52