Brujet, brudet ili brodet, zovite ga kako vam je draže, samo ga radite što češće. Omiljeno jelo cijele hrvatske obale Jadrana priprema se od različitih vrsta ribe, a vrlo se lako posvađati oko toga što je od navedenog najbolje koristiti. Neki kažu da je bolji od bijele ribe, drugi kažu da je bolji od plave, a treći, pomirljivo, ističu da je važno samo da je riba friška.
A znate li da će vam za najbolji brujet dobro doći i koji rak? Možete se ograničiti na škampe, ali svakako iskušajte jedan starinski običaj: u brujet ubacite i neku veću vrstu raka, poput žbirca ili grancigule, a ako ste u mogućnosti i neku luksuzniju sortu poput hlapa ili jastoga.
Pustite ga da se kuha u vlastitom oklopu, a nakon što je skuhan, meso mu očistite i ubacite u brujet skupa sa sokovima koji su u oklopu nastali za vrijeme kuhanja.
Druga je mogućnost raka skuhati odvojeno, pa meso ubaciti u brujet, a juhom koja se dobila na taj način podlijevati jelo dok se kuha.