StoryEditorOCM
Savjetivrlo bitna stavka

Kako začiniti salatu od kupusa? Nije svejedno kojim ćete redom dodati sastojke, oni koji griješe ne gube samo na okusu

Piše T. S. M.
3. rujna 2024. - 15:04

Društvene su mreže na meti kritike zbog jako puno razloga, no ponekad nam pruže informacije do kojih bismo teško mogli doći. Recimo po pitanju pripreme uobičajenih jela koje iz dana u dan spravljamo na ustaljen način, bez da ikad zastanemo i zapitamo se radimo li to kako treba.

Zahvaljujući objavama na društvenim mrežama i komentarima koji ih neizbježno prate, nama su se "otvorile oči" po pitanju jedne naoko sasvim banalne stvari - začinjavanja salate od kupusa. Čini se da nije nimalo svejedno kojim redoslijedom dodajemo ulje, ocat i sol.

Neki tvrde kako se sol dodaje na kraju, no drugi će vam reći da se sol dodaje kupusu čim ga se nareže ili nariba. Razlog je u tome što je kupus posut solju dobro ostaviti 15 do 20 minuta na miru pa ga zatim ocijediti od tekućine koju je pustio. Pitate li nas, ovo ima smisla, savjet smo već iskušali i možemo vam reći da je salatu koja je prošla opisani tretman daleko lakše žvakati. Imajte ipak na umu da će biti nešto manje hrskava nego inače.

Po pitanju dodavanja octa i ulja stvar je još ozbiljnija, jer odabir redoslijeda ne utječe samo na teksturu i okus nego i na kvalitetu, preciznije - nutritivni sastav. Prema savjetu koji mnogi citiraju u svojim objavama i komentarima, ako se u salatu od kupusa najprije doda ocat, salata će izgubiti na sadržaju vitamina i minerala. Ocat djeluje nagrizajuće i ima svojstvo otopiti neke od hranjivih sastojaka pa ga je stoga bolje dodati tek na kraju, kad je ulje već učinilo svoje.

a što to ulje čini, osim što salatu čini ukusnijom? Dvije stvari. Pod jedan, potpomaže apsorpciju vitamina topivih u mastima, a pod dva, obavija trakice kupusa slojem koji hranjive tvari štiti od octa.

Eto, sad je sve jasno: najprije ide sol, zatim ulje te na kraju ocat. Samo ne zaboravite sve dobro izmiješati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:53