StoryEditorOCM
Savjetivelika dilema

Kad se soli grah? Neki tvrde da je pravi trenutak na samom početku, ali drugi imaju suprotan stav. Evo pravog odgovora

Piše T. S. M.
10. listopada 2024. - 08:10

Grah je omiljena, zdrava i svestrana namirnica s kojom se, nažalost, mnogi muče. Kako prilikom pripreme, tako i prilikom -probave. Ponekad čak i tijekom konzumacije.

Grah, kao što vam je sasvim sigurno poznato, ima nezgodnu ljusku, koja sadrži puno netopivih vlakana zbog čega otežava probavu, a, ako je ljuska izrazito tvrda i žilava, otežava i žvakanje. Upravo zbog toga preporučljivo je namakanje.

No bez obzira na to namačete li grah, što neki naivni optimisti preskaču napraviti, morat ćete pripaziti prilikom soljenja. Problem nije u količni, kao kod većine jela, nego, također, i u tajmingu. Kad se zapravo soli grah?

image
Shutterstock

Oko ovog pitanja vladaju polemike. Neki poručuju da ga treba posoliti na početku kuhanja. Na taj način, objašnjavaju, sol ima vremena u potpunosti prodrijeti u središte zrna i aromatizirati ih iznutra i izvana. Drugi, pak, navode da se grah ne smije soliti za vrijeme kuhanja nego tek kad je gotovo potpuno skuhan. Sol će mu, upozoravaju, dodatno otvrdnuti ljusku i produljiti mu vrijeme kuhanja.

Ova nas kontradikcija vraća na prvi dio savjeta - na količinu. Evo kako biste trebali postupiti: stavite nešto malo soli na samom početku kuhanja, a jelo dodolite kad je grah već gotovo skuhan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. listopad 2024 08:12