Brokula je toliko zdrava da bismo je trebali jesti barem jednom tjedno, no mnogi je izbjegavaju u širokom luku jer im nije po guštu. A po guštu im najčešće nije iz jednog jednostavnog razloga: ne znaju je skuhati kako treba.
Nema ništa goreg od prekuhane, bljutave, mlohave bokule, a upravo će vam takva biti ako je prekuhate. Upravo uzbog toga mnogi tvrde da ju je potrebno kuhati na pari, ali ta metoda kuhanja nije stvorena za one s manjkom strpljenja i vremena. Nekima se jednostavno ne da zafrkavati s njom.
Srećom, postoji način za skuhati brokulu na klasičan način, u kipućoj vodi, a da na kraju ostane primamljiva za jelo. Bitno je samo znati pogoditi pravi trenutak za maknuti je s vatre. No to nije sve.
Da ne duljimo, ovako biste trebali postupiti ako želite brokulu koja je ukusna i u kojoj je sačuvana većina vrijednih sastojaka. Očistite je, stabljiku odrežite pa je oljuštite. Najdrvenastiji dio možete odrezati, a ostalo narežite na kockice od otprilike centimetar duljine. Cvjetiće razdvojite.
Posolite vodu i pustite je da uzavre. Ubacite stabljiku i kuhajte je oko dvije minute, potom ubacite cvjetiće. Kuhajte oko minutu i pol, odnosno dok ne primijetite da je brokula dobila jarku svijetlozelenu boju. To je znak da je gotova.
Odmah je maknite s vatre, procijedite i prebacite u ledenu vodu kako biste zaustavili kuhanje. Ocijedite je i začinite po želji te poslužite i uživajte u hrskavom povrću punog okusa.