StoryEditorOCM
Savjetičudesno djelotvorno

Domaći kruh bit će danima mekan i prozračan: evo što će mu dati teksturu punu mjehurića i predivnu hrskavu koricu

Piše T. S. M.
28. rujna 2024. - 09:51

Vikend je, vrijeme je takvo da je najbolje što više vremena provesti kod kuće, a pored svega toga, sutra većina trgovina neće raditi - eto sasviom dovoljno razloga za pozabaviti se pripremom domaćeg kruha. Ovoga puta nećemo vam predložiti recept, nego ćemo vam dati mali, ali zlatan savjet kako da vam kruh ispadne što bolje.

U modernim receptima jedan se sastojak često izostavlja, jer se smatra nezdravim (i to s pravom), ali nekoć priprema kruha nije mogla proći bez šećera. Nemojte ga zaobići, što god mislili o njemu, jer čuda čini, a i neće vam ga puno trebati. Dodavanje šećera kruh čini mekšim i lakšim jer taj sastojak slabi strukturu glutena, omogućujući tijestu da bolje upije vodu. Kad je gluten pretjerano razvijen, kruh može biti žilav, a to ne želimo.

image
Shutterstock

Pored toga, kvasac se hrani šećerom i u tom procesu stvara ugljik-dioksid, plin zaslužan za mjehuriće koji tijesto čine prozračnim.

Evo vam i bonus savjet.

Još se jedan sastojak ponekad protjeruje iz recepta za kruh i to potpuno neopravdano, a to je masnoća. Nemojte to raditi, jer maslac, mast ili ulje pomažu kruhu da bude mekši i da zadrži više vlage. Pored toga, i masnoća na svoj način djeluje na gluten, čineći njegove niti kraćima, rezultat čega je hrskava korica na površini kruha, umjesto žilave kore koju je nemoguće kidati rukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 09:51