StoryEditorOCM
Savjetirizik iz ‘dubokog‘

Bake i mame su bile u krivu: nikad nemojte ovako odmrzavati meso, opasno je. Evo kako to obaviti sigurno i učinkovito

Piše T. S. M.
9. srpnja 2024. - 14:20

Isplanirali ste kuhati ili peći piletinu. Već se veselite okusu omiljenog jela i pritom se smatrate sretnim jer po kokoš ne morate u trgovinu, već je imate u "dubokom". Lijepo ćete je ostaviti da se odmrzne dok ste na poslu ili u nekom svom điru, a kad se vratite kući, bacit ćete se na pripremu.

Izlazite iz kuće i ostavljate meso da se odmrzava u sudoperu. Tamo je najbolje, ako nešto procuri bit će najmanji nered, mislite se. Krivo se mislite. Evo već vas čujemo: "Kako, pa tako je radila i moja mater i/ili baba?" Možda su to radile, ali su pritom poprilično riskirale pa vi nemojte.

image
Shutterstock

Stručnjaci nas konstantno upozoravaju da je praksa odmrzavanja mesa na sobnoj temperaturi jako problematična, no mnogi je i dalje upražnjavaju. Razumijemo ih, brže je. Ali je, kao što smo već upozorili, riskantno.

Pravilno odmrzavanje mesa ključno je, a prema stajalištima stručnjaka čini se da su uvriježene metode ne samo pogrešne, već i potencijalno opasne po zdravlje.

Najsigurniji način za odmrznuti piletinu - a ovo vrijedi i za ostale vrste mesa - je da je ostavite u hladnjaku dok se ne otopi. Ne zaboravite staviti meso koje odmrzavate u vrećicu (ili ga ubacite u dovoljno veliku zdjelu), kako tekućina koja nastaje odmrzavanjem ne bi iscurila po hladnjaku i kontaminirala ga. Meso koje želite odmrznuti najbolje je smjestiti na najnižu policu.Ovisno o vrsti mesa i poziciji, to može potrajati 18-48 sati pa to svakako uračunajte u svoj plan. Za piletinu obično vrijedi da joj treba oko pet sati po 450 g težine. Eto vam još malo matematike.

Što kažete, "Ko će toliko čekat"? U redu je, nestrpljivci, postoji još jedan način...

image
Shutterstock

U ovom slučaju, možete - i morate - koristiti sudoper. Samo trebate jako pripaziti da tekućina od odmrzavanja ne procuri po njemu. To će vam lakše poći za rukom ako kokoš - ili drugo meso koje ste izvadili iz "dubokog" dobro izolirate u vrećicu, za svaku sigurnost dvije. 

Meso potom potopite u zdjelu punu hladne vode i nemojte doći u iskušenje koristiti toplu, jer tako ćete stvoriti idealne uvjete za razvoj bakterija. Inače je ovo sasvim dobra i poprilično brža metoda od prethodno opisane (zahtijeva oko sat vremena na svakih 450 g mesa).

Osim što vodu treba promijeniti svako po ure. Pa vi vidite koja vam metoda više odgovara.

Bezo obzira na to za koju ste se metodu odlučili, odmrznuto meso potrošite kroz 24-48 sati ako je riječ o peradi i mljevenom mesu, odnosno kroz 3-4 dana ako je riječ o crvenom mesu. Treba li uopće napominjati da ne smijete doći u napast ponovno ga zamrznuti?

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:36