StoryEditorOCM
Pričesmokve su in
Zahvaljujući turistima, zaboravljeno voće vratilo se i na naše stolove
24. kolovoza 2023. - 09:30
Eugen NovakovićJure Miskovic /Cropix
Ne kaže se uzalud: “Dok je smokve, neće biti gladi.”
U Dalmaciji se od davnina sadila na početku, na sredini i na kraju vinograda, kako bi se njome zasladilo i pod njezinim hladom predahnulo. Ona je zdrava, kalorična i hranjiva, a dobrobit koju probava ima od njezinih vlakana neopisiva je. Može trajati iznimno dugo, i više od sto godina, a korijenom, čija dužina dosegne i dvadeset i pet metara, sama sebi traži vodu.
Slatki suvenir
Čim se turizam nakon rata vratio u Dalmaciju, i domaći su se ljudi, znajući da turisti obožavaju ovo slatko ljetno voće, okrenuli uzgoju smokava. Zapravo, vratili su se pomalo zaboravljenoj i neopravdano podcijenjenoj smokvi. Zato danas gotovo svaki restoran i hotel diljem Hrvatske, posebno mali, obiteljski, u...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?