Jeste li čuli za pitovsku tortu? Pitve, lipo misto na otoku Hvaru, ima svoju pravu, originalnu, slatku ljepoticu. E, i ta torta nije zaboravljena, nije to neki izgubljeni recept. Ni govora. Njezin se recept prenosi iz generacije u generaciju, ali svatko doda nešto svoje. I nisu sve iste.
Evo dokaza! U novootvorenoj "Vinogradarskoj zbirci" u Pitvama održana je "Muzejska ćakula o slatkom i slasnom", u suradnji udruge "Hvarski vinari" i Muzeja općine Jelsa. Taj muzejski susret bio je, dakle, posvećen slušanju, kušanju i razgovoru o hrani, vinu i kulturi otočne svakodnevice, a ćakulu je otvorio talijanski antropolog sa Sveučilišta Tor Vergata u Rimu Ernesto Di Renzo.
U svojem izlaganju, naslovljenom "Od Dioniza do happy houra", Di Renzo je govorio o kulturi vina na Mediteranu. Zat...