stdClass Object ( [id] => 1301545 [title] => Dva ‘slučajna‘ kuhara iz dva supetarska restorana udaljena samo 50 metara dobila Michelinovu preporuku - evo kako... [alias] => dva-slucajna-kuhara-iz-dva-supetarska-restorana-udaljena-samo-50-metara-dobila-michelinovu-preporuku-evo-kako [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Ljudi, nešto nam se lipo dogodilo, nešto puno lipo, još smo u pozitivnom šoku – komentiraju Supetrani ovih dana najnovije vijesti. I doista – njima, ali i cijelom Braču dogodilo se nešto posebno: dva supetarska restorana, udaljena jedan od drugog niti 50 metara zračne linije, "Kala" i "Otok", koji radi u sklopu hotela "Osam" Sypetrus grupacije, dobili su Michelinove preporuke. Ušli su u njihov vodič za Hrvatsku za 2023. godinu.

Inspektori Michelina obišli su ih inkognito, sjeli, naručili i na kraju zaključili – to je to, zaslužuju preporuku. A znate kako to onda ide – kad je već stigao dotle, svaki ozbiljan chef počne snivati i korak naprijed.

A zanimljivo je da obojica chefova iz ovih supetarskih restorana – i Dino Šeparović iz "Kale" i Nevres Dostović iz "Otoka" – nisu svoje priče započeli kao kuhari.

Dino je tek na trećoj godini Pravnog fakulteta u Splitu shvatio da se vidi isključivo u kuhinji obiteljske konobe. Nevres je pak godinama bio konobar koji je u jednom trenutku spletom okolnosti uskočio u kuhinju. Tim više Michelinova preporuka "piza".

‘U kuhinji ne postoji vanjski svijet‘

– Vjerujte mi, ni ja još nisam svjestan da smo dobili tako veliko priznanje, da je cijeli tim restorana "Otok" – jer u kuhinji uvijek snaga leži u cijelom timu – uspio doći do Michelinove preporuke. Iza toga stoji veliki rad, na svaki se detalj pazi, pa ako se na kraju dogodi da je devet ljudi za neko jelo reklo da je super, a deseti se požalio, tada je tvoj zadatak pogledati gdje si možda ipak pogriješio. Ponekad to može biti i loš dan. Kada uđete u kuhinju, tada sve drugo ostaje vani. U kužini vani ne postoji, postoji samo naš uigrani kolektiv, vrhunska namirnica, savršena priprema i prezentacija, atmosfera, praćenje svakog segmenta posla – veli Nevres Dostović, koji ovako govori o svojim kuharskim počecima:

– Ni najmanje, to je bio čisti stjecaj okolnosti. Ja vam zapravo škole kuharske vidio nisam. Prije nego što sam upao u kuhinju, radio sam kao konobar četiri godine. Onda sam u Bosni – rodom sam iz Banovića kraj Tuzle – otvorio mali objekt. U jednom trenutku ostao sam bez kuhara, ne zato što ih nije bilo, nego poradi toga što naprosto nisu mogli pratiti određeni im jelovnik. Uskočio sam ja privremeno. I eto, rodila se ljubav – veli.

---

image

Nevres Dostović: Ja vam zapravo škole kuharske vidio nisam. Prije nego što sam upao u kuhinju, radio sam kao konobar četiri godine

Tom Dubravec/Cropix
---

I od slučajnog i privremenog dođe Nevres do Michelinove preporuke. Krase ga talent i volja, jako je pedantan, odmjeren, ne krije da je strog i voli učiti, što je neizmjerno bitan dio chefovske priče. Kaže nam kako uvijek sa sobom nosi dva mobitela, dva rokovnika i tablet. I od njih se nikad ne odvaja. I da u svemu oko sebe vidi poticaj, motivaciju. I u kamenu na supetarskoj plaži, i u komadu kruha na susjednom stolu. Pa kada ideja dođe, on je zapiše, o njoj razmišlja, uvodi to u praksu.

– Od tima tražiš uvijek više, ponekad te zbog toga neće voljeti, ali oni koji vide put, shvaćaju priču, ti će te poštovati i pratiti te prema zadanom cilju. Chef na svojim leđima nosi veliku odgovornost. Mnogi zaposlenici često sve to ne mogu podnijeti, mnogi i odlaze kad shvate da je takav red, rad i rezultat previše za njihov model rada. Pošteno. I kad sam bio konobar, znao sam da ću jednoga dana otvoriti svoj restoran. Danas sam, eto, stigao do ove preporuke. Ne, stvarno nisam nikada razmišljao o njoj, ali znam kako za sve, pa i za to, moraš imati određene preduvjete. Ali kad vratiš film unazad, pogledaš koliko si vremena posvetio kuhanju, koliko si radio, učio, vježbao, eksperimentirao, koliko i dandanas ulažeš, koliko tražiš od svojeg tima, onda shvatiš da se isplatilo jer ipak je netko obratio na to pažnju – veli.

---

image

Chef Nevres Dostović s osobljem ‘Otoka‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Gastronomska priča restorana "Otok" bazira se na miksu kuhinja, od domaće tradicionalne preko moderne svjetske. Sada ide u smjeru prve Michelinove zvjezdice i Nevresov će se tim zajedno s njim svojski potruditi da je dobiju.

A u "Kali" su za to odredili i rok! Chef i vlasnik Dino Šeparović ne želi biti skroman, kaže kako se nada da bi zvjezdica mogla stići za dvije godine. Njegova je desna ruka supruga Mia, koja je zadužena za servis i enološki dio. A uz njih je mlada postava entuzijasta u kasnim 20-ima i ranim 30-ima, vođenih silnom energijom i željom da budu bolji, drugačiji, svoji, savršeni.

– Oduševljeni smo i polaskani, potaknuti da budemo još bolji, da još više dignemo standarde rada i uslugu. Restoran je otvoren prije deset godina, tada je bio koncipiran kao klasična konoba koju su vodili Dinovi roditelji. Prije pet godina posao je preuzeo moj suprug, koji je najupornija i najvrjednija osoba koju poznajem. Došao je roditeljima s drugačijom, precizno zacrtanom vizijom što bi se od restorana trebalo i moglo napraviti, u kojem bi ga smjeru trebalo voditi. I usmjerio ga je u pravcu "fine dining" restorana – veli Mia Šeparović.

‘Da, došli smo do nečeg posebnog‘

Dino je, rekli smo, nezavršeni student Pravnog fakulteta koji je, srećom, imao hrabrosti prekinuti studij jer ga je vukla kuhinja. Redizajnirao je jelovnik "Kale" i od tipične konobe već u prvoj godini "mandata" napravio priličan odmak. U njoj je još imao miks starog i novog, u sljedećim je godinama uvodio sve više novog. No neke je stvari i zadržao.

---

image

Dino Šeparović: Nakon svake sezone odem na usavršavanje u Michelinove restorane, pratim inovativne tehnike, zapisujem, snimam i sve to ubacujem u ‘Kalu‘

Tom Dubravec/Cropix
---

– Tijekom godina postigli smo visoku razinu svih segmenata, došli smo do odličnog rezultata, iznimno educiranog osoblja. Sve vrijeme imali smo i jaku podršku mojih roditelja, koji su nam odmah u startu dali odriješene ruke. Bilo je teško, bilo je stresno, bilo je i neprospavanih noći. I puno truda, učenja, mojih edukacija u Michelinovim restoranima u Hrvatskoj i šire. Poslije svake sezone odem na usavršavanje, pratim inovativne tehnike, zapisujem, snimam i sve to ubacujem u "Kalu". Da, došli smo do nečega posebnog i jako smo ponosni na to. Još se sjećam kad su mi govorili da sam lud kad namjeravam krenuti u ovu priču. Ali supruga i ja imali smo čvrstu viziju – veli Dino.

Nove tehnike su zakon, bez njih teško u ovakvim objektima možeš postići vrhunsku uslugu. Primjerice, u "Kali" se domaće janje s bračkih pašnjaka konfitira tri i pol sata u svojim sokovima, bijelom vinu, masnoćama. Posebnim se tehnikama potom siječe u male komade koji se rolaju u pancetu. Uz njih ide i pire od graška, mladi luk u maslacu dimljen na drvu. Koriste se svi dijelovi janjeta, sve se iskorištava, od jedne namirnice napravi se puno svakojakih divota.

---

image

Vlasnik i chef Dino Šeparović s osobljem ‘Kale‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Jesmo li vam rekli da u "Kali" pripremaju i – dimljenu blitvu?

– Naš je forte, ali i kuriozitet kad je u pitanju visoka gastronomija – roštilj, naravno na drva. Uvijek koristimo isključivo vrhunske namirnice, samo najbolje. Nabavljamo namirnice od tridesetak dobavljača iz Hrvatske i inozemstva. Svaku iskorištavamo maksimalno, trudeći se da u svakom segmentu zadržimo esenciju njezina okusa – vele Mia i Dino.

Što dalje? Mi navijamo za zvjezdicu...

– Čeka nas još puno rada i učenja. Poslije Nove godine idem u jedan londonski Michelinov restoran na stažiranje. Edukacija je osnova svega. Michelinova zvjezdica? Da, imamo namjeru popeti se na ljestvici više – vele Dino i Mia.

---

image

‘Kala‘ je i kao ‘fine dining‘ restoran u interijeru zadržala dio atmosfere konobe

Tom Dubravec/Cropix
---

---

‘Otključavanje okusa Brača‘

Supetarska Turistička zajednica, s direktoricom Martinom Rendić na čelu, već dvije godine provodi projekt gastronomskog brendiranja destinacije. Zove se "Otključavanje okusa Brača", a bazu mu čine restorani s ovoga područja i zanimljivo je da rade tijekom cijele godine.

Martina nam veli kako se stalno priključuju i novi restorani, a svi zajedno pritom grade posebnu gastronomsku priču, specifičnost i dodanu vrijednost za goste otoka.

Lijepo je okusiti gušte i šušte s adventskih događanja, miks tradicije i modernog koji se nastavlja uskrsnom ponudom, tradicionalnom manifestacijom "Biser mora", pojačava dolaskom food blogera i influencera, uz široku publiku u vidu domaćih i gostiju.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKE AMBICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VELIKE AMBICIJE 2 0 7138 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-26 08:02:19 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-26 19:23:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-26 19:23:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dva 'slučajna' kuhara iz dva supetarska restorana udaljena samo 50 metara dobili Michelinovu preporuku - evo kako... [metakey] => michelin 2023., PREPORUKA, Supetar, Brač, Dino Šeparović, restoran kala, Nevres Dostović, restoran otok [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25165822.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158830.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158826.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158824.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158823.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158820.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158818.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158805.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158804.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158802.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158800.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/26\/25158798.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nevres Dostovi\u0107 iz \u2018Otoka\u2018 i Dino \u0160eparovi\u0107 iz \u2018Kale\u2018<\/p>","

Chef Nevres Dostovi\u0107<\/p>","

Chef Nevres Dostovi\u0107<\/p>","

Chef Nevres Dostovi\u0107 s osobljem \u2018Otoka\u2018<\/p>","

Chef Nevres Dostovi\u0107<\/p>","

Nevres Dostovi\u0107:\u00a0Ja vam zapravo \u0161kole kuharske vidio nisam. Prije nego \u0161to\u00a0sam upao u kuhinju, radio sam kao konobar \u010detiri godine<\/p>","

Supetar, otok Brac, 210623.
\nRestoran Otok u hotelu Osam u Supetru dobitnik je Michelinove preporuke.
\nNa fotografiji: chef Nevres Dostovic.
","

Dino \u0160eparovi\u0107: Nakon svake sezone odem na usavr\u0161avanje u Michelinove restorane, pratim inovativne tehnike, zapisujem, snimam\u00a0i sve to ubacujem u \u2018Kalu\u2018<\/p>","

\u2018Kala\u2018 je i kao \u2018fine dining\u2018\u00a0restoran u interijeru zadr\u017eala dio atmosfere konobe<\/p>","

Vlasnik i chef \u2018Kale\u2018 Dino \u0160eparovi\u0107<\/p>","

Vlasnik i chef Dino \u0160eparovi\u0107\u00a0s osobljem \u2018Kale\u2018<\/p>","

Vlasnik i chef \u2018Kale\u2018 Dino \u0160eparovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","77:76"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1284","hd_25165822_1920.jpg":"1920x1080","k_25165822_1280.jpg":"1280x1280","k_25165822_1024.jpg":"1024x1024","k_25165822_640.jpg":"640x640","k_25165822_480.jpg":"480x480","k_25165822_340.jpg":"340x340","k_25165822_220.jpg":"220x220","o_25165822_1280.jpg":"1280x856","o_25165822_1024.jpg":"1024x684","o_25165822_640.jpg":"640x428","o_25165822_480.jpg":"480x321","o_25165822_340.jpg":"340x227","o_25165822_220.jpg":"220x147","h_25165822_1280.jpg":"1280x854","h_25165822_1024.jpg":"1024x683","h_25165822_640.jpg":"640x427","h_25165822_480.jpg":"480x320","h_25165822_340.jpg":"340x227","h_25165822_220.jpg":"220x147","pp_25165822_1280.jpg":"1280x1628","pp_25165822_1024.jpg":"1024x1303","pp_25165822_640.jpg":"640x814","pp_25165822_480.jpg":"480x611","pp_25165822_340.jpg":"340x432","pp_25165822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2402","hd_25158830_1920.jpg":"1920x1080","k_25158830_1280.jpg":"1280x1280","k_25158830_1024.jpg":"1024x1024","k_25158830_640.jpg":"640x640","k_25158830_480.jpg":"480x480","k_25158830_340.jpg":"340x340","k_25158830_220.jpg":"220x220","o_25158830_1280.jpg":"1280x1601","o_25158830_1024.jpg":"1024x1281","o_25158830_640.jpg":"640x800","o_25158830_480.jpg":"480x600","o_25158830_340.jpg":"340x425","o_25158830_220.jpg":"220x275","h_25158830_1280.jpg":"1280x854","h_25158830_1024.jpg":"1024x683","h_25158830_640.jpg":"640x427","h_25158830_480.jpg":"480x320","h_25158830_340.jpg":"340x227","h_25158830_220.jpg":"220x147","pp_25158830_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158830_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158830_640.jpg":"640x814","pp_25158830_480.jpg":"480x611","pp_25158830_340.jpg":"340x432","pp_25158830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_25158826_1920.jpg":"1920x1080","k_25158826_1280.jpg":"1280x1280","k_25158826_1024.jpg":"1024x1024","k_25158826_640.jpg":"640x640","k_25158826_480.jpg":"480x480","k_25158826_340.jpg":"340x340","k_25158826_220.jpg":"220x220","o_25158826_1280.jpg":"1280x829","o_25158826_1024.jpg":"1024x663","o_25158826_640.jpg":"640x414","o_25158826_480.jpg":"480x311","o_25158826_340.jpg":"340x220","o_25158826_220.jpg":"220x142","h_25158826_1280.jpg":"1280x854","h_25158826_1024.jpg":"1024x683","h_25158826_640.jpg":"640x427","h_25158826_480.jpg":"480x320","h_25158826_340.jpg":"340x227","h_25158826_220.jpg":"220x147","pp_25158826_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158826_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158826_640.jpg":"640x814","pp_25158826_480.jpg":"480x611","pp_25158826_340.jpg":"340x432","pp_25158826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1305","hd_25158824_1920.jpg":"1920x1080","k_25158824_1280.jpg":"1280x1280","k_25158824_1024.jpg":"1024x1024","k_25158824_640.jpg":"640x640","k_25158824_480.jpg":"480x480","k_25158824_340.jpg":"340x340","k_25158824_220.jpg":"220x220","o_25158824_1280.jpg":"1280x870","o_25158824_1024.jpg":"1024x696","o_25158824_640.jpg":"640x435","o_25158824_480.jpg":"480x326","o_25158824_340.jpg":"340x231","o_25158824_220.jpg":"220x149","h_25158824_1280.jpg":"1280x854","h_25158824_1024.jpg":"1024x683","h_25158824_640.jpg":"640x427","h_25158824_480.jpg":"480x320","h_25158824_340.jpg":"340x227","h_25158824_220.jpg":"220x147","pp_25158824_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158824_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158824_640.jpg":"640x814","pp_25158824_480.jpg":"480x611","pp_25158824_340.jpg":"340x432","pp_25158824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_25158823_1920.jpg":"1920x1080","k_25158823_1280.jpg":"1280x1280","k_25158823_1024.jpg":"1024x1024","k_25158823_640.jpg":"640x640","k_25158823_480.jpg":"480x480","k_25158823_340.jpg":"340x340","k_25158823_220.jpg":"220x220","o_25158823_1280.jpg":"1280x860","o_25158823_1024.jpg":"1024x688","o_25158823_640.jpg":"640x430","o_25158823_480.jpg":"480x322","o_25158823_340.jpg":"340x228","o_25158823_220.jpg":"220x147","h_25158823_1280.jpg":"1280x854","h_25158823_1024.jpg":"1024x683","h_25158823_640.jpg":"640x427","h_25158823_480.jpg":"480x320","h_25158823_340.jpg":"340x227","h_25158823_220.jpg":"220x147","pp_25158823_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158823_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158823_640.jpg":"640x814","pp_25158823_480.jpg":"480x611","pp_25158823_340.jpg":"340x432","pp_25158823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25158820_1920.jpg":"1920x1080","k_25158820_1280.jpg":"1280x1280","k_25158820_1024.jpg":"1024x1024","k_25158820_640.jpg":"640x640","k_25158820_480.jpg":"480x480","k_25158820_340.jpg":"340x340","k_25158820_220.jpg":"220x220","o_25158820_1280.jpg":"1280x864","o_25158820_1024.jpg":"1024x691","o_25158820_640.jpg":"640x432","o_25158820_480.jpg":"480x324","o_25158820_340.jpg":"340x229","o_25158820_220.jpg":"220x148","h_25158820_1280.jpg":"1280x854","h_25158820_1024.jpg":"1024x683","h_25158820_640.jpg":"640x427","h_25158820_480.jpg":"480x320","h_25158820_340.jpg":"340x227","h_25158820_220.jpg":"220x147","pp_25158820_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158820_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158820_640.jpg":"640x814","pp_25158820_480.jpg":"480x611","pp_25158820_340.jpg":"340x432","pp_25158820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1304","hd_25158818_1920.jpg":"1920x1080","k_25158818_1280.jpg":"1280x1280","k_25158818_1024.jpg":"1024x1024","k_25158818_640.jpg":"640x640","k_25158818_480.jpg":"480x480","k_25158818_340.jpg":"340x340","k_25158818_220.jpg":"220x220","o_25158818_1280.jpg":"1280x869","o_25158818_1024.jpg":"1024x695","o_25158818_640.jpg":"640x434","o_25158818_480.jpg":"480x326","o_25158818_340.jpg":"340x230","o_25158818_220.jpg":"220x149","h_25158818_1280.jpg":"1280x854","h_25158818_1024.jpg":"1024x683","h_25158818_640.jpg":"640x427","h_25158818_480.jpg":"480x320","h_25158818_340.jpg":"340x227","h_25158818_220.jpg":"220x147","pp_25158818_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158818_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158818_640.jpg":"640x814","pp_25158818_480.jpg":"480x611","pp_25158818_340.jpg":"340x432","pp_25158818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1182","hd_25158805_1920.jpg":"1920x1080","k_25158805_1280.jpg":"1280x1280","k_25158805_1024.jpg":"1024x1024","k_25158805_640.jpg":"640x640","k_25158805_480.jpg":"480x480","k_25158805_340.jpg":"340x340","k_25158805_220.jpg":"220x220","o_25158805_1280.jpg":"1280x788","o_25158805_1024.jpg":"1024x630","o_25158805_640.jpg":"640x394","o_25158805_480.jpg":"480x295","o_25158805_340.jpg":"340x209","o_25158805_220.jpg":"220x135","h_25158805_1280.jpg":"1280x854","h_25158805_1024.jpg":"1024x683","h_25158805_640.jpg":"640x427","h_25158805_480.jpg":"480x320","h_25158805_340.jpg":"340x227","h_25158805_220.jpg":"220x147","pp_25158805_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158805_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158805_640.jpg":"640x814","pp_25158805_480.jpg":"480x611","pp_25158805_340.jpg":"340x432","pp_25158805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1196","hd_25158804_1920.jpg":"1920x1080","k_25158804_1280.jpg":"1280x1280","k_25158804_1024.jpg":"1024x1024","k_25158804_640.jpg":"640x640","k_25158804_480.jpg":"480x480","k_25158804_340.jpg":"340x340","k_25158804_220.jpg":"220x220","o_25158804_1280.jpg":"1280x797","o_25158804_1024.jpg":"1024x637","o_25158804_640.jpg":"640x398","o_25158804_480.jpg":"480x299","o_25158804_340.jpg":"340x211","o_25158804_220.jpg":"220x137","h_25158804_1280.jpg":"1280x854","h_25158804_1024.jpg":"1024x683","h_25158804_640.jpg":"640x427","h_25158804_480.jpg":"480x320","h_25158804_340.jpg":"340x227","h_25158804_220.jpg":"220x147","pp_25158804_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158804_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158804_640.jpg":"640x814","pp_25158804_480.jpg":"480x611","pp_25158804_340.jpg":"340x432","pp_25158804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_25158802_1920.jpg":"1920x1080","k_25158802_1280.jpg":"1280x1280","k_25158802_1024.jpg":"1024x1024","k_25158802_640.jpg":"640x640","k_25158802_480.jpg":"480x480","k_25158802_340.jpg":"340x340","k_25158802_220.jpg":"220x220","o_25158802_1280.jpg":"1280x836","o_25158802_1024.jpg":"1024x668","o_25158802_640.jpg":"640x418","o_25158802_480.jpg":"480x313","o_25158802_340.jpg":"340x222","o_25158802_220.jpg":"220x143","h_25158802_1280.jpg":"1280x854","h_25158802_1024.jpg":"1024x683","h_25158802_640.jpg":"640x427","h_25158802_480.jpg":"480x320","h_25158802_340.jpg":"340x227","h_25158802_220.jpg":"220x147","pp_25158802_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158802_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158802_640.jpg":"640x814","pp_25158802_480.jpg":"480x611","pp_25158802_340.jpg":"340x432","pp_25158802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_25158800_1920.jpg":"1920x1080","k_25158800_1280.jpg":"1280x1280","k_25158800_1024.jpg":"1024x1024","k_25158800_640.jpg":"640x640","k_25158800_480.jpg":"480x480","k_25158800_340.jpg":"340x340","k_25158800_220.jpg":"220x220","o_25158800_1280.jpg":"1280x834","o_25158800_1024.jpg":"1024x667","o_25158800_640.jpg":"640x417","o_25158800_480.jpg":"480x312","o_25158800_340.jpg":"340x221","o_25158800_220.jpg":"220x143","h_25158800_1280.jpg":"1280x854","h_25158800_1024.jpg":"1024x683","h_25158800_640.jpg":"640x427","h_25158800_480.jpg":"480x320","h_25158800_340.jpg":"340x227","h_25158800_220.jpg":"220x147","pp_25158800_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158800_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158800_640.jpg":"640x814","pp_25158800_480.jpg":"480x611","pp_25158800_340.jpg":"340x432","pp_25158800_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_25158798_1920.jpg":"1920x1080","k_25158798_1280.jpg":"1280x1280","k_25158798_1024.jpg":"1024x1024","k_25158798_640.jpg":"640x640","k_25158798_480.jpg":"480x480","k_25158798_340.jpg":"340x340","k_25158798_220.jpg":"220x220","o_25158798_1280.jpg":"1280x910","o_25158798_1024.jpg":"1024x728","o_25158798_640.jpg":"640x455","o_25158798_480.jpg":"480x341","o_25158798_340.jpg":"340x241","o_25158798_220.jpg":"220x156","h_25158798_1280.jpg":"1280x854","h_25158798_1024.jpg":"1024x683","h_25158798_640.jpg":"640x427","h_25158798_480.jpg":"480x320","h_25158798_340.jpg":"340x227","h_25158798_220.jpg":"220x147","pp_25158798_1280.jpg":"1280x1628","pp_25158798_1024.jpg":"1024x1303","pp_25158798_640.jpg":"640x814","pp_25158798_480.jpg":"480x611","pp_25158798_340.jpg":"340x432","pp_25158798_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4353045 Threads: 3 Questions: 137001874 Slow queries: 58520 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4099951 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/dva-slucajna-kuhara-iz-dva-supetarska-restorana-udaljena-samo-50-metara-dobila-michelinovu-preporuku-evo-kako-1301545 [printLink] => /mozaik/spiza/price/dva-slucajna-kuhara-iz-dva-supetarska-restorana-udaljena-samo-50-metara-dobila-michelinovu-preporuku-evo-kako-1301545?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719844 [name] => michelin 2023. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-15 13:17:05 [main_article_id] => 0 [alias] => michelin-2023 [link] => /tag/michelin-2023 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323537 [name] => preporuka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => preporuka [link] => /tag/preporuka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 491068 [name] => Supetar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => supetar [link] => /tag/supetar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355195 [name] => Brač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brac [link] => /tag/brac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 721066 [name] => Dino Šeparović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 14:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => dino-separovic [link] => /tag/dino-separovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 721067 [name] => restoran kala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 14:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => restoran-kala [link] => /tag/restoran-kala ) [6] => stdClass Object ( [id] => 721068 [name] => Nevres Dostović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 14:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => nevres-dostovic [link] => /tag/nevres-dostovic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 721069 [name] => restoran otok [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-26 14:42:36 [main_article_id] => 0 [alias] => restoran-otok [link] => /tag/restoran-otok ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKE AMBICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dva ‘slučajna‘ kuhara iz dva supetarska restorana udaljena samo 50 metara dobila Michelinovu preporuku - evo kako... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25165822.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Nevres Dostović iz ‘Otoka‘ i Dino Šeparović iz ‘Kale‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25165822.jpg [title] =>

Nevres Dostović iz ‘Otoka‘ i Dino Šeparović iz ‘Kale‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158830.jpg [title] =>

Chef Nevres Dostović

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158826.jpg [title] =>

Chef Nevres Dostović

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158824.jpg [title] =>

Chef Nevres Dostović s osobljem ‘Otoka‘

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158823.jpg [title] =>

Chef Nevres Dostović

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158820.jpg [title] =>

Nevres Dostović: Ja vam zapravo škole kuharske vidio nisam. Prije nego što sam upao u kuhinju, radio sam kao konobar četiri godine

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158818.jpg [title] =>

Supetar, otok Brac, 210623.
Restoran Otok u hotelu Osam u Supetru dobitnik je Michelinove preporuke.
Na fotografiji: chef Nevres Dostovic.
Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158805.jpg [title] =>

Dino Šeparović: Nakon svake sezone odem na usavršavanje u Michelinove restorane, pratim inovativne tehnike, zapisujem, snimam i sve to ubacujem u ‘Kalu‘

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158804.jpg [title] =>

‘Kala‘ je i kao ‘fine dining‘ restoran u interijeru zadržala dio atmosfere konobe

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158802.jpg [title] =>

Vlasnik i chef ‘Kale‘ Dino Šeparović

Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158800.jpg [title] =>

Vlasnik i chef Dino Šeparović s osobljem ‘Kale‘

Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/26/25158798.jpg [title] =>

Vlasnik i chef ‘Kale‘ Dino Šeparović

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Ljudi, nešto nam se lipo dogodilo, nešto puno lipo, još smo u pozitivnom šoku – komentiraju Supetrani ovih dana najnovije vijesti. I doista – njima, ali i cijelom Braču dogodilo se nešto posebno: dva supetarska restorana, udaljena jedan od drugog niti 50 metara zračne linije, "Kala" i "Otok", koji radi u sklopu hotela "Osam" Sypetrus grupacije, dobili su Michelinove preporuke. Ušli su u njihov vodič za Hrvatsku za 2023. godinu.

Inspektori Michelina obišli su ih inkognito, sjeli, naručili i na kraju zaključili – to je to, zaslužuju preporuku. A znate kako to onda ide – kad je već stigao dotle, svaki ozbiljan chef počne snivati i korak naprijed.

A zanimljivo je da obojica chefova iz ovih supetarskih restorana – i Dino Šeparović iz "Kale" i Nevres Dostović iz "Otoka" – nisu svoje priče započeli kao kuhari.

Dino je tek na trećoj godini Pravnog fakulteta u Splitu shvatio da se vidi isključivo u kuhinji obiteljske konobe. Nevres je pak godinama bio konobar koji je u jednom trenutku spletom okolnosti uskočio u kuhinju. Tim više Michelinova preporuka "piza".

‘U kuhinji ne postoji vanjski svijet‘

– Vjerujte mi, ni ja još nisam svjestan da smo dobili tako veliko priznanje, da je cijeli tim restorana "Otok" – jer u kuhinji uvijek snaga leži u cijelom timu – uspio doći do Michelinove preporuke. Iza toga stoji veliki rad, na svaki se detalj pazi, pa ako se na kraju dogodi da je devet ljudi za neko jelo reklo da je super, a deseti se požalio, tada je tvoj zadatak pogledati gdje si možda ipak pogriješio. Ponekad to može biti i loš dan. Kada uđete u kuhinju, tada sve drugo ostaje vani. U kužini vani ne postoji, postoji samo naš uigrani kolektiv, vrhunska namirnica, savršena priprema i prezentacija, atmosfera, praćenje svakog segmenta posla – veli Nevres Dostović, koji ovako govori o svojim kuharskim počecima:

– Ni najmanje, to je bio čisti stjecaj okolnosti. Ja vam zapravo škole kuharske vidio nisam. Prije nego što sam upao u kuhinju, radio sam kao konobar četiri godine. Onda sam u Bosni – rodom sam iz Banovića kraj Tuzle – otvorio mali objekt. U jednom trenutku ostao sam bez kuhara, ne zato što ih nije bilo, nego poradi toga što naprosto nisu mogli pratiti određeni im jelovnik. Uskočio sam ja privremeno. I eto, rodila se ljubav – veli.

---

image

Nevres Dostović: Ja vam zapravo škole kuharske vidio nisam. Prije nego što sam upao u kuhinju, radio sam kao konobar četiri godine

Tom Dubravec/Cropix
---

I od slučajnog i privremenog dođe Nevres do Michelinove preporuke. Krase ga talent i volja, jako je pedantan, odmjeren, ne krije da je strog i voli učiti, što je neizmjerno bitan dio chefovske priče. Kaže nam kako uvijek sa sobom nosi dva mobitela, dva rokovnika i tablet. I od njih se nikad ne odvaja. I da u svemu oko sebe vidi poticaj, motivaciju. I u kamenu na supetarskoj plaži, i u komadu kruha na susjednom stolu. Pa kada ideja dođe, on je zapiše, o njoj razmišlja, uvodi to u praksu.

– Od tima tražiš uvijek više, ponekad te zbog toga neće voljeti, ali oni koji vide put, shvaćaju priču, ti će te poštovati i pratiti te prema zadanom cilju. Chef na svojim leđima nosi veliku odgovornost. Mnogi zaposlenici često sve to ne mogu podnijeti, mnogi i odlaze kad shvate da je takav red, rad i rezultat previše za njihov model rada. Pošteno. I kad sam bio konobar, znao sam da ću jednoga dana otvoriti svoj restoran. Danas sam, eto, stigao do ove preporuke. Ne, stvarno nisam nikada razmišljao o njoj, ali znam kako za sve, pa i za to, moraš imati određene preduvjete. Ali kad vratiš film unazad, pogledaš koliko si vremena posvetio kuhanju, koliko si radio, učio, vježbao, eksperimentirao, koliko i dandanas ulažeš, koliko tražiš od svojeg tima, onda shvatiš da se isplatilo jer ipak je netko obratio na to pažnju – veli.

---

image

Chef Nevres Dostović s osobljem ‘Otoka‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Gastronomska priča restorana "Otok" bazira se na miksu kuhinja, od domaće tradicionalne preko moderne svjetske. Sada ide u smjeru prve Michelinove zvjezdice i Nevresov će se tim zajedno s njim svojski potruditi da je dobiju.

A u "Kali" su za to odredili i rok! Chef i vlasnik Dino Šeparović ne želi biti skroman, kaže kako se nada da bi zvjezdica mogla stići za dvije godine. Njegova je desna ruka supruga Mia, koja je zadužena za servis i enološki dio. A uz njih je mlada postava entuzijasta u kasnim 20-ima i ranim 30-ima, vođenih silnom energijom i željom da budu bolji, drugačiji, svoji, savršeni.

– Oduševljeni smo i polaskani, potaknuti da budemo još bolji, da još više dignemo standarde rada i uslugu. Restoran je otvoren prije deset godina, tada je bio koncipiran kao klasična konoba koju su vodili Dinovi roditelji. Prije pet godina posao je preuzeo moj suprug, koji je najupornija i najvrjednija osoba koju poznajem. Došao je roditeljima s drugačijom, precizno zacrtanom vizijom što bi se od restorana trebalo i moglo napraviti, u kojem bi ga smjeru trebalo voditi. I usmjerio ga je u pravcu "fine dining" restorana – veli Mia Šeparović.

‘Da, došli smo do nečeg posebnog‘

Dino je, rekli smo, nezavršeni student Pravnog fakulteta koji je, srećom, imao hrabrosti prekinuti studij jer ga je vukla kuhinja. Redizajnirao je jelovnik "Kale" i od tipične konobe već u prvoj godini "mandata" napravio priličan odmak. U njoj je još imao miks starog i novog, u sljedećim je godinama uvodio sve više novog. No neke je stvari i zadržao.

---

image

Dino Šeparović: Nakon svake sezone odem na usavršavanje u Michelinove restorane, pratim inovativne tehnike, zapisujem, snimam i sve to ubacujem u ‘Kalu‘

Tom Dubravec/Cropix
---

– Tijekom godina postigli smo visoku razinu svih segmenata, došli smo do odličnog rezultata, iznimno educiranog osoblja. Sve vrijeme imali smo i jaku podršku mojih roditelja, koji su nam odmah u startu dali odriješene ruke. Bilo je teško, bilo je stresno, bilo je i neprospavanih noći. I puno truda, učenja, mojih edukacija u Michelinovim restoranima u Hrvatskoj i šire. Poslije svake sezone odem na usavršavanje, pratim inovativne tehnike, zapisujem, snimam i sve to ubacujem u "Kalu". Da, došli smo do nečega posebnog i jako smo ponosni na to. Još se sjećam kad su mi govorili da sam lud kad namjeravam krenuti u ovu priču. Ali supruga i ja imali smo čvrstu viziju – veli Dino.

Nove tehnike su zakon, bez njih teško u ovakvim objektima možeš postići vrhunsku uslugu. Primjerice, u "Kali" se domaće janje s bračkih pašnjaka konfitira tri i pol sata u svojim sokovima, bijelom vinu, masnoćama. Posebnim se tehnikama potom siječe u male komade koji se rolaju u pancetu. Uz njih ide i pire od graška, mladi luk u maslacu dimljen na drvu. Koriste se svi dijelovi janjeta, sve se iskorištava, od jedne namirnice napravi se puno svakojakih divota.

---

image

Vlasnik i chef Dino Šeparović s osobljem ‘Kale‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Jesmo li vam rekli da u "Kali" pripremaju i – dimljenu blitvu?

– Naš je forte, ali i kuriozitet kad je u pitanju visoka gastronomija – roštilj, naravno na drva. Uvijek koristimo isključivo vrhunske namirnice, samo najbolje. Nabavljamo namirnice od tridesetak dobavljača iz Hrvatske i inozemstva. Svaku iskorištavamo maksimalno, trudeći se da u svakom segmentu zadržimo esenciju njezina okusa – vele Mia i Dino.

Što dalje? Mi navijamo za zvjezdicu...

– Čeka nas još puno rada i učenja. Poslije Nove godine idem u jedan londonski Michelinov restoran na stažiranje. Edukacija je osnova svega. Michelinova zvjezdica? Da, imamo namjeru popeti se na ljestvici više – vele Dino i Mia.

---

image

‘Kala‘ je i kao ‘fine dining‘ restoran u interijeru zadržala dio atmosfere konobe

Tom Dubravec/Cropix
---

---

‘Otključavanje okusa Brača‘

Supetarska Turistička zajednica, s direktoricom Martinom Rendić na čelu, već dvije godine provodi projekt gastronomskog brendiranja destinacije. Zove se "Otključavanje okusa Brača", a bazu mu čine restorani s ovoga područja i zanimljivo je da rade tijekom cijele godine.

Martina nam veli kako se stalno priključuju i novi restorani, a svi zajedno pritom grade posebnu gastronomsku priču, specifičnost i dodanu vrijednost za goste otoka.

Lijepo je okusiti gušte i šušte s adventskih događanja, miks tradicije i modernog koji se nastavlja uskrsnom ponudom, tradicionalnom manifestacijom "Biser mora", pojačava dolaskom food blogera i influencera, uz široku publiku u vidu domaćih i gostiju.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix

Nevres Dostović iz ‘Otoka‘ i Dino Šeparović iz ‘Kale‘

Tom Dubravec/Cropix

Chef Nevres Dostović

Tom Dubravec/Cropix

Chef Nevres Dostović

Tom Dubravec/Cropix

Chef Nevres Dostović s osobljem ‘Otoka‘

Tom Dubravec/Cropix

Chef Nevres Dostović

Tom Dubravec/Cropix

Nevres Dostović: Ja vam zapravo škole kuharske vidio nisam. Prije nego što sam upao u kuhinju, radio sam kao konobar četiri godine

Tom Dubravec/Cropix

Supetar, otok Brac, 210623.
Restoran Otok u hotelu Osam u Supetru dobitnik je Michelinove preporuke.
Na fotografiji: chef Nevres Dostovic.

Tom Dubravec/Cropix

Dino Šeparović: Nakon svake sezone odem na usavršavanje u Michelinove restorane, pratim inovativne tehnike, zapisujem, snimam i sve to ubacujem u ‘Kalu‘

Tom Dubravec/Cropix

‘Kala‘ je i kao ‘fine dining‘ restoran u interijeru zadržala dio atmosfere konobe

Tom Dubravec/Cropix

Vlasnik i chef ‘Kale‘ Dino Šeparović

Tom Dubravec/Cropix

Vlasnik i chef Dino Šeparović s osobljem ‘Kale‘

Tom Dubravec/Cropix

Vlasnik i chef ‘Kale‘ Dino Šeparović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/dva-slucajna-kuhara-iz-dva-supetarska-restorana-udaljena-samo-50-metara-dobila-michelinovu-preporuku-evo-kako-1301545 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3004c1117d5b52d507f6744d9f4c25c2401c8cf4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dva+%E2%80%98slu%C4%8Dajna%E2%80%98+kuhara+iz+dva+supetarska+restorana+udaljena+samo+50+metara+dobila+Michelinovu+preporuku+-+evo+kako...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fdva-slucajna-kuhara-iz-dva-supetarska-restorana-udaljena-samo-50-metara-dobila-michelinovu-preporuku-evo-kako-1301545 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Fdva-slucajna-kuhara-iz-dva-supetarska-restorana-udaljena-samo-50-metara-dobila-michelinovu-preporuku-evo-kako-1301545 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKE AMBICIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PričeVELIKE AMBICIJE

Dva ‘slučajna‘ kuhara iz dva supetarska restorana udaljena samo 50 metara dobila Michelinovu preporuku - evo kako...

26. lipnja 2023. - 21:23

– Ljudi, nešto nam se lipo dogodilo, nešto puno lipo, još smo u pozitivnom šoku – komentiraju Supetrani ovih dana najnovije vijesti. I doista – njima, ali i cijelom Braču dogodilo se nešto posebno: dva supetarska restorana, udaljena jedan od drugog niti 50 metara zračne linije, "Kala" i "Otok", koji radi u sklopu hotela "Osam" Sypetrus grupacije, dobili su Michelinove preporuke. Ušli su u njihov vodič za Hrvatsku za 2023. godinu.

Inspektori Michelina obišli su ih inkognito, sjeli, naručili i na kraju zaključili – to je to, zaslužuju preporuku. A znate kako to onda ide – kad je već stigao dotle, svaki ozbiljan chef počne snivati i korak naprijed.

A zanimljivo je da obojica chefova iz ovih supetarskih restorana – i Dino Šeparović iz "Kale" i Nevres Dostović iz ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:38