StoryEditor
Hranamnogi ih obožavaju

Zaželjeli ste se lubenica, ali možda bi bilo bolje da preskočite ove prve u sezoni. Postoji ozbiljan razlog za to, evo što kažu stručnjaci

Piše PSD
5. lipnja 2022. - 08:23

Lubenica za mnoge ljeti predstavlja pravo osvježenje i ne mogu dočekati kad će je početi jesti. Prve su se već pojavile na tržnicama i u trgovinama, ali možda bi njihovu kupnju, ipak, trebalo preskočiti.

Stručnjaci, naime, upozoravaju kako lubenice na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, odnosno supstanci koje se koriste za brzo dozrijevanje plodova. Ova supstanca nije štetna u malim količinama, ali ako se stalno unosi u organizam, može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u trbuhu, piše b92, a prenosi N1.

"Kronične bolesti mogu se pogoršati kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema s probavnim sustavom, mogu očekivati negativne posljedice. Ista je situacija i s upalnim bolestima crijeva", kažu stručnjaci.

Rane lubenice se ne preporučuju sljedećim grupama zbog nitrata: djeci, osobama s alergijskim bolestima i onima sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na kemoterapiji.

Međutim, treba napomenuti da nisu sve lubenice koje su trenutno u prodaji pune nitrata. Ako se uzgajaju u stakleniku, onda se tamo stvaraju uvjeti za brže dozrijevanje nego na "otvorenom", zbog čega nema potrebe za korištenjem nitrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2022 21:03