StoryEditor
HranaZDRAVLJE

Već odvajate namirnice za današnji ručak i perete meso? Nemojte to raditi! Struka objašnjava zašto je to pogrešno, kao i što krivo radimo s jajima

Piše M.P.
3. prosinca 2021. - 08:32

Prati ili ne prati meso i jaja prije kuhanja mnogi se pitaju, a znanstvenici raznim istraživanjima pobijaju ili potvrđuju teorije.

U idealnoj situaciji pranje mesa i jaja ne bi trebalo štetiti, ali uvijek postoji ono ALI.

Ako perete meso prije kuhanja ili pečenja, postoji mogućnost da prilikom toga kontaminirate kuhinju. Naime, dovoljno je da prilikom pranja pod mlazom vode bakterija s mesa ostane na nekoj plohi u kuhinji.

Odatle će dospjeti na druge namirnice i dalje se brzo razmnožavati, dovodeći nas u potencijalni zdravstveni rizik od trovanja hranom. Zato je posljednja preporuka da se meso ne pere vodom. 

No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može se smanjiti broj bakterija, pa ako ćete tako napraviti i nakon toga pažljivo oprati sve površine u kuhinji, možete usvojiti tu praksu.

image
Shutterstock

Što se jaja tiče, Conor O’Flynn iz O’Flynn Medicala savjetuje:

- Ne perite jaja! Pranje jaja može aktivno pomoći u prijenosu štetnih bakterija poput salmonele s vanjske strane jaja na unutarnju.

Naime, ljuska jajeta je porozna, a može biti i napukla. Stručnjaci priznaju da postoji mogućnost da se bakterije formiraju na površini jaja, a pranjem se mogu samo pogoršati stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 19:13