
Ako mene pitate, kraljica jeseni je jabuka - a kruška joj je "prva pobočnica". Razlika je (znatna!) u tome što jabuke možemo kupiti uvijek, a kruške samo ujesen; osim u kompotu, ali to sada nije opcija.
I dok jabuke moraju biti hrskave, kruške su najukusnije mekane, skoro pa "pred otpis"; upravo sam takve kupila, u pola cijene, u jednom trgovačkom lancu. Za konzumaciju (i kolače) idealno, a duplo jeftinije. Voila!
Osim što su ukusne i hranjive, kruške su voće puno blagodati; kažem vam, ako je jabuka iz Raja, kruška je odmah "tu negdje". Navedimo samo neke od benefita konzumiranja kruške.
Za početak, prozaično ali za zdravlje izuzetno važno: omekšava stolicu, dakle kruška je saveznik u borbi protiv opstipacije, čak ima blago laksativni učinak pa je nije uputno "zalijevati vodom" prilikom žvakanja.
K tomu, jedan su od rijetkih plodova koji sadrži jod - mineral koji pozitivno utječe na rad štitnjače, a u sastavu kriju i bor, mineral koji poboljšava rad mozga. Da, kruške "rade" na prevenciji moždanog udara i razvoja visokog krvnog tlaka, a obiluju i antioksidansima i vitaminima koji pridonose općem boljitku organizma. Doista, kruška je milina, voće mekog srca...
Na koncu, ali ne i najmanje bitno, ukusne su i hranjive, onako malo "brašnaste" a opet sočne. Idealne za jednostavne kolače poput ovoga, koji fino ide uz šalicu toplog napitka - pa i bićerin, zašto ne?
Evo ricete:
U zdjelu ubacite dva-tri jaja (koliko imate u frižideru, može i samo jedno), zaspite željenom količinom šećera (nemojte pretjerati, jedna mala šalica je skroz okej), dodajte i meda, šalicu ulja, jedan bijeli jogurt (može i voćni, od kruške ili jabuke), bićerin kruškovca nije naodmet - ako nemate liker od kruške, bit će dobra i medica ili kaplja rogaćuše.
Sve sastojke umutite pjenjačom, pa zaspite prosijanim brašnom (pšenično u kombinaciji s pirom), dodajte prstohvat soli i prašak za pecivo te malo praha vanilije ili dašak cimeta ako želite pravi jesenski okus.
Možete dodati i malo pirea od kruške ili(i) bananu ako volite izraženiju voćnu aromu bazičnog biskvita. Nije zgorega ubaciti i mjericu bademovog brašna, odnosno šaku grublje mljevenih bajama u takozvanu suhu smjesu.
Kad ste dobili lijevano tijesto guste tekuće konzistencije, ulijte ga u kalup za tortu premazan maslacem. Po vrhu posložite obilnu količinu narezanog ploda kruške i pecite nekih 40 minuta na 180 stupnjeva. Pri kraju pečenja dodajte na vrh malo meda i listiće badema (bijeli blanširani).
Razrežite kolač kad se ohladi; tako se neće raspadati, nego će sačuvati kompaktnost. Ne zaboravite da je trajnost ovako začinjenog kolača nekoliko dana, samo ga zamotajte u čistu krpu i aluminijsku foliju (ako možete odoljeti da ga odmah ne "satarete", dakako).
U slast vam, i u zdravlje!