StoryEditorOCM
HranaDRŽITE SE SAVEZNIKA

Od jaja i cvjetače do leće i ‘fažoleta‘: ovo je vodič kroz hranu koja nas pomlađuje! Starimo zbog oksidacije, ali ‘kemiju‘ možemo usporiti već jutros onim što odlučimo kuhati

18. kolovoza 2021. - 08:27

Poznato je da nema života bez kisika, a poznato je i da je kisik jedan od krivaca za ubrzano starenje tijela, kao i za hrđanje željeza i kvarenje hrane.

Uzrok svih tih pojava je proces oksidacije ili promjena uzrokovana ovim plinom. Spojevi koji se nazivaju slobodni radikali također su dio prirodnog fiziološkog procesa ovog tijela.

Iako su poznati po svojim štetnim učincima, tijelo ih proizvodi upravo kako bi ih zaštitilo od opasnosti iz okoliša, poput mikroorganizama ili zagađenog zraka. Slobodni radikali, koji se nazivaju i reaktivne molekule, vrlo su nestabilni spojevi kojima nedostaje jedan ili više elektrona.

Stoga neprestano traže molekule s kojima bi se spojili, čime dobivaju elektron koji nedostaje i postaju stabilni. Dakle, to su nesavršene molekule koje nastoje usavrši...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 04:20