StoryEditor
HranaMljac!

Recept za sarme koji je postao hit: provjerite u čemu je kvaka, među sastojcima se kriju neočekivana iznenađenja

Piše M.Me./PSD
28. prosinca 2016. - 15:57
maxresdefault

Sarme su kod nas tradicionalna i mnogima omiljena zimska hrana, ali s obzirom da statistika pokazuje porast pretilih u Hrvatskoj, a kvaliteta mesa u trgovačkim lancima ne udovoljava standardima, nije loše odlučiti se za laganiju opciju.

A kako u udruzi Prijatelji životinja tvrde, varijanti je uistinu mnogo, od onih s dimljenim tofuom, heljdom i rižom, preko sarmi s lećom, sojinim ljuspicama ili ječmom, do onih s orasima.

- Zbog ljubavi prema životinjama, vlastitome zdravlju ili planetu mnogima će najvažnija novogodišnja odluka biti prelazak na vegansku prehranu, a ulazak u 2017. bit će ukusniji, mirisniji i slasniji uz vegansku sarmu – poručuju iz udruge.

Koji god vas motivi nagnali da smanjite udio mesa u prehrani, donosimo dva recepta za ukusne veganske sarmice koje su već oduševile i brojne korisnike na internetu.

Sarma od oraha

SASTOJCI:

- 1 srednja glavica kiselog kupusa za listove
- 150 g sjeckanih oraha
- 3 žlice suncokreta
- 3 žlice integralnog sezama
- 1 čaša kuhane integralne riže ili prosa
- 1 mrkva srednje veličine
- 1 komad korijena celera
- 1 komad korijena peršina
- 1 komad korijena pasternjaka
- 1 glavica crvenog luka
- 4-5 češnja češnjaka
- ½ žličice ljute svježe paprike
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 čaša umaka od rajčice
- 1 žlica sjeckanog peršinovog lista 
- 1 žlica sjeckanog celerovog lista 
- 3-4 žlice hladno cijeđenog maslinovog ulja 
- 2-3 žlice delikatesnog francuskog kvasca
- morska i začinska sol po ukusu

PRIPREMA:

Listove kupusa razdvojiti i odstraniti zadebljani dio. Suncokret i sezam propeći na suhoj tavi. Povrće sitno isjeckati i dinstati s malo vode. Dodati sve ostale sastojke dobro izmiješati, pa time puniti listove kupusa i umotati sarme. Složiti ih u vatrostalnu posudu, preliti sosom od rajčice, maslinovim uljem, poklopiti i peći u pećnici dok ne porumene.

SASTOJCI:

1 glava kiselog kupusa
200 g dimljenog tofua
pola šalice heljde (namočene preko noći)
pola šalice riže (namočene preko noći)
1 luk
1 režanj češnjaka
1-2 mrkve
1 korijen peršina
malo celera
1 žlica sitno sjeckanog peršina,
pola šalice oraha (sitno sjeckanih nožem, ne samljevenih u prah)
2 žličice soli
1 žličica dimljene crvene paprike
pire od rajčice, voda, list lovora

PRIPREMA:

Ugrijati malo maslinovog ulja. Pirjati na ulju luk i češnjak s malo soli. Dodati sitno naribano povrće i usitnjen dimljeni tofu. Miješati na vatri da se okusi povežu. Maknuti s vatre i dodati heljdu i rižu koje smo prethodno namakali. Promiješati pa dodati sitno sjeckani peršin, začine, sol i crvenu papriku. Na kraju dodati sitno sjeckane orahe. U lonac za sarme uliti ulje. Puniti sarme smjesom, motati i slagati u lonac. Sarme preliti pireom od rajčica i vodom. Kada provru, poklopiti i smanjiti vatru.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 09:07