StoryEditorOCM
HranaJESEN NA PIJATU

Dobri su za srce, pozitivno utječu na san, raspoloženje i probavu. Nikada ih ne biste spojili s juhom, ali idu fantastično; sačuvajte recept, zahvalite nam kasnije

Piše MOZAIK SD
19. listopada 2022. - 08:00

Svi znamo da kesteni nisu pretjerano zastupljeni na prostorima Dalmacije. Međutim, krenila je njihova sezona i bez problema ih se može pronaći u svakom većem, pa čak i manjem, trgovačkom centru.

Kad prođemo kod odjela za voće i povrće svako malo nam padne pogled na njih. Gledamo mi te kestene, gledaju oni nas.

Dozivaju nas, priznajemo, nek ne spadaju ni u top 50 namirnica koje koristimo u našoj kuhinji. Pa se mislimo, što da uopće napravimo od njih, a da nije standardno pečenje u pećnici dok se ne ‘otvore‘.

Gledate li ih i vi pa razmišljate- pire od kestena možda? - Ne, to nitko od ukućana neće pojesti, žali Bože truda.

Šta bi se još moglo, vrti li vam se po glavi?

Pokušajte s juhom od kestena za koju vjerojatno prvi put čujete. Nikada ne biste spojili juhu i kestene, ali upravo će kremasta juha od njih biti idealna za jesenke i zimske dane koji su pred nama. Recept je portalu mirovina.hr  ustupio food bloger Hrvoje Stojanov.

Sastojci:

Ulje

Manja glavica luka

2 češnja češnjaka

400 grama pečenih i očišćenih kestena

image
Marko Todorov/Cropix

750 ml povrtnog temeljca (ili povrtna kocka)

Sol, papar, suhi ružmarin

Svježi peršin

Priprema:

Na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckan luk, posolite i dinstajte dok ne omekša. Dodajte sitno nasjeckan češnjak, a potom i na manje komadiće nasjeckane kestene. Dinstajte kratko na laganoj vatri oko dvije minute. Kestenima dodajte povrtni temeljac, odnosno ako nemate temeljac, dodajte samo toplu vodu u koju odmah stavite povrtnu kocku i prstohvat suhog ružmarina.

Neka se sve zajedno krčka 15 minuta. Maknite lonac s vatre i štapnim mikserom izradite juhu. Ako želite da je juha kremasta, smanjite količinu temeljca. Kratko vratite na štednjak i probajte treba li još začina te dodajte svježi peršin.

image
Philippe Fournier/Only France Via Afp

Inače, kesteni su bogati raznim nutrijentima, vitaminima i dobri su za zdravlje. Dobri su za srce, probavu a pozitivno utječu i na san te raspoloženje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 11:41