StoryEditorOCM

OSVETNICI: RAT BESKONAČNOSTI Svi superjunaci mukom zamukoše

4. svibnja 2018. - 23:33
Osvetnici3

“Thanos dolazi!“ – “Osvetnici: Rat beskonačnosti“ (2018.)

“Odvedimo borbu k njemu“, Iron Man (Robert Downey Jr.) izlaže superjunački bojni plan Doktoru Strangeu (Benedict Cumberbatch). “On“ je Thanos (Josh Brolin), golemi intergalaktički supernegativac koji se želi domoći šest takozvanih kamena beskonačnosti kako bi s njima zatro polovicu svemira, te tako sačuvao njegove resurse i uspostavio kozmičku ravnotežu. Kamenovi snage i prostora već krase Thanosovu rukavicu, dok su “infinity stones“ vremena i uma kod “avengera“ Dr. Strangea i Visiona (Paul Bettany).

Thanos se u uvodu filma “Osvetnici: Rat beskonačnosti“ nije uopće zamarao dolaskom na Zemlju. Poslao je svog izaslanika Ebony Mawa (Tom Vaughan-Lawlor) s pratnjom nalik kreaturama iz “fantasy“ filmova, a ovi su bez pola muke razorili nekoliko blokova New Yorka i nastavili u revijalnom destruktivnom tonu prilikom nadjačavanja s Iron Manom, Dr. Strangeom i Spider-Manom (Tom Holland). Početak trećih “Avengersa“, podnaslovljenih “Infinity War“, čista je superjunačko-blockbusterska tipologija kakvima smo napojili oči u posljednje dvije dekade (“Dan nezavisnosti“, “Godzilla“).

Osobito zadnjih deset godina otkako je Marvel krenuo u box-office ofenzivu protiv “Transformersa“ i sličnih kinohitova, a u bitku za masovno kinogledateljstvo se uključio i DC (“Čovjek od čelika“, “Batman protiv Supermana“). Kladimo se da znate kako to izgleda. Iron Man osjeti kako tlo podrhtava. Izlaskom na ulicu uviđa o čemu se radi. Svemirski brod u obliku divovske krafne pojavio se iznad grada. Kovitlac nosi sve pred sobom. Ruše se zgrade. Ljudi bježe glavom bez obzira. Dakle, sve standardno.

Jedini je novitet perspektiva Petera Parkera alias Spider-Mana, odnosno prikaz paukova čula u vidu nakostriješenih dlaka na njegovoj ruci tijekom vožnje školskim busom. Na sreću, taman kad smo pomislili da će “Osvetnici 3“ postati repriza prvih dvaju filmova, Iron Man predlaže da se rat beskonačnosti nastavi na Thanosovom terenu. Braća Russo (“Kapetan Amerika 2&3“) ne žele ponavljati “Osvetnike 1&2“ i ponovno razariti (američke) velegradove u rušilačkim pohodima - sa ili bez primisli na 11. rujna 2001. - koji su pustili korijenje u modernim blockbusterima pa smo unatrag mjesec i pol vidjeli nešto slično u “Bitki za Pacifik 2“ i “Rampageu“.

To je osvježenje ovog nastavka i idealna prilika za akcijsko-komični galaktički susret Thora (Chris Hemsworth) s Čuvarima galaksije, Star-Lordom (Chris Pratt), Gamorom (Zoe Saldana), Draxom (Dave Bautista), Rocketom (vokalna uloga Bradleyja Coopera), Grootom (glas Vina Diesela) i njihovom friškom članicom Mantis (Pom Klementieff), pripojenom sastavu u prošloljetnom hitu “Guardians Of The Galaxy 2“. “Avengers: Infinity War“, znači, nije samo nastavak “Avengersa 1&2“, već “sequel“ gotovo svakog Marvelovog kinospektakla od 2008. i prvog “Iron Mana“ naovamo, a bilo ih je 18 u tzv. tri faze, što ga svakako čini krajnje jedinstvenim i enormno ambicioznim.

Novi “Osvetnici“ se nastavljaju i na filmove “Doktor Strange“, “Spider-Man: Povratak kući“, “Thor: Ragnarok“ i “Black Panther“, samim time preuzimaju i njihove važnije sporedne likove. Superjunaka i glavnih sporednjaka je previše, samo ih se na plakatu (jedva) natiskalo dvadesetak. Mnogi bi se pogubili u karakterizaciji i naraciji. Braća Russo možda nisu Robert Altman, ali prilično dobro povezuju njihove priče s obzirom da podzapleta ima najmanje koliko i kamena beskonačnosti.

Rijetki pate od manjka minutaže poput Kapetana Amerike (Chris Evans) ili je njihov odnos sveden na “bog-bog“ kao onaj Bruce Bannera/Hulka (Mark Ruffalo) i Crne udovice (Scarlett Johansson), a bio je srce prethodnog filma koje je sada transplatirano u romansu Visiona i Scarlet Witch (Elizabeth Olsen). Od likova raspršenih diljem galaksije braća Russo stvaraju neobične, dosad neviđene kombinacije radije nego da repriziraju verbalna nadmudrivanja najužeg dijela Osvetnika.

Ego Iron Mana sudarit će se s onim Dr. Strangea, jednako kao i Thorov i Star-Lordov. Guardiansi su iznenađujuće fino uklopljeni u priču i funkcioniraju bolje nego u preforsiranim “Čuvarima galaksije 2“. Humor je prisutan u pogođenoj mjeri da razvedri mračnu, u osnovi tragičnu “superhero“ operu u kojoj superjunaci, svjesni nikad veće opasnosti, propituju ulazak u akciju - Vision kaže kako su on i Scarlet Witch trebali ostati u krevetu, a Spider-Man u busu.

Tragika superjunaka dolazi u paketu s prijetnjom u tijelu Thanosa koji je spreman mučiti i ubiti da se dokopa kamenova. “Nema jačeg od njega“, plaše nas pojavom superzlikovca koji je dobio zadovoljavajuću pozadinsku priču, u jednoj sceni efektno dočaranu montažnim “wipe“ prijelazom između (kadrova) prošlosti i sadašnjosti. Pojavom Thanosa više nije u pitanju sudbina Zemlje, nego čitavog univerzuma. Marvelov svemir je siguran dokle god je filmova poput ovoga, ali ne i svaki njegov superjunak.

“Ovaj put nema uskrsnuća“, govori Thanos terminirajući jednog važnog lika. “Osvetnici 3“ ostavljaju superheroje i publiku u neizvjesnosti tko će preživjeti ovaj film i ostati živ do kraja četvrtog, tempiranog za svibanj 2019. godine. Do sada su Marvelovi superjunaci iz filmova izlazili kao pobjednici s vicom na usnama. I publika je ozarena napuštala kino prepričavajući njihove šale. Sada i jedni i drugi ostaju bez teksta. Svi superjunaci mukom zamukoše. S njima i gledatelji osupnuti drukčijom porukom na odjavnoj špici. Thanos će se vratiti, ne Osvetnici.

Vjenčanje Iron Mana stavljeno na čekanje

I osobni ulozi su u ovom filmu veći nego ikad. Veza Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) i Tonyja Starka alias Iron Mana podignuta je na dosad najvišu razinu. Par planira vjenčanje koje će biti stavljeno na čekanje dok Iron Man spašava svijet s ostalim superjunacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 04:14