StoryEditorOCM

OSVETNICI: ZAVRŠNICA Boj ne bije svijetlo oružje nego srce u superjunaka

28. travnja 2019. - 20:20
Osvetnici4-7

Tako mračan... jesi siguran da nisi iz DC-jeva svemira - komentira, moguće, Deadpool gledajući trosatni megaspektakl "Avengers: Endgame". Naravno, "Osvetnici: Završnica" je, 100 posto sigurno, Marvelov film, ali preuzeo je DC-jevu "mračnost", baš poput prošlogodišnjeg "Rata beskonačnosti" na koji se direktno nastavlja.

Prije nego krenemo s recenzijom, oslobođenom ključnih "spoilera", slijedi kratki podsjetnik na tragično "Infinity War" finale ravno završnici "Empire Strikes Back" u vidu efekta "šoka", samo drukčije "težine". Purpurni kozmički supernegativac Thanos (Josh Brolin) pucnuo je prstima na ruci noseći rukavicu s šest Kamenja beskonačnosti i pretvorio je u prah polovinu čovječanstva, uključujući i neke superjunake poput Spider-Mana (Tom Holland), Black Panthera (Chadwick Boseman)...

Na početku filma "Avengers: Endgame" preostali superheroji, Kapetan Amerika (Chris Evans), Iron Man (Robert Downey Jr.), Crna udovica (Scarlett Johansson), Oko sokolovo (Jeremy Renner)..., vidaju rane, zbrajaju redove, žaluju za kolegama, zdvajaju oko izgubljene bitke, poput Batmana u "Dark Knight" trilogiji.

U jednom trenu, čak, Iron Man "šekspirijanski" uzima svoju kacigu u ruke kao Hamlet lubanju. Rat još nije dobiven za Thanosa dokle god oni dišu, posebice jer je tu onaj jedan, ali vrijedan mogući ishod od njih 14.000.605 u kojem, po računici Doktora Strangea (Benedict Cumberbatch), pobjedu odnose pozitivci, sada pojačani s Kapetanicom Marvel (Brie Larson), netom predstavljenom u svom "solo" filmu.

No, DC-jevska sumornost u zraku se može sjeći mačem Hawkeyea ili strijelom odapetom iz njegova vjernog luka, unatoč povremenim intruzijama improviziranog humora. "Uzeo si mi sve", na Thanosa zagrmi Wanda Maximoff/Scarlett Witch (Elizabeth Olsen) koja je u "Ratu beskonačnosti" ostala bez Visiona.

"Ja te niti ne poznajem", uzvrati joj Thanos. Njezin odgovor na engleskom "You will!" doslovce je skinut s usta Čovjeka-šišmiša iz "Batmana protiv Supermana" ("Tell me, do you bleed? You will!"). Nego, kako Thanos "niti ne poznaje" Scarlett Witch, pitate se? To je Thanos iz prošlosti.

Naime, prema ideji Scotta Langa/Ant-Mana (Paul Rudd), a realizaciji Tonyja Starka alias Iron Mana, Osvetnici će napraviti vremeplov, otputovati u prošlost i pokušati preokrenuti vrijeme, tj. izvesti "vremensku krađu" Kamenja beskonačnosti prije nego do njih dođe Thanos.

Do tog trenutka, kad film ubacuje u višu "warp" brzinu, redateljska braća Joe i Anthony Russo kao da ispipavaju teren i traže odgovarajući balans između superjunačke tragedije i komedije za koju je zaslužan zapušteni Thor (Chris Hemsworth) s pivskom trbušinom.

"Izgledaš kao rastopljeni sladoled", ne laska mu Rocket (glas Bradleyja Coopera), a Tony Stark ga naziva "Lebowski". Braći Russo nije bilo lako iza kamere jednog ovako mamutskog projekta, ne samo filma, već i popkulturnog fenomena. Morali su zadovoljiti šefove studija Marvel željne još poneke milijarde dolara kinoutrška, biti u službi fanova Marvelovih filmova, pa i ići u korak s politički korektnim vremenom.

Kad superheroine poput – da spomenemo dosad nespomenute – Wasp (Evangeline Lily), Gamore (Zoe Saldana), Nebule (Karen Gillan), Okoye (Danai Gurira)..., krenu zajedničkim snagama prašiti "alienske" turove, njihovo izdvajanje od muških kolega u bitki nalik onoj iz "Povratka kralja", samo još većoj, čini se režirano samo kako bi zahtjevi "MeToo" ere bili namireni.

Hoćemo reći, korporativna i ina strujanja osjećaju se ispod površine filma "Osvetnici: Završnica", ali braća Russo, kao i u prethodniku, pronalaze ljudski "touch" koji u konačnici debelo prevladava nad "konfekcijom" i vizualnim efektima, naročito u izvrsnom središnjem "time-travel" dijelu i veoma emotivnom epilogu (ako trebate napuniti kokice itd., obavite to u prvih sat vremena).

U životnoj bitki Osvetnika boj ne bije svijetlo oružje nego srce u superjunaka. "Avengers: Endgame" uspijeva simultano biti studijski proračunat i autorski iskren, akcijski/humorno zabavan i dramski kompleksan, operetski kozmičan i emotivno intiman, potvrđujući Iron Mana i Kapetana Amerku kao željezno srce i dušu Osvetnika te nudeći neke momente za anale franšize (otkriće tko još može vitlati Thorovim čekićem).

Svaki važniji "time-travel" SF je spomenut ("Terminator", "Vremenski policajac"...), no okosnica za braću Russo je "Povratak u budućnost" čije vremenske paradokse film prihvaća. Nakon što se zahuhta igra s vremenskim slijedovima, Tanos postaje nekakav Biff T(h)annen iz "Back To The Future II".

Neki od superjunaka dobivaju priliku (ponovno) sresti članove obitelji kao Marty McFly i svojim tumačima dati priliku da prošire emotivne registre likova kako bi ta širina odgovarala širini njihovih ramena. Jedni od njih će se i potući sa svojom mlađom inačicom, drugi se nevoljko uživjeti u razbijačko raspoloženje njihove prošlosne verzije itd.

"Šetnja uspomenama" za buduća sjećanja istovremeno je dirljiva, ali i prilično inventivna u kontekstu franšize dok superheroji sa suzom u oku ponovno proživljavaju zaplete ili scene prvih "Osvetnika", drugog "Kapetana Amerike", "Čuvara galaksije"..., čime "Završnica" postaje svojevrsni Marvelov "best of".

Završno poglavlje i kraj jedne blockbusterske/superherojske povijesti. Kulminacija i konkluzija svih prethodnih 11 godina unutar kojih je nastao 21 film (22 s "Endgame"). To je, neovisno o raznolikoj kakvoći filmova, epski pothvat bez premca koji će u dogledno vrijeme biti teško ponoviti, kamoli nadmašiti, zbog čega blaga nostalgija već kuca na vrata.

Osjećaj konačnosti je sveprisutan, počevši od posljednje "cameo" uloge pokojna Stana Leeja do oproštaja teškog srca s nekim superjunacima koji je kraj "Završnice" prolongirao kao u zadnjem "Gospodaru prstenova" kako bi gledatelji s njima proveli pet minuta duže.

Ipak, braća Russo su "Endgame" načinila otpornim na vrijeme, bezvremenim do beskraja i onkraja (čuvara) galaksije. Vrijeme kao tematska odrednica filma ima savršenog smisla. Čini se kao da je jučer bila 2008., kad je u kina izašao "Iron Man" i udario željezne temelje Marvel Cinematic Universea. Godine su proletjele u jednom pucketanju (ne Thanosovih) prstiju.

Superheroji su u međuvremenu ostarili ("hrpa umornih starih mazgi", našalio se Tony Stark), s njima i generacije koje su odras(ta)le uz njihove filmove. Fotografija klinca snimljena u kinu na projekciji "Iron Mana" i adolescenta koji gleda "Završnicu" ukazuje na to da je Marvel s ovom franšizom napravio više od film(ov)a - superjunački "Boyhood".

Marvelove brojke 2008. - 2019.

- 11 godina - 22 filma
- 7.2 milijarde dolara zarade u američkim kinima (bez "Završnice")
- 18.7 milijardi dolara zarade u svjetskim kinima (računajući prvih 169 milijuna dolara "Završnice")

Marvelovski 'best of'

- "FAJT": Hulk protiv Thora ("Osvetnici") i Iron Mana ("Osvetnici: Doba Ultrona"), Iron Man protiv Kapetana Amerike ("Kapetan Amerika: Građanski rat")
- AKCIJSKA SCENA: aerodrom ("Kapetan Amerika: Građanski rat")
- ULET SUPERJUNAKA: Thor i Led Zeppelin ("Thor Ragnarok")
- ULET NEGATIVCA: Whiplash na utrci Formule 1 (Mickey Rourke, "Iron Man 2")
- IZJAVA: "Ja sam Iron Man" ("Iron Man", "Osvetnici: Završnica")
- NEGATIVCI: Thanos, Loki (Tom Hiddleston), Killmonger (Michael B. Jordan)
- NAJSPONTANIJI MOMENT: ruka Peggy Carter poleti prema mišićavim prsima Kapetana Amerike ("Kapetan Amerika")
- NAJRAZORNIJI TRENUTAK: nestajanje Spider-Mana ("Osvetnici: Rat beskonačnosti"), Kapetan Amerika odgađa ples s Peggy ("Kapetan Amerika")
- NAJPAMTLJIVIJI KADAR: "okupljanje" Osvetnika ("Osvetnici")
- NAJBOLJI FILMOVI: "Kapetan Amerika: Ratnik zime", "Kapetan Amerika: Građanski rat", "Iron Man", "Osvetnici 1, 3&4", "Čuvari galaksije"
- NAJSLABIJI: "Nevjerojatni Hulk", "Thor: Svijet tame"
- NAJZABAVNIJI: "Thor Rangarok", "Osvetnici 1"
- NAJPRECIJENJENIJI: "Black Panther", "Čuvari galaksije 2"
- NAJSPODCJENJENIJI: "Ant-Man 1&2", "Doktor Strange"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2023 04:38