StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Morbius‘: Ja (ni)sam Venom!

Piše Marko Njegić
30. ožujka 2022. - 23:56

"Postao sam nešto drugo." – "Morbius" (2022.)

Dug je put prevalio doktor Michael Morbius od stripa do filma kao Spider-Manov protivnik. Na stranicama stripova pojavio se 1971. u "Čudesnom Spider-Manu" i vrlo brzo postao jedan od omiljenih antagonista iz svemira Čovjeka-pauka, dobivši i vlastito "comic book" izdanje.

Morbius je za prvu pojavu na filmu trebao pričekati sve do kraja devedesetih, ali nije upao u kinoverziju prvog "Bladea", već ga se moglo vidjeti samo u alternativnom kraju tog hita objavljenom na DVD-u. Dvadesetak godina kasnije, kad su, u eri iznimne popularnosti superjunačkih i stripovskih blockbustera, vlastite filmove počeli dobivati antagonisti superherojskih stripova poput Jokera, Harley Quinn i Venoma, došao je red i na Morbiusa.

FILM: Morbius; fantastična akcija; SAD, 2022. REŽIJA: Daniel Espinosa ULOGE: Jared Leto, Matt Smith DISTRIBUCIJA: Con Film OCJENA: ** ½

Studio Sony/Columbia Pictures odobrio je visokobudžetni film s oskarovcem Jaredom Letom u glavnoj ulozi, njegovoj drugoj superjunačko-antagonističkoj nakon Jokera iz "Odreda otpisanih" i "Lige pravde", što je ekvivalentno dvama sličnim nastupima Toma Hardyja, od Banea iz nastavka "Viteza tame" do Venoma. Film o Morbiusu trebao je krenuti u kina u elitnom blockbusterskom terminu krajem srpnja 2020., prije "Venoma 2" i trećeg "Spider-Mana".

Međutim, pojavila se korona pa je "Morbius" morao biti odgođen za 2021., što je prilično ironično za blockbuster u kojem titularni doktor radi eksperimente s miješanjem ljudske i šišmišje DNK te prijateljuje s krilatim sisavcima.

Nakon što je dvaput bio odgođen i 2021., film se prebacio na 2022., gdje je najprije dobio datum premijere koncem siječnja, da bi se kinodistribucija opet prolongirala za prijelaz ožujka u travanj. Toliko odgoda od stripovskih filmova, ako ne i uopće, zabilježili su valjda samo "Novi mutanti".

Ovaj put odgodi je kumovao enormni uspjeh novog "Spider-Mana", najvećeg pandemijskog kinohita. Odgoda kasnosiječanjske premijere pokazala se mudrom odlukom za studio Sony/Columbia Pictures koji stoji iza "Spider-Mana" i "Venoma" pa nije htio da njegovi filmovi prave konkurenciju sami sebi.

"Spider-Man: Put bez povratka" je dominirao siječanjskim box-officeom, a pokazao se toliko omiljenim kod publike da se prošlog vikenda još uvijek nalazio na osmom mjestu liste gledanosti u američkim kinima gdje je već utržio 800 milijuna dolara od premijere polovinom prosinca (zarada u svijetu se mjeri u 1.88 milijardi $).

Od "Morbiusa" se očekuje da preuzme štafetu "Spider-Mana" i, nakon "Venoma", položi posljednji temelj za Sonyjev Spider-Verse, tj. buduće filmove o antagonistima ili važnim sporednim likovima iz stripova o Čovjeku-pauku kao što su "Kraven The Hunter" s Aaronom Taylorom Johnsonom ("Kick-Ass", "Tenet") i friškom oskarovkom Arianom DeBose ("Priča sa zapadne strane"), koji je već u fazi produkcije, te nedavno najavljeni "Madame Web" s Dakotom Johnson i Sydney Sweeney ("Euforija", "Voajeri").

Prve box-office projekcije sugeriraju otvaranje između 40 i 60 milijuna dolara u američkim kinima, što nije na razini "Spider-Mana" i neočekivano popularnog "Venoma", ali je više nego dobro za još uvijek pandemijske uvjete, posebice za blockbuster s tolikim brojem odgoda podatnih da razvodne interes gledatelja, ujedno i film koji u kina stiže na valu sve samo ne pozitivnih reakcija fanova sa specijalne projekcije i anti-oskarovske Zlatne maline za Letovu ulogu u "Dinastiji Gucci".

Fanovi su očito imali prevelika očekivanja od "Morbiusa", premda imena njegovog redatelja Daniela Espinose ("Sigurna kuća", "Dijete 44", "Trag života") i, napose, scenarističkog dvojca Matt Sazama-Burk Sharpless ("Drakula: Neispričana priča", "Posljednji lovac na vještice", "Bogovi Egipta", "Power Rangers") u startu ne sugeriraju kvalitetu u dometu novog "Jokera", prije "Venoma".

Kad Morbius kaže "moramo pomicati granice, riskirati", to ne znači da će "Morbius" raditi isto, što je radio "Joker", ali je ispao otprilike u razini (prvog) "Venoma", ništa lošiji, čak i (osobno) mrvičicu bolji, stoga će biti nepravedno da Letov film zaradi manje i da ga "hejtaju" isti oni koji obožavaju Hardyjev. Među "Morbiusom" i "Venomom" ima nekih sličnosti, toliko da nije čudno da Letov lik u jednoj sceni na pitanje "Tko si ti?" odgovara "Ja sam Venom" (u foršpanu je na to dodao "šalim se", ali ne i u filmu).

Oba blockbustera PG-13 predikata nose posvećeni glavni glumci, a Letova posvećenost je usporediva s njegovim ozbiljnim "metodskim" ulogama – smršavio je gotovo na tragu "Dobrih dilera iz Dallasa" i "Rekvijema za snove" kako bi utjelovio fizički onemoćala doktora, da bi se nabildao kao nikad prije kad Morbius postane superčovjek.

I jedan i drugi film koketiraju s (beskrvnim) tjelesnim hororom i prožeti su generičkim, odveć pikseliziranim računalnim efektima, pri čemu je vizualnost u akcijskim scenama na strani "Morbiusa". Postoje i razlike, a također idu u prilog "Morbiusu". Dok "Venom" tipuje na (crni) humor "hit&miss" kakvoće, "Morbius" je skloniji drami, toliko da je i Tyrese Gibson iz serijala "Brzi i žestoki" ozbiljan u ulozi policijskog detektiva.

Čak štoviše, "Morbius" najviše i zadovoljava u dramskijim, "karakternim" segmentima lišenima šale, nadovezujući se na posljednjeg "Spider-Mana" u tretmanu antagonista koji nisu klasični (super)negativci. Titularni lik je znanstvenik ("spasio više ljudi od penicilina") koji cijeli život pokušava pronaći lijek za krvnu bolest kakva je njega i njegovog prijatelja Mila (raspoloženi Matt Smith; "Doktor Who") pretvorila u bogalja, neovisno o tome što je taj lijek "veoma eksperimentalan i etički upitan".

Problem nastaje kad Morbius, eksperimentirajući s miješanjem vrsta, odnosno ubacivanjem gena vampirskih šišmiša u svoje, stvori serum i postane monstruozni supervampir s masnom crnom kosom i deformiranim licem izgledajući kao antagonist "Zle kobi".

Takav, Morbius ima "potrebu konzumirati krv, ljudsku krv", što pokazuje kad masakrira specijalce na kontejnerskom brodu nazvanom "Murnau" (zgodna posveta autoru "Nosferatua"). S jedne strane, on se osjeća dobro/bolje/življe nego ikad i prolazi transformaciju od umirućeg čovjeka koji je jedva mogao hodati do superčovjeka s konstitucijom olimpijskog atlete, enormnom snagom i brzinom, šišmišjim radarom i sposobnošću letenja.

S druge, sve to dolazi s kletvom jer u sebi skriva unutarnje čudovište i jedva ga zatomljuje ispijanjem vrećica umjetne krvi, ali pitanje je dokad može održati stabilnost i zauzdati zvijer, odnosno svjestan je da bi se izbor mogao svoditi na "piti crveno ili umrijeti?". Naravno, kako Morbius ne bi ispao zlikovac, tu je netko još gori od njega – Milo će uzeti serum jer on prihvaća novog sebe i za njega biti supervampir žedan krvi nije kletva, već dar.

Duel njih dvojice je očekivan kao okršaj Venoma i Riota/Carnagea u tipičnom akcijskom CGI finalu, ali "Morbius" do njega dolazi drukčijim dramskim putem, nagovještavajući doktorovu romansu s Martine Bancroft (Adria Arjona) kojoj je Drakula "romantičan". Jednom kad sunce zađe možda to postane i Morbius ako ga drugi Spider-Manovi antagonisti ne odvedu na mračan put.

Dvije ekstra scene nakon odjavne špice

Nemojte otići iz kina kad krene odjavna špica, čekaju vas dvije ekstra scene koje vraćaju Spider-Manovog atagonista iz jednog od prijašnjih filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:17