StoryEditor

VENOM (Ne)prijateljski susjed Venom

5. listopada 2018. - 22:17

Prognoze analitičara idu na ruku "Venomu". Film o jednom od najpopularnijih antagonista iz Spider-Manova/Marvelova svemira, vjerojatno najočekivaniji blockbuster mjeseca, mogao bi ovog vikenda zaraditi oko 60-70 milijuna dolara i preoteti "Gravitaciji" titulu najboljeg listopadskog kino-otvaranja u povijesti. Simbiotski izvanzemaljac oštrih zubi i dugačkog jezika zvan Venom, svojevrsni anti-Spider-Man koji voli odgrizati ljudske glave i jesti mozgove, na velikom je ekranu debitirao "davne" 2007. u neomiljenom trećem dijelu avantura Čovjeka-pauka pod redateljskom paskom Sama Raimija.

Tada je "parazitski" Venom preuzeo novinara Eddieja Brocka u neuvjerljivom tumačenju Tophera Gracea i bio sporedan lik u spektaklu prezasićenom negativcima. Sada je glavni u filmu i preuzima Brocka u izvedbi dvostruko boljeg glumca, popularnog Toma Hardyja koji kao da se predodredio za ulogu odigravši supernegativca Banea u nastavku "Viteza tame" (lik je u stripu ubrizgao serum imena Venom da dobije megasnagu). Sve upućuje na to da bi Venom trebao pokazati kako ne treba Spider-Mana, kojeg trenutno igra Tom Holland, da bi njegov film postao hit, slično kao što je Deadpool mogao bez Wolverinea.

Ovo je, budžetski gledano, prvi veliki blockbuster jesenske sezone (skuplji od novog "Predatora", o "Časnoj" da ne govorimo) i prvi film usko ili uže vezan za tražene stripovske superjunake nakon ljeta. Pritisak je golem za "Venoma" i studio Sony Pictures. Od "Venoma" se očekuje da trasira jesensku sezonu do rekordnih brojki i prokrči put idućem Sonyjevu filmu s antagonistima iz Spider-Manova/Marvelova svemira koji se ne odazivaju na ime Čovjek-pauk (Black Cat alias Crna mačka). A gdje su pritisci, tu su kompromisi i prenapuhana reklama.

Fanove se dražilo pripadnošću "Venoma" širem Marvelovom kinosvemiru od 2008. naovamo, onom s potpisom kompanije Disney (nekoć Paramount), izvan Sonyja, time i nazočnošću "prijateljskog susjeda" Spider-Mana u filmu. Ništa od toga, premda je "Venom" žigosan blažim "PG-13" predikatom umjesto "R" kako bi se mogao u budućnosti mogao sretati s njime i zabavljati klince. Spider-Mana, dakle, nema u filmu, no "Venom" je smješten u stripovski svemir u kojem likovi znaju za superjunake pa će tako Brockova bivša djevojka Anne Weying (Michelle Williams) zaključiti kako je zvuk Venomov "kriptonit".

Na koncu, Čovjek-pauk kao da je tu negdje, u susjedstvu, njegova prisutnost se osjeća ako već nije implicitno spomenut, počevši od plakata inspirirana posterom za "Spider-Mana 2" (dva lica lika s "maskom" i bez nje; lijeva strana Venomova, desna Brockova), pa zaključno s "end credits" pojavljivanjem još jednog negativca iz njegova svemira čije ime počinje sa "C", a glumi ga Woody Harrelson. Taj i takav plakat zapravo je još podesniji za "Venoma" u odnosu na "Spider-Mana (2)".

U doticaju sa "alienskim" simbiotom Brockova ličnost se cijepa na dva pola u stilu dr. Jekylla i mr. Hydea ili doktora Bannera i Hulka, da budemo bliži (Marvelovu) stripu. "On je u meni, to nisam ja", pravda se Brock kad Venom izađe na površinu nakon što je započeo proces spajanja i izjednačavanja s njime, ostvarivši simbiozu, te krene grickati glave. Mračan, nasilan i opasan kao lik, Venom je imao potencijala da film o njemu bude i psihološkiji horor-triler i SF akcijski "body horror" osamdesetih poput Carpenterova "Stvora" i "Skrivenih" Jacka Sholdera, uzimajući u razmatranje da izvanzemaljska stvorenja traže "domaćina" i sele se iz jednog tijela u drugo.

No, redatelj Ruben Fleischer nije majstor tjelesne strave poput Davida Cronenberga, niti to želi biti. Fleischerov redateljski "curriculum" krije lakonotnije filmove (akcijska komedija "Ekspresna pljačka"), čak i kad se odvijaju unutar žanra horora (biserčić "Dobrodošli u zemlju zombija"), tako da je i Hardy, eklektičan glumac poznat po ozbiljnim, darkerskim ulogama, prinuđen pronaći humor u dojmljivim računalno generiranim metamorfozama iz Brocka u Venoma i natrag.

Iskreno govoreći, Fleischer i Hardy se povremeno uspijevaju spojiti i izjednačiti s horor komedijama osamdesetih a la "Američki vukodlak u Londonu" ("navodno imam parazita"), ako ne "body" SF hororima, ali "Venom" ostavlja dojam kao "Predator: Evolucija" u smislu da su se autori malčice zanijeli u humornom i inom omekšavanju opakih likova. Od negativca Venom postaje antiheroj, što je legitimna uloga koju je znao ponijeti na stranicama stripa "Lethal Protector" i postati zaštitnik San Francisca udružen s neprijateljem Spider-Manom protiv drugih simbiota, no tu se karakterna progresija činila samotvornijom, a ne smišljenom u svrhu privlačenja širih dobnih skupina u multiplekse.

U "Spider-Manu 3" Venom je rekao Čovjeku-pauku kako voli biti zločest i da ga to čini sretnim, no ovdje do kraja filma on takoreći postaje "spider-manovski" dobar, superjunak iz spektakularna "superhero" blockbustera i u seriji akcijskih CGI scena bori se protiv izrazitog negativca Riota, simbiota koji je preuzeo Carltona Drakea (Riz Ahmed), doktora s planom da spoji ljude i izvanzemaljce te stvori viši oblik života za bijeg s planeta na rubu kolapsa. Venom će od Brocka učiti da ne može ići okolo i odgrizati glave, odnosno da na svijetu ima dobrih i loših ljudi koje mora razlikovati. Lekcija kakvu bi očitao i naš prijateljski susjed Spider-Man.

item - id = 568747
related id = 0 -> 1135447
related id = 1 -> 1135544
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 10:04