StoryEditor
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

‘Konačna sloboda‘: ‘Planina Brokeback‘ iza rešetaka

24. studenog 2021. - 21:50

Glavni program 19. ZFF-a bio je poprilično zvučan s nizom prvijenaca ili drugijenaca koji su osvajali glavne nagrade na "A" festivalima kao što su Cannes, Venecija i Sundancea ("Titan", "Događaj", "Košnica"), pa i Karlovy Vary ("Strahinja Banović"), ili bili nominirani za Oscara ("Čovjek koji je prodao svoju kožu").

Žiriju ZFF-a svaka čast što se nije povinuo za stranim kolegama i nagradio, recimo, prerazvikani "Titane" ili pomalo precijenjeni "Hive", ukoliko je, pretpostavljivo, izbjegavao pretvoriti "Zbornicu" u glavnog laureata da se, neovisno o kvaliteti, izbjegne nagrađivanje hrvatskog filma na hrvatskom festivalu (posebno priznanje je neutralnije).

FILM: Grosse Freiheit; drama; Austrija/Njemačka, 2021. REŽIJA: Sebastian Meise ULOGE: Franz Rogowski, Georg Friedrich OCJENA: ****

Tako, nagradu je dobio manje zvučni, a više nego impresivni austrijsko-njemački film "Konačna sloboda" ("Grosse Freiheit"/"Great Freedom") redatelja Sebastiana Meisea, jedan od najboljih viđenih na ZFF-u.

"Konačna sloboda" je, istina, dobila priznanje žirija u canneskom programu "Un Certain Regard" i austrijski je kandidat za Oscara, ali nedvojbeno je mali broj onih koji su u Hrvatskoj prije ZFF-a čuli za film. U redu, nagradu je, od manje razvikanih filmova, mogao dobiti i "Kupe br. 6" ili "Janje", ali oni nemaju toliku društveno-političku težinu i bitnost kao što je ima Meiseov drugijenac. "Great Freedom", naime, nekronološki kronicira zatvorsku odiseju jednog gay muškarca, Hansa Hoffmana.

Pratimo Hansa u Njemačkoj tijekom tri dekade, od četrdesetih i kraja Drugog svjetskog rata preko pedesetih do konca šezdesetih, naprijed-natrag, gledajući njegovo opetovano utamničenje zbog kršenja zloglasnog paragrafa 175 ("muška homoseksualnost tretirana kao kazneno djelo"). Međutim, film je politički veoma suptilan, odnosno intimni doživljaj priče o otporu i otpornosti protagonista nalazi se u prvom planu, daleko ispred "aktivističkog" u smislu borbe za gay prava.

Meise je snimio nešto posebno i rijetko viđeno čak i u usporedbi s "Poljupcem žene pauka" i "Volim te, Phillip Morris", subvertirajući žanr zatvorskog filma ("Iskupljenje u Shawshanku"), osobito onog najpopularnijeg mačističke vrste kakve su snimali hipermaskulini "macho" muškarci Clint Eastwood i Sylvester Stallone ("Bijeg iz Alcatraza", "Iza rešetaka"), a još uvijek je vitalan ("Plan za bijeg", "Zakon jačeg", "Obračun u bloku 99").

Istodobno je "Konačna sloboda" zatvorski film, karakterna studija homoseksualca u muškom zatvoru i ljubavna priča unutar tog istog zatvora, "Planina Brokeback" iza rešetaka, s nezaboravnim simboličnim završetkom na temu (ne)konačne slobode i fenomenalnom ulogom Franza Rogowskog, njemačkog Joaquina Phoenixa, koji se potvrđuje kao jedan od najboljih glumaca današnjice, ne samo europskih, nego i svjetskih.

Izgledom nalik kombinaciji Phoenixa, Vincenta Galla i Roberta Pattinsona, znan po upečatljivim nastupima u filmovima "Victoria", "Sretan kraj", "Tranzit", "Skriveni život", "Ples između redova" i "Undine", Rogowski je ovdje ostvario najbolju ulogu dosad i zasluženo je nominiran za EU Oscara.

Da je "Great Freedom" američki film, mediji bi naveliko izvještavali o novoj ekstremnoj glumačkoj transformaciji. Kako bi dočarao psihofizički iscrpljujuće Hansovo iskustvo, Rogowski se podvrgnuo mršavljenju kao Phoenix ("Joker"), Christian Bale ("Boksač"), Michael Fassbender ("Glad"), Matthew McConaughey ("Dobri dileri iz Dallasa") i Jake Gyllenhaal ("Noćne kronike").

Realističkom doživljaju filma, osim glume, doprinosi i režija, tj. scenografija: snimljen je u napuštenom zatvoru, s posebno zastrašujućim mračnim samicama, osvijetljenim tek vatrom šibice u ruci protagonista u nekolicini moćnih prizora. Kad šibica dogori, nastupa tama i čujemo samo Hansovo disanje.

Redatelj povremeno snima Hansa i kroz špijunku, da istakne klaustrofobiju unutar zatvorske ćelije, doživljajno apsorbirajuću za gledatelja s druge strane ekrana. No, Hans se ne da slomiti i iznalazi načine da krade barem mrvu ljubavne slobode unutar zatvorenog sustava koja mu je oduzeta.

On, primjerice, dvojici ljubavnika u dvjema dekadama, Oskaru i Leu (Thomas Prenn, Anton von Lucke), predlaže da se ne odazovu na noćnu prozivku kako bi ihčuvari, zajedno s njime, za kaznu odveli u ćeliju napolju i neposredno im omogućili prvi "dejt", a dirljiva je i komunikacija razdvojenih zatvorenika preko "izbodenih" slova u Bibliji.

Ipak, najkompleksniji odnos Hans ostvaruje s prvim zatvorskim cimerom Viktorom (Georg Friedrich). Ispočetka Viktor ne može smisliti "pervertita" Hansa, ali kad ugleda njegovu tetovažu iz nacističkog koncentracijskog kampa, kojom je "žigosan" kao homoseksualac, odluči je prekriti. Viktorova gesta "tetovira" njihovu nesvakidašnju interakciju od prijateljstva do nečeg više, objedinjenu u jednom od najsnažnijih zagrljaja na filmu ikad.

'Zbornici' posebno priznanje
"Zbornica" Sonje Tarokić je osvojila posebno priznanje žirija u glavnom programu. Najboljim kratkim filmom u programu "Kockice" proglašena je "Jesen naših ljeta" Karla Voriha, a posebno priznanje je dobio Mate Ugrin za "Sve što dolazi". U međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji slavio je makedonsko-ruski film "Sjeverni pol" Marije Apčevske, dok je posebnim priznanjem ovjenčan ukrajinski "Tatine tenisice" Olhe Zhurbe.

Osobni favoriti ZFF-a
Lista osobnih favorita 19. ZFF-a, računajući sve programe, išla bi otprilike ovako, uz "special mention" prethodno pogledanom "Čovjeku koji je prodao svoju kožu".
1. "Najgora osoba na svijetu"/"Događaj"
2. "KONAČNA SLOBODA"
3. "Heroj"
4. "Kupe br. 6"
5. "Zbornica"
6. "Janje"
7. "Veliki gazda"/"Strahinja Banović"/"Chiara"

item - id = 1145810
related id = 0 -> 1146559
related id = 1 -> 1146126
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2021 20:57