StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Komedija na tri kata‘: Smijeh s dramom i poplavom

20. siječnja 2023. - 20:45

Podatak da je novi srpski film “Komedija na tri kata” (“Komedija na tri sprata”) privukao blizu 80.000 gledatelja u matična kina možda ne djeluje tako impresivno u usporedbi sa znatno većom gledanosti hitova iz susjedne države unatrag nekoliko godina poput “Jeseni samuraja”, “Stada”, “Južnog vjetra”, “Tome”, “Zlatnog dečka” ili “Ljeta kada sam naučila letjeti”.

No, to je brojka koju hrvatska kinematografija tek treba nanovo dosegnuti, za tridesetak tisuća veća od (trenutne) brojke “Marginalaca”, našeg najvećeg kinohita u zadnje tri godine. Moguće da bi “Komedija na tri kata” bila i uspješnija kod publike da je žanrovski dosljednija i ujednačenija (još veći disbalans karakterizirao je nedavni srpski film “Nije loše biti čovjek”).

FILM: Komedija na tri sprata; komična drama; Srbija, 2022. REŽIJA: Sandra Mitrović ULOGE: Jelisaveta “Seka” Sablić, Slobodan “Boda” Ninković DISTRIBUCIJA: Con Film OCJENA: ***

Iako naslov priprema gledatelja na narodsku, repertoarsku komediju, “trade mark” komercijalne srpske kinematografije unatrag 40-ak godina, redateljski prvijenac Sandre Mitrović je ujedno i drama festivalskog “indie” tipa, a u završnici postaje i mali film katastrofe s poplavom, za domaće pojmove gotovo pa “disaster movie” blockbuster.

Mitrović je studirala na newyorškom sveučilištu Columbia i to se dade osjetiti u filmu koji ima osobnu notu i sagledava Beograd i Beograđane očima nekoga tko je živio i radio vani tako da istovremeno može biti nostalgičan i kritičan prema onome što vidi, imati razmišljanja o dobrim i lošim stranama življenja, od “Ovdje je komšija kao rod rođeni” do “Nije trebalo da se vraćamo” iz usta lika povratnika iz Amerike.

Uvodni kadar je prilično impresivan. Kamera se provlači kroz vodovode i kanalizaciju da bi izišla kroz šaht na ulicu i u cjelovitom kadru, bez “reza”, snimala prometni krkljanac. Ovakvi “one take” kadrovi ne viđaju se često u regionalnom filmu.

Film je tada mogao postati srpska inačica “Dana ludila” i fokusirati se na nekog nervoznog putnika u jednom od automobila, ali kamera pronalazi strpljivog vodoinstalatera Milenka (Slobodan “Boda” Ninković), naratora priče i stanara male stambene zgrade u kojoj se većinski odvija radnja, a u njoj, dakle, ne živi samo komedija na sva tri kata.

Milenko nas upoznaje s živopisnim likovima/stanarima, od vlasnice zgrade Živke (legendarna Jelisaveta “Seka” Sablić), preko novinarke Marije (Nataša Tapušković) s dvoje djece (Mina Pandurović, Stevan Dobrica), stjuardese Sare (Vanja Nenadić) u potrazi za pravom ljubavi, pa sve do “starih komšija” Dimitrijevića koji su se vratili iz Amerike, Miljana, njegove žene Natalije i sina Nenada (Dragan Jovanović, Vesna Trivalić, Pavle Mensur).

”Zgradu čine ljudi koji u njoj žive”, govori Milenko. U prenesenom značenju film čine likovi, odnosno glumci, a oni su uglavnom pogođeni, od veterana i mlađih lica do mladih nada. Međutim, variraju situacije u kojima se oni nalaze.

Pojava Živkina sina, “mnogo opasnog” sitnog kriminalca Srle (Ljubomir Bandović; friško viđen u “Garburi”), te njegovog pajdaša Mome (Miodrag Radonjić iz “Južnog vjetra 1&2”), potencijalnog drukera, obećava veći humorni urnebes od toga da prvi veže drugog “ko kokošku” pored mikrovalne pećnice.

Pa opet, fina je linija priče što spaja mladog Nenada sa zgodnom susjedom Sarom i općenito redateljici bolje leži dramski aspekt filma u kojem se zgrada može (simbolički) sagledati kao nešto između predgrađa u “Vrtlogu života” i Balkana u malom.

Zgrada je zapuštena, a loše cijevi i “misteriozne podzemne vode” Beograda ubrzavaju njezino propadanje tako da će u završnici poplava prijetiti likovima koji će demonstrirati zajedništvo kad im voda dođe do grla. Poplava dolazi kao nekakva katarza na tragu kišnog finala “Magnolije” i “Komediju na tri kata” nakratko pretvara u “Titanic”.

Ovacije na premijeru u Nišu

Film je imao premijeru na festivalu u Nišu gdje je dobio ovacije nakon završetka projekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 20:07