StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘John Rambo‘: Akcija kalibra 50

Piše Marko Njegić
27. siječnja 2023. - 21:58

Protivno svojoj volji, vijetnamski veteran i pripadnik zelenih beretki John Rambo (Sylvester Stallone) u svakom je filmu uvučen u neki ratni konflikt. Rambo samo želi da ga se pusti na miru, a prisiljen je opet krenuti u rat i aktivirati u sebi stroj za ubijanje.

Sjetimo se, u prvom i najboljem “RambuTeda Kotcheffa iz 1982., psihološki nijansiranom “Taksistu” akcijskog filma, šerif je pogurao Ramba do točke pucanja i za kaznu dobio “rat kakav nije vidio”, kad je isprovocirani mišićavi PTSP-ovac poveo mini-Vijetnam u srcu Amerike.

FILM: Rambo; akcija, 2008. REŽIJA: Sylvester Stallone ULOGE: Sylvester Stallone, Julie Benz OCJENA: ****

Megahitoidni nastavak “Rambo IIGeorgea P. Cosmatosa iz 1985. izbavio je akcijskog (anti)junaka iz zatvora i odveo ga natrag u Vijetnam sa zadatkom pronalaska američkih ratnih zarobljenika kako bi dobio pomilovanje. ”Moj rat je završen”, rekao je vijetnamski veteran 1988. u podcijenjenom “Rambu IIIPetera MacDonalda i naizgled pronašao mir među budističkim svećenicima na Tajlandu.

No, Rambov rat je nanovo počeo kad su Rusi zarobili njegova jedinog prijatelja, pukovnika Trautmana, tijekom misije snabdijevanja mudžahedina oružjem u Afganistanu nakon što mu se on odbio pridružiti. Ikonički lik je u trećem filmu komotno mogao reći ono što je rekao Michael Corleone dvije godine kasnije u “Kumu III”: “Taman kad sam mislio da sam izašao, oni me ponovno vrate unutra.”

Paralela između Corleonea i Ramba ima šireg smisla. Corleone je ponajveći tragičar gangsterskog filma i to je potvrdio baš “The Godfather Part III” kao završni dio Coppoline mafijaške tragedije, a Rambo je najveći tragičar među svim akcijašima, što potvrđuje i četvrti dio njegove sage.

Da junak ima svoga naratora u Stalloneovu “Johnu Rambu” (“Rambo”, 2008.) kao Conan, na kojeg će podsjetiti u nekolicini scena, pripovjedač bi također mogao kazati “Njegova priča je priča o tuzi” i opisati razmjere Rambove akcijske tragike. Tonalno, četvrti film je na psihološko-akcijskom razmeđu prvog i trećeg, fokusiran na Rambovu tragediju i unutarnji mrak koji će posljedično doprinijeti najvećem broju leševa u cijelom serijalu kad akcija poprimi eklatantne “body count” proporcije.

S glumački zrelijim Stalloneom, koji je od “Ramba III” snimio niz akcija (“Cliffhanger”, “Razbijač”, “Specijalist”, “Svjetlost dana”), ali i “Cop Land” i “Rockyja Balbou”, “John Rambo” je svakako nekakav povratak egzistencijalnim introspektivnim korijenima i film odlazi na ishodište, vraćajući junaka natrag u Ameriku u samoj završnici, gdje nije bio od 1985. godine.

Povratak korijenima je karakterizirao i “Rockyja V” i “Rockyja Balbou” koji su bili bliži “Rockyju” i “Rockyju II” u odnosu na “Rockyja III” i “Rockyja IV”. Međutim, “John Rambo” i “Rocky Balboa” nisu slični filmovi, već inverzije. Rocky je osjećao godine, Rambo ih ne osjeća. Kao i u prethodnim filmovima, Rocky je pronalazio pobjedu u porazu, a Rambo pronalazi poraz u pobjedi i napušta sam poprište bitke, ostajući usamljeni ratnik u upečatljivoj završnici.

Ovdje Rambo nema ni prijatelja Trautmana, kamoli neku svoju Adrian od jedine dvije žene s kojima je imao neki odnos od prvog do četvrtog filma. Adrian nije postala stradala agentica Co Bao (Julia Nickson-Seoul) iz drugog dijela serijala, niti će to postati misionarka Sarah (Julie Benz) koja vidi dobro u njemu i moli ga da prebaci nju i njezine kolege iz Tajlanda u Burmu kako bi odnijeli medicinsku pomoć Karenima i “zaustavili ubijanje”.

Burma je, uzgred, odabrana kao država gdje se odvija genocid nad Karenima daleko od očiju svijeta, za razliku od tadašnjeg ratovanja u Iraku i Afganistanu; bilo bi to ironično mjesto mjesto radnje s obzirom na zbivanja u “Rambu III”. Pesimističan i povučen od civilizacije (“Jebeš svijet!”), Rambo poručuje misionarima “idite kući” jer “ako ne nosite oružje, nećete ništa postići”.

Kad misionari postanu taoci sadističke burmanske vojske i shvate uzaludnost pacifizma, Rambo će se zagledati u unutarnji mrak i ponovno “postati rat da bi preživio rat”, probuditi u sebi barbara i biti gori od neprijatelja, pretvoriti se u akcijskog Jasona Voorheesa iz “Petka 13.”, što će i ostati u petom, jednako nasilnom filmu “Do posljednje kapi krvi”.

Sjajan crno-bijeli flešbek na Vijetnam i zbivanja iz prva tri dijela dolazi u formi podsjetnika da je pred nama “punokrvni vojnik, spreman za borbu”. “Znaš tko si, od čega si... rat ti je u krvi...”, govori Rambo kujući mačetu u sceni mitskih “conanovskih” konotacija. On je utjelovljenje dalekosežnih trauma rata i ratovanja i njegova introspekcija je uvod u “živi ni za što ili umri za nešto” akciju.

Nadolazeće hiperekscesivno nasilje refleksija je njegove (i Stalloneove) nutrine, svega što kipi u njemu, ali i (filmskog) svijeta koji je postao još nasilniji. Od Vijetnama naovaomo dogodili su se novi brutalni ratovi, ali i ratni i akcijski filmovi, poput naturalističkog “Spašavanja vojnika Ryana” i “Apocalypta”. Za njih je “John Rambo” ono što je npr. “Divlja horda” bila za “Bonnie i Clyde”.

Jedan od najbrutalnijih akcijskih filmova u povijesti, brutalniji od “Kobre”, otvara se mučnim arhivskim dokumentarnim snimkama građanskog rata u Burmi, a tom izričaju stremi i Stallone bombardirajući gledatelja šokovima i šireći granice “R” predikata u (akcijskom) realizmu pa i naturalizmu na tragu “Hrabrog srca” i “Pasije” njegova starog ratnog druga Mela Gibsona.

Dakle, bez stripovske stilizacije tipa “300”, no uz nadahnute poetične “slow motione” prikaza besmisla i bezumlja ratovanja. Stallone prikazuje rat kao džunglovito ludilo i kaos “Apokalipse danas”, ali i neuvijeno oslikava efekte eksplozije granate na ljudsko tijelo ili posljedice rešetanja 50-kalibarske strojnice.

Dok strojnica pretvara džunglu u ravnicu, meci ne sijeku samo stabla na pola, već i ljude, stoga se “košnja” razlikuje od one u “Predatoru”, koji Stallone kao da citira u Rambovu bijegu kroz džunglu od zajedničkog prasnuća “claymor” mine i “tallboy” bombe iz Drugog svjetskog rata nalik Predatorovu samouništenju snage omanjeg nuklearnog praska.

Kamera ne sklapa oči kad glave i udovi lete zrakom jednako kao i projektili, šikljaju gejziri crvene boje i krv se natječe s kišom tko će više namočiti zemlju... Kad Rambo uzme u ruke golemu strojnicu, efekt nije iste “navijačke” prirode kao u “Rambu III”. To je pokolj. Masakr. Prvi “Rambo” je verbalizirao fizičke horore rata. Četvrti “Rambo” te horore vizualizira. Rambo je od prvog do četvrtog filma napravio puni krug.

‘Komplicirano je...‘

Zanimljiv je dijalog Sarah i Ramba, kad ona poželi doznati kao je on završio tu gdje sada jest, umjesto da je u Americi. "Poslali su me u Vijetnam", kaže Rambo. "I ostao si?", Sarah pita Ramba i on odgovori "Komplicirano je". Sarah nastavi "Ne zanima te vidjeti što se sve promjenilo (u Americi)", a Rambo zaključi "Za to treba imati dobar razlog".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 17:40