StoryEditorOCM
KulturaMARATON OD 21.35 DO 10.35h

Izdržali smo sedam rundi sa Stalloneom u Londonu: 'Sly all-nighter' je bio izazov i za spartanski istrenirane filmofile, ali uspjeli smo mu dorasti i pogledati zaredom 'Rockyja', 'Ramba', 'Kobru', 'Obarača', 'Tango&Cash', 'Razbijača' i 'Cliffhangera'

1. lipnja 2019. - 13:32
IMG-20190527-WA0008

Ploča sa filmofilskim željama - tzv. "wish list" - na donjem katu londonskog kina "Prince Charles Cinema" često je bila ispisana apelom  za "Stallone all-nighter". I potpisnik ovih redaka je sam barem jednom uzeo kredu u ruku i na "tražilici" napisao "Stallone all-nighter" prilikom nekoliko posjeta najfilmofilskijem kinu u Londonu i šire od 2016. do 2018. godine.

Cjelonoćni maraton Stalloneovih filmova za noćne ptice, "nighthawks", visio je u zraku nakon što je "all-nighter" njegova prijatelja Schwarzeneggera posljednjih sezona postao tradicionalan, a bio je upriličen i maraton još jednog "plaćenika" - Van Dammea.

"Sly all-nighter" jednostavno se morao dogoditi, posebice s obzirom na metafilmske "Rocky III" konotacije u konceptu "Prince Charles Cinema" koji najizdržljivije gledatelje-maratonce, kadre "preživjeti" filmski maraton od mraka do zore i dalje, naziva "survivors". Survivor (bend, filmofil), "Eye Of The Tiger" (pjesma, oko, gledanje, filmofilija).

Da bi ta želja mogla postati stvarnost" postalo je jasno kad je "Prince Charles Cinema" 20. prosinca 2018. objavio Facebook status ukrašen plakatčinom "Kobre". "Mnogi od vas su nas pitali za 'Stallone all-nighter'. Ali, koje filmove da uključimo? Napišite nam vaš top-pet 'must screen' Slyevih filmova...".

Doista, nije tako lako odabrati iz bogate karijere, kamoli odabir svesti tek na top-pet, ali uslijedilo je stotine komentara. Dvojba je bila treba li ići samo na udarne akcijske hitove/klasike/kultove ili proširiti listu i na drame poput "Cop Landa"? Da li obuhvatiti "samo" Stalloneove zlatne godine od kraja sedamdesetih do sredine devedesetih kad je bio jedna od najvećih i najbolje plaćenih filmskih (ne samo akcijskih) zvijezda na planetu?

Ili i periodične "comebackove" u dvijetisućitima ("Rocky Balboa", "John Rambo", "Plaćenici", "Creed") koji su mu revitalizirali karijeru, odnosno sumirati, dakle, cijelu filmografiju do današnjeg dana ("Creed II")? Kako bilo, vaš kritičar je predložio ovih sedam: "Rocky", "Rambo", "Cobra", "Tango&Cash", "Cliffhanger", "Cop Land", "Creed".

Početak s "Rockyjem", kraj s "Creedom". Penjanje do vrha philadelphijskih stepenica (Hollywooda). Pogled unatrag s vrha stepenica na život i karijeru. Na koncu je njih pet upalo u sedmodijelni "Sly all-nighter" zakazan za 26. svibnja 2019. ("Rocky", "Rambo", "Cobra", "Over The Top", "Tango&Cash", "Demolition Man", "Cliffhanger").

Proročki, svega dva dana nakon što će Stallone u Cannesu predstaviti novog, petog "Ramba", uz restauriranu projekciju prvog. Uglavnom, nije bilo spora oko odlaska u London (prvo kinogledanje "Rockyja", "Ramba", "Kobre", "Tanga i Casha" u životu).

Dva "all-nightera" sam "preživio", pa mogu i treći, makar sedam filmskih rundi sa Stalloneom od 21.35 navečer do 10.35 ujutro djelovalo kao izazov na tragu "Arnie all-nightera", nešto što može izdržati samo spartanski istrenirani filmofilski Rocky da ne zaspe i ne zakljuca, ne sklopi oko tigra, eventualno da mu glava koji put klone.

Ekstra okidač za odlazak bio je što je "Prince Charles Cinema" tog vikenda imao i maraton "Blade Runnera", te projekcije kultnih klasika kao što su "Taxi Driver", "They Live", "Dune"... Nije smetalo što su umjesto "Cop Landa" i "Creeda" prednost dobili "Obarač" (znan i kao "Iznad svih"/"Na vrhu") i "Razbijač", dapače.

Konačni izbor kina je, ustvari, jako dobar i karijerno sumirajući za Slya kao podcijenjenog glumca, filmsku/popkulturnu ikonu, najsrčanijeg akcijskog junaka i (scenarističkog) autora. "Njegova cijela karijera u jednom cjelonoćnom maratonu", stajalo je na "rockyjevskom" plakatu "all-nightera", tj. "His whole career in one all-night marathon", kao zgodna parafraza krilatice prvog "Rockyja" ("His whole life was a million-to-one shot").

S junacima kao dvjema stranama istog zahrđalog novčića o američkom snu, izvorni, sirovo emotivni "Rocky" i "Rambo" pokazuju koliko je (ne)prepoznatljivo dobri Sly (bio) kvalitetan glumac "pacinovskih" potencijala (pa tek onda filmski heroj) i daju materijala za razmišljanje.

Što bi bilo da 1982. treći "Rocky" nije postao još veći hit od prvoga i da je Rambo umro na kraju originala, "Taksista" akcijskog filma? Bi li Stallone postao akcijski junak ili ostao dramski glumac ("F.I.S.T.") s naklonima sportskim dramama ("Rocky II", "Bijeg u pobjedu").

Krimić "Nighthawks" sa "serpicovskim" imidžom najbliže je što je Sly dotad došao "akcijskom filmu". Nakon "Rockyja III" i osobito "Ramba II" ostalo je filmska povijest "dobre stare američke akcije" ("Tango&Cash") koja bi bila siromašnija bez nezaboravnog Stalloneovog junačenja.

Povijest koja je iznjedrila "Cobru", "Cliffhangera"..., ali i ostala vjerna "rockyjevskim" korijenima ("Over The Top"). Kad Lincoln Hawk u "Obaraču", "pure 80's" (Stalloneovu) filmu, kaže sinu "Svijet se neće s tobom sresti na pola puta", to je nešto što bi mogao reći sam Rocky u trenucima životne inspiracije.

Svaki od sedam filmova s maratona krasi "stalloneovski" autorski pečat i nastajali su prirodno jedan iz drugoga. Hawk je Rocky koji obara ruke i popravlja odnos sa sinom ("Rocky V", "Rocky Balboa"). Sura klisura na kojoj je visio Rambo u prvom filmu najavila je planinski spektakl "Cliffhanger", Stalloneov vrhunac u devedesetima koji je u tom smislu simbolično zatvorio maraton sa Slyem na mt Everestu akcije.

Kobra je Rambo (i Mad Max) s Beverly Hillsa koji se bori protiv "terminatorskog" negativca (Brian Thompson), simbolično samog Schwarzeneggera. Tango, pak, Kobra u Armani odijelu. A John Spartan – Tango (iz) budućnosti, zapravo sam Stallone.

Cijeli njegov maraton je svojevrsni nostalgični odraz "Demolition Mana", suvenirnice akcijskog filma osamdesetih i devedesetih s vizijom sadašnje budućnosti gdje je 72-godišnji Stallone još uvijek jedan od sinonima za zlatnu kovanicu "good old american action".

Nakon Stallonea - Seagal?

Publika je bila dosad najbolja na "all-nighterima". Nitko nije ciljano (po)kvario nijedan film, naprotiv. Filmovi su se uglavnom projicirali s izvornih filmskih kopija, što je dalo dodatnu draž gledanju. Prije filma "Tango i Cash" bio je foršpan za "Otporan na metke" Stevena Seagala. Jedan gledatelj je, inspiriran "trailerom", odmah na ploču napisao želju "Steven Seagal all-nighter". Možda je "Prince Charles Cinema" usliši. Dotad, istodobno sa "Sly Stallone all-nighter" u drugoj dvorani kina se vrtio "Ultimativni Harry Potter" maraton koji je bio još duži - od 20.50 do 17.35h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 11:36