StoryEditorOCM
Zdravi i veseli bilidomaće u Tommyja

Jedete li piletinu i puretinu često? U tom slučaju ove stvari obvezno morate imati na umu!

Piše Native studio SD
20. veljače 2021. - 12:20

Ako želite doći u formu, stesati liniju, onda je piletina za vas. Dobro, ne na način na koji je Rocky Balboa došao u formu goneći bijelu kokoš po uličicama Philadelphije tijekom priprema za drugu borbu protiv Apolla Creeda. Ne, fizičku aktivnost koja će pratiti vaš povratak u formu i općenito okretanje k zdravijim navikama prepuštamo našim online treninzima koje svakog utorka i četvrtka, zahvaljujući Tommyju, u sklopu kampanje "Zdravi i veseli bili", možete pronaći na web-stranicama Slobodne Dalmacije.

Kokoš nećete goniti, ali zato ćete je – jesti. Barem se tako preporučuje u balansiranoj prehrani. E sad, treba li je jesti manje ili više u odnosu na crveno meso?

Naime, iako je crveno meso nešto bogatije nutrijentima, ono je ujedno i riskantnije za naš krvožilni sustav zbog većeg udjela zasićenih masti. I tu na scenu stupa piletina, omiljeno meso brojnih dijeta i prehrambenih restrikcija. Em je manje masna, em sadrži dosta proteina. No, opet će stručnjaci, a među njima je prva naša m. sc. nutricionizma Iva Tokić, upozoriti kako se jelovnik ne može isključivo temeljiti na jednoj vrsti mesa. Jer gdje je tu balans koji je zapravo ključ našeg zdravlja. Ista je priča i s puretinom, drugom omiljenom članicom prehrambene zračne eskadrile koja sve češće slijeće na naše tanjure.

Upravo zdravu, provjerenu, svježu i domaću piletinu i puretinu, dvije najpopularnije namirnice "onih koji paze što jedu", možete pronaći u najbližim Tommyjevim prodavaonicama. S obzirom na to kako ih se brzo može spremiti i na blizinu Tommyjevih trgovina, uistinu vam je za ovu namirnicu potrebno pola sata do pjata.

No, kao i u svim stvarima, ključ zdrave prehrane leži u njezinoj raznovrsnosti. Piletina i puretina? Dapače, ali ne stalno.

– Postoji ta fama oko piletine da je ona ključan dio pravilne prehrane. No, to je krivo. Piletina mora biti tek jedan dio zdravog jelovnika koji mora sadržavati sve namirnice. Piletina je tako postala nekakav simbol za promjenu načina prehrane jer je izvor proteina, a nema zasićenih masnoća. Nije kalorijski bogata namirnica koliko je to slučaj s crvenim mesom – kazala je Iva, dodajući ipak kako na umu moramo imati ne samo vrstu mesa, nego i koji komad, kao i njegovu pripremu. Sve to na kraju može itekako podignuti kalorijski unos a da toga uopće nismo svjesni.

– Kada govorimo o piletini, važno je imati na umu o kojem komadu govorimo i o načinu pripreme. Velika je razlika ako na tavi ispečemo file piletine ili puretine ili u nekakvom fast foodu uzmemo pohanu piletinu. To čini golemu razliku. Naime, zamka leži u pripremi. Ako je priprema teška i uključuje dosta ulja, pohanje, možemo unijeti puno trans masti. Ali treba vidjeti i što se jede. Recimo, koža piletine je dosta masna. I te stvari čine razliku prigodom konzumacije kokošjeg mesa, odnosno piletine. Kada smo kod kože, veliki francuski kuhar Jacques Pepin prilikom pripreme zabatka uopće ne koristi mast ili ulje, nego zabatak položi na neljepljivu tavu na stranu od kože, na slabi plamen. Ubrzo sve masnoće iziđu iz kože i počnu podmazivati namirnicu u njezinoj termičkoj obradi.

Što se Ive tiče, svi načini obrade piletine i puretine prolaze. Ono što bi ona naglasila jest činjenica da filei ipak imaju najmanje masnoće zbog čega su dobri saveznici u borbi protiv kilograma ili viška kolesterola.

– Piletina i puretina su zdrave namirnice. Iako crveno meso ima puno više željeza i cinka, bijelo meso obiluje vitaminima B skupine, koji sudjeluju u stvaranju energije, dobrog raspoloženja, serotonina, a ujedno ima i nešto cinka – kazala je m. sc. nutricionizma Tokić.

Stoga, ako želite nešto na brzinu spremiti a da je zdravo, i što će vam podignuti raspoloženje, znate gdje ćete – u najbližu Tommyjevu prodavaonicu po piletinu i puretinu!

Pura s piletinom u crvenom umaku
Pileći file (150 g, 1 x file)
Umak od rajčice (90 g, 3 x žlica)
Tikvica (80 g, srednja porcija)
Luk (30 g, polovica)
Maslinovo ulje (1 x žlica)
Mrkva (60 g, 2 x mala)
Pura (50 g, 0,4 x šalica)
Zelena salata (zdjelica)
Maslinovo ulje uz salatu (2 x žličica)

Na maslinovu ulju pecite piletinu isjeckanu na komadiće dok ne poprimi žutu boju.
Izvadite piletinu i dodajte luk i mrkvu, te tikvicu kada se luk malo zažuti.
Potom dodajte komadiće piletine i umak od rajčice te začinite solju, paprom, bosiljkom. Pirjajte na laganoj vatri 15-20 minuta uz povremeno dodavanje vode.
Poslužite uz kuhanu palentu i zdjelicu zelene salate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:27