StoryEditorOCM
Zadar plus‘ARCA 2022‘

Najbolji izum na međunarodnoj izložbi - „Gloglo mobilni samoposlužni točionik“ 31-godišnjeg zadarskog poduzetnika Petra Vlahovića

Piše Božana Sviličić
20. listopada 2022. - 20:41

‘Grand Prix‘ nagradu za najbolju inovaciju 20. međunarodne izložbe inovacija ‘Arca 2022.‘ dobio je ‘Gloglo mobilni samoposlužni točionik‘ 31-godišnjeg zadarskog poduzetnika Petra Vlahovića.

Riječ je o mobilnom točioniku za pivo, vino, vodu i sokove s primarnim tržištem raznim kulturnim, sportskim manifestacijama, koncertima i festivalima. Namjena je da posjetitelji, nakon što beskontaktno plate karticom na samom točioniku sami sebi toče piće što uvelike ubrzava proces i smanjuje redove i čekanja kojima je ovaj diplomirani inžinjer elektrotehnike odlučio – stati na kraj.

- Svi se na koncertu ili festivalu živciramo što toliko vremena gubimo u redu za piće. Čekaš piće, gubiš bend koji svira. Pomislio sam kako to ne bi trebalo biti tako i smislio rješenje. Jedno vrijeme sam to radio ‘sa strane‘, a onda me u sve to ozbiljno gurnuo ‘lockdown‘. Mislio sam, kada ću ako ne - sad. Taman sam bio otvorio svoju firmu i trebao sam raditi ključ u ruke projekte industrijske automatizacije. No kada je došla korona sve je obustavljeno i u tome se otvorio prostor u kojem sam počeo ozbiljno raditi na točioniku. I dalje sam ‘remote‘ radio nekakve projekte i razvijao ‘start up‘ - priča ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike koji više od osam godina radi u industrijskoj automatizaciji pića za velike industrijske pogone poput Heinekena i Carlsberga.

- Trenutačno radim ‘remote‘ održavanje jednog pogona u Norveškoj koji je najveći proizvođač sokova za Pepsico grupaciju. Imam iscrpno znanje u industrijskoj automatizaciji, tako da od tuda znanje kako praktično riješiti problem, u smislu kako automatizirati cijeli točionik. Ostale stvari sam usput naučio - kaže ovaj Zadranin koji je ‘Gloglo‘ u svibnju predstavio u Zadru i izazvao oduševljenje.

Njegov je izum izabran kao najbolji u konkurenciji više od 200 inovacija i novih tehnologija inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnoga i javnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova, te inovativnih uspješnih, kao i tek utemeljenih tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Katara, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Moldavije.

- Na ‘Arcu‘ sam se javio preko društva inovatora Fausta Vrančića iz Šibenika koji su me vrbovali u ranoj fazi dok proizvod još nije bio komercijalno dostupan. Nisam se nadao nagradi, drago mi je da je komisija to prepoznala, jer rad ima svoju određenu kompleksnost u smislu tehničkog rješenja. Ono što vjerujem da je njima bilo zanimljivo jest to što je proizvod gotov i što je komercijalno dostupan i što nije nekakvo teoretiziranje. Riječ je o gotovom proizvodu za koji već postoji tržišna potreba i rješenje. Postoji praktičan problem koji želimo riješiti i koji je očigledan. Ciljamo, tu ‘nišu‘ posluživanja pića za manifestacije na kojima su velike gužve. Dakle vidi se praktičan problem i konkretno rješenje - kaže Zadranin nakon osvajanja nagrade na izložbi koja je održana u nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u organizaciji Hrvatske zajednice inovatora.

- Sada sam u fazi traženja investitora. Potrebna je financijska injekcija kako bi mogli napraviti još aparata, te investirati u marketing, a nakon toga vidjeti kako se ponaša manja ‘flota‘ na nekom događaju. Nadam se da će nam nagrada u tome pomoći - kaže ovaj Petar nakon osvajanja ‘Grand prixa‘ na izložbi koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede te Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo.

28. travanj 2024 14:39