StoryEditorOCM
RegionalPRVO ROČIŠTE

Suđenje dr. Viskoviću za nelegalno posjedovanje oružja: umirovljeni profesor saznao tko ga je prijavio, vještak će utvrditi je li puščana cijev funkcionalna

Piše Katarina Marić Banje/SD
12. lipnja 2022. - 12:04

Na Prekršajnom sudu u Splitu počelo je suđenje 84-godišnjem professoru emeritusu Splitskog sveučilišta, aktivistu za ljudska prava dr. Nikoli Viskoviću po optužnom prijedlogu za nelegalno posjedovanje oružja. Splitska policija, koja je pokrenula postupak, traži za njega 8000 kuna kazne, a konačnu odluku o krivnji i eventualnoj sankciji donijet će nadležna sutkinja.

Umirovljenom profesoru je krajem veljače ove godine nađena u stanu cijev lovačke puške Crvena zastava M 48. Kako je, prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, navedeno kako se vatrenim oružjem smatraju i bitni dijelovi, profesor je prijavljen.

Budući da je navedenu cijev držao prislonjenu o zid, dobio je i prijavu da nije postupao s oružjem s dužnom pažnjom. Prigodom pretrage stana trojica policajaca su mu kazala kako su došli na temelju prijave, a na prvom ročištu na sudu je doznao tko ga je prijavio.

Pištolj nemam

– Ta prijava za policiju nije bila anonimna, ali za mene i za javnost je bila, sve do suđenja kada sam doznao da me prijavio stanoviti S.M., koji je, prema službenoj bilješci koju je sastavila policija, rekao da sam mu pričao kako ću se ubiti kada onemoćam.

I izjavio je da sam ga odveo kući i pokazao mu pištolj te ga pitao kako funkcionira, navedeno je u službenoj bilješci koja je priložena u sudski spis. Pištolj niti nemam, ali tu je najveći apsurd da ja s tom osobom nisam niti razgovarao, niti ga čuo, niti vidio. A on je samoinicijativno došao na policiju i ispričao hrpu bedastoća o meni.

image

Nikola Visković 

Paun Paunović/Cropix/Cropix

Na službenoj bilješci je pisao njegov broj mobitela te sam ga nazvao i predstavio se kao osoba koju je oklevetao. Nije htio razgovarati sa mnom – prepričao nam je dr. Visković kako njegov prijavljivač i nije bio hrabar kada se trebao suočiti s njim.

Odgovornost prijavljivača

Profesor se upitao i hoće li osoba koja lažno prijavljuje imati ikakve posljedice jer smatra da je to nužno, ali i da bi sama policija trebala pokrenuti pitanje odgovornosti prijavljivača.

– Ispada kako svaka budala može koristiti državu da kleveće druge, a država ih ne smije procesuirati.

I da naglasim kako nisu našli ono oružje koje je on prijavio, jer me on lažno prijavio za pištolj. Našli su cijev za koju sutkinja namjerava pozvati vještaka kako bi se utvrdilo je li uopće funkcionalna – kazao nam je ogorčeni profesor.

Osim pitanja funkcionalnosti cijevi kao oružja, sporno je i što je naredba za pretragu profesorove radne sobe izdana na temelju prijave koja ima datum otprije godinu dana.

Kako je sporni datum napisan na više mjesta, trebat će utvrditi radi li se o grešci u pisanju ili čemu drugom. U svakom slučaju, proces je odgođen na neodređeno vrijeme, a do sljedećeg ročišta sutkinja će odlučiti koje će radnje poduzeti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti.

26. travanj 2024 13:25