StoryEditorOCM
RegionalMALI VAKULA

Kakvo nas vrijeme čeka sljedećih dana? Sve zna Ivan Šolić. Evo njegove velike prognoze...

Piše Ivan Šolić
18. prosinca 2023. - 16:05

MARTA, DRŽI SE!

Bura koja je obilježila subotu neće ostati upamćena u meteorološkim kuloarima po svojim vrijednostima, ali, nažalost, hoće po velikoj tragediji koja je zadesila Cetinsku krajinu, kada je zbog naleta vjetra kamen s oronule stare kuće u Sinju teško ozlijedio nedužnu djevojčicu. Djevojčici Marti želimo da se brzo oporavi i što prije vrati u zagrljaj svojih roditelja te da bezbrižno provodi svoje djetinjstvo, baš kao i ostala djeca u viteškom gradu. Majka ozlijeđene djevojčice ima samo jednu poruku, ona glasi: "Samo molite!" Ne brinite, hoćemo!

‘SUPERANTICIKLONA NA DJELU‘ - MINI PROLJEĆE U DALMACIJI

Nedjelja je, baš kako smo vam i najavili, od ranih jutarnjih sati nagovijestila dolazak "superanticiklone" (kako su je nazvali naši susjedi Talijani). Ciklona koja je uzrokovala olujnu buru na našem području, spomenimo kao zanimljivost, u dijelovima Makedonije i Grčke donijela je obilan snijeg. Slaba je to utjeha za snjegoljupce u našoj domovini, uskoro će božićni praznici, a pogled na službeno izmjerene visine snijega na stranici DHMZ-a je otužan, tek "mršavih" dva centimetra na Zavižanu, do zaključenja ovog teksta. Za ljubitelje snijega i zime, nažalost, nemamo dobrih vijesti, superanticiklona će još koji dan ostati "usidrena" nad Europom, nakon čega će se povući nad Atlantski ocean i s te pozicije indirektno utjecati na vrijeme na našem području, zadržavajući hladnu zračnu masu, za sada, na sigurnoj udaljenosti.

Dok će se hladnoća u idućim danima "držati" svojega prirodnog areala, Skandinavije i Baltika, Dalmaciju će grijati (pomalo nestvarnih) 16 °C, što će stvoriti pravi mini proljetni ugođaj, nasuprot božićnome, koji mnogi, za sada bezuspješno, iščekuju. Fritule, kuhano vino, kobasice... i 16 °C, ne idu baš jedno uz drugo, zar ne? O.a., superanticiklona je "strpala" zimu u stražnji džep, baš kao Uremović sinoć Petkovića u vječitom derbiju...

METEOALARM NA GODIŠNJEM ODMORU

Od srijede će na obzoru biti sve više visoke i srednje, bezopasne naoblake, a prema petku i niske, pa bi povremeno moglo biti i slabe kiše, ali više kao zanimljivost negoli kao ozbiljan meteorološki podatak. (Dugoročno gledajući, čini se kako ozbiljnijih oborina neće biti ni u nastavku prosinca.) Prevladavat će promjenjivo vrijeme, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a ozbiljnijih meteoroloških uzbuđenja neće biti ni u drugoj polovini tjedna. Stoga slobodno možemo zaključiti kako će ovaj tjedan popularni servis upozorenja DHMZ-a Meteoalarm koristiti godišnji odmor.

Maksimalne temperature zraka će u drugoj polovini tjedna malo pasti, ali "sigurne" dvoznamenkaste temperature zadržat će se posvuda uz obalu i na otocima, a ugodno i povoljno za radove na otvorenome prevladavat će i u Zagori. U srijedu će puhati slab istočnjak i jugo, a u četvrtak slaba bura. Biometeorološke prilike će biti povoljne, osobito početkom tjedna i za lošu volju nećete moći tražiti krivca u vremenu. Zima klimatološki počinje 21. prosinca i ama baš ništa neće na to upućivati u idućim danima...

ZNATE LI KADA JE OBJAVLJENA PRVA PROGNOZA VREMENA ZA JAVNOST?

Vjerovali ili ne, prva prognoza vremena za javnost objavljena je u kolovozu davne 1861. godine, a objavio ju je viceadmiral kraljevske mornarice Robert Fitzroy (čije je usluge prognoze vremena svojedobno koristila i kraljica Viktorija), koji je prepoznao važnost informiranja javnosti o vremenu. Fitzroy je 1854. osnovao meteorološku službu Ujedinjenog Kraljevstva, koja se do današnjeg dana zadržala pod imenom Met Office i koja se može pohvaliti s više od 150 godina prognoziranja vremena, a suvremenu prognozu vremena danas bi bilo teško zamisliti bez Met Officea.

31. svibanj 2024 08:53