StoryEditorOCM
S mora i krajaBIT ĆE SVEGA

Velika prognoza za Dan državnosti i produženi vikend: neće vam se nimalo svidjeti što vam ima kazati naš Ivan Šolić

Piše ivan šolić - mali vakula
29. svibnja 2024. - 15:35

Da je kojom srećom Njegova Svitlost (Ljubomir Kapor) iz "Velog mista" živ, sinoptičku situaciju koja nas prati proteklih dana "počastio bi": "Ludo vrime, moj meštre, odnija vrag radare, satelite i prognostičke karte!" Početak vikenda bio je idiličan, a već u drugom dijelu subote naoblaka je dala nagovijestiti da nedjelja neće otići u dobrom smjeru, meteorološkom naravno. Nakon pravog jesenskog dana, praćenog neumornom kišom koja je strpljivo punila kišomjere duž Dalmacije, u Zagori, na otocima i uz obalu, te mrsila račune feštama u čast prvopričesnika i krizmanika, ponedjeljak je donio stabilizaciju vremena, ali tek kratkotrajnu jer već u poslijepodnevnim satima uslijedila je invazija olujnih oblaka s kojima su stigli grmljavinski pljuskovi, lokalno i izraženiji, praćeni tučom, osobito na širem području Cetinske krajine, kao i na području Muća te Drniške krajine. Uz obalu, očekivano, stabilnije i povoljnije vrijeme, ali poprilično teško zbog svega onoga što se događalo "iza Klisa". Slično vrijeme nastavit će se i u srijedu, kad nas u drugom dijelu dana očekuju nove nestabilnosti, češće u Zagori.

image

Temperature na Dan državnosti /METEOADRIATIC

PROGNOZA VREMENA ZA PRODUŽENI VIKEND - MOGLO JE I BOLJE…

Dokaz da se u "frizerskom" ne priča samo o balunu, nego i o vremenu: "Ovakvo vrime (promjenjivo) ti je, Šoki, bilo i prošle godine, sićaš li se?" upitao me moj frizer dok sam strpljivo čekao svoj red za novu frizuru, a gospodin do mene nadovezao se: "A oću li ja moć na more? Spojio sam Dan državnosti s vikendom..." Za sve one koji su, kao jedan od gore citiranih aktera, "spojili Dan državnosti s vikendom" imamo uvjetno dobre vijesti. Nikako ne možemo reći da smo u potpunosti zadovoljni prognozom za produženi vikend, a što smo vam natuknuli već krajem prošlog tjedna, pa krenimo po danima:

image

Ukupno akumulirana količina oborina/METEOADRIATIC

DAN DRŽAVNOSTI - DALMATINCI MOGU BITI (UVJETNO) ZADOVOLJNI, NA SJEVERNOM JADRANU UPALJEN METEOALARM

Djelomice sunčano te više oblaka u drugom dijelu dana, u poslijepodnevnim satima u jačanju jugo, koje će u noćnim satima već imati vrlo jake udare pa očekujemo da će se uskoro "upaliti" i meteoalarm DHMZ-a s upozorenjem na jugo, koji je inače za sutra izdao upozorenje na mjestimice izraženije grmljavinske pljuskove za čak pet regija Lijepe naše (osječka, zagrebačka, karlovačka, riječka i gospićka regija). I dalje će se zadržati vrlo nestabilno vrijeme, pa nas ne bi trebao iznenaditi ni pokoji lokalni pljusak, za što je najveća vjerojatnost u poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti Dalmacije, pa ako se vaši planovi proslave Dana državnosti tiču područja "iza Klisa", neka vam kišobran bude, za svaki slučaj, u blizini. U kasnim večernjim satima, te pogotovo u noći na petak, fronta će zahvatiti i Dalmaciju, a pogled na karte oborina otkriva da bi lokalno moglo biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, što će svakako biti lokalne naravi pa preporučujemo da popratite meteorološki radar, koji prikazuje realno stanje oborina i njihov intenzitet. S obzirom na činjenicu da će se u Dalmaciji ozbiljnije "zakuhati" vjerojatno u večernjim satima, kad će proslava vjerojatno već biti završena, Dalmatinke i Dalmatinci na kraju ipak mogu biti zadovoljni prognozom vremena za Dan državnosti…

image

Udari juga u petak /METEOADRIATIC

PETAK - NE SVIĐA NAM SE…

Već danima je jasno da će petak biti najnepovoljniji dan produženog vikenda, a mi ćemo posebno istaknuti razdoblje od četvrtka poslije 21 sat i u noći na petak, kad bi, osobito na sjevernom Jadranu, mjestimice moglo biti vrlo obilnih grmljavinskih pljuskova i nevera (pratite meteoalarm!). Petak će biti vrlo promjenjiv i nestabilan, povremeno uz kišu, pljuskove i neverine, osobito na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti domovine, gdje će, ne sumnjamo, biti ozbiljnog posla za meteoalarm. Puhat će jako, na udare vrlo jako jugo, pa biometeorološke prilike nikako neće biti povoljne. Temperature zraka, u odnosu na današnje, bez veće promjene. Zaključak: petak nikako neće biti povoljan dan za boravak na otvorenome, osobito na moru!

image

Oborine bi lokalno na sjevernom Jadranu mogle biti obilne /DHMZ

SUBOTA - METEO TIME-OUT

Subota će vas razveseliti, stiže meteo time-out, jugo će prestati, oblaci se razbježati, a s njima i oborine. Uz maksimalne temperature zraka i preko 25 °C, obilje sunca i "mir u atmosferi", subota je, definitivno, naša preporuka za boravak na otvorenome i sve aktivnosti koje uz njega idu.

NEDJELJA - NOVA DESTABILIZACIJA VREMENA!?

Ako je vjerovati prognostičkim modelima, radost i veselje koje će nam donijeti subota neće biti dugog vijeka, jer već u nedjelju čekaju nas nove nestabilnosti i povratak na "staro"…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 17:49