StoryEditorOCM
S mora i krajaNIJE BAJNO, ALI...

Velika prognoza za vikend i sljedeći tjedan u Dalmaciji. Detalje zna naš Ivan Šolić, evo što čeka obalu, otoke i Zagoru

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
24. svibnja 2024. - 16:57

DO DALJNJEGA NEMA MIRA U ATMOSFERI!

U Zagori poljoprivrednici zadovoljno trljaju ruke. Kažu da je ovakvo nestabilno vrijeme, praćeno proljetnim pljuskovima, idealno za urod krumpira i ostalih poljodjelskih kultura. Iako sunčeve zrake gospodare obzorom, prethodnih dana gotovo da i nije bilo dana u kojem u Zagori nije bilo pokojeg kratkotrajnog pljuska, lokalno i obilnijeg. Nestabilno proljetno vrijeme (po guštu naših poljoprivrednika) nastavit će se i za vikend, pri čemu će subota biti meteorološki povoljnija od nedjelje, u kojoj vjerojatnost za obilnije grmljavinske pljuskove znatno raste, osobito u Zagori, a pljusnut bi moglo i uz obalu (naročito okolica Zadra) te na otocima.

image

Zanimljivo, Zagora će u nedjelju poslijepodne biti najhladnije područje u RH /Meteoadriatic

Tijekom subote nestabilnosti će se uglavnom držati gorja i unutrašnjosti domovine, dok je u Dalmaciji sutra, tijekom poslijepodneva, pokoji kratkotrajan pljusak moguć uglavnom u Zagori, ponajprije na području uz granicu sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Idila koja je vladala tijekom današnjeg dana sutra će biti narušena sve češćom prisutnošću oblaka u drugom dijelu dana. Na sreću naših čitatelja, riječ je o bezopasnoj, visokoj i srednjoj naoblaci. Bit će toplo, osobito u Ravnim kotarima, Cetinskoj krajini, Imotskoj krajini i području uz Neretvu, gdje će maksimalne temperature zraka dosezati i do 26 °C, dok će uz samu obalu ipak biti pokoji stupanj niži "maksimalci" negoli na dalmatinskom kopnu. Slične temperature će se uz obalu zadržati i tijekom nedjelje, dok će u Zagori zbog kiše, pljuskova i grmljavine u poslijepodnevnim satima poprilično osvježiti i temperature zraka će ondje biti osjetno niže u odnosu na subotu.

image

U Zagori su u nedjelju poslijepodne lokalno mogući i izraženiji grmljavinski pljuskovi /Meteoadriatic

Skrećemo vam pažnju kako je u Zagori u drugom dijelu nedjelje lokalno moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme, a iako prognostički modeli na splitskom području signaliziraju suhu nedjelju, s obzirom na nestabilnost atmosfere, svakako "bacite oko" na meteoalarm, kao i na meteorološki radar koji prikazuje stvarno stanje oborina, kao i njihov intenzitet, jer već danas je jasno kako će neka područja proći suho, a u nekima će se izliti "poštena" oborina, nešto slično kao što smo imali i prošlog vikenda. Kako bilo, jedno je sigurno: do daljnjega nema mira u atmosferi!

image

Temperature zraka u subotu 25. 5. 2024. /Meteoadriatic

SIGNALI VREMENA U IDUĆEM TJEDNU - SVE PO STAROM, A KAKAV ĆE BITI PRAZNIK?

Ponedjeljak bi trebao osvanuti sunčan, ali već sredinom dana u Zagoru stižu nove nestabilnosti i novi grmljavinski pljuskovi. U utorak bi se mogla formirati i jedna plitka ciklona s kojom će se atmosfera dodatno destabilizirati, do te mjere da bi oborina moglo biti i uz more. Znamo da su sve oči naših čitateljica i čitatelja uprte u Dan državnosti, ali za precizniju prognozu za produljeni vikend morat ćete se još koji dan strpjeti. Iz današnje perspektive, ne bismo stavili ruku u vatru za savršeno vrijeme na praznik. Za one koji su "navijali" za visoke temperature i prazničko osvježenje u moru, nemamo dobre vijesti; temperature za praznik ipak neće "eksplodirati", a u moru će osvježenje potražiti samo oni nešto hrabriji.

Prognozu vremena za praznik ažurirat ćemo početkom sljedećeg tjedna, a s obzirom na dinamičnost atmosfere, promjene su, u odnosu na današnju perspektivu, itekako moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 04:32