StoryEditorOCM
RegionalŽUPANOVA INVENTURA

Božidar Longin: Unatoč zahtjevnoj godini projekti nisu stali. Cijepit ću se čim dođe moj red

Piše Promo
30. prosinca 2020. - 19:26

Godina na zalasku, prema svim pokazateljima, bila je jedna od onih koju je najbolje - zaboraviti. Unatoč svim problemima koje je uzrokovala globalna pandemija koronavirusa, brojni razvojni projekti na području Zadarske županije ipak nisu stali. Tim povodom, pitali smo župana Božidara Longina s kakvim dojmovima ispraća ovu godinu…

- Ovo je trebala biti uistinu obećavajuća godina. U 2020. godini smo trebali smo na više polja 'ubrati plodove' dugogodišnjeg rada. Na kraju je ispala jedna jako čudna godina, u kojoj smo se svi skupa suočili s nečim potpuno novim. Prošli smo i elementarne nepogode, rat i poraće, nažalost ove godine i potrese, ali ova pandemija je nova nesreća s kojom se trebalo uhvatiti u koštac i pokušati nastaviti živjeti. Znam da mnogima nije lako, ali svi skupa moramo biti strpljivi, ali i odgovorni kako bismo pokušali zaštititi prvenstveno naše starije sugrađane koji su najviše izloženi virusu. Sad nam je stiglo i cjepivo, krenuli smo za početak s cijepljenjem korisnika staračkih domova i zdravstvenih djelatnika pa vjerujem da će nam i to znatno pomoći da što prije prebrodimo ovu situaciju.

Važno je istaknuti da unatoč epidemiji koronavirusa brojni razvojni projekti u Zadarskoj županiji nisu stali. Grade se ribarske i trajektne luke, sustavi navodnjavanja, vodovod i odvodnja, kulturni sadržaji, a izgrađena su i tri centra poslovne infrastrukture. Koliko je to važno za održavanje gospodarskih aktivnosti?

- Pa to je jako važno, jer to ipak generira rast gospodarstva. Ponosan sam što brojni projekti nisu stali, a kao što se zna, u našoj županiji provode se projekti vrijedni više od tri milijarde kuna, od čega je većina sufinancirana iz EU fondova. Svakako treba pohvaliti i dobru suradnju s Vladom RH u kojoj imamo pravog partnera. Moram na primjeru naše županije potvrditi da su se Vladine krizne mjere pokazale kao pun pogodak. Naime, uspoređivali smo broj zaposlenih u odnosu na lani i pokazalo se da smo 30. studenoga imali samo 42 manje zaposlena nego na isti dan prošle godine (2019. godine bilo je 55 506, a ove godine 55 464 zaposlenih osoba). Pad je zaustavljen jer zbog mjera Vlade RH zaposleni se „zadržavaju“, što je očito posebice kod obrtnika kod kojih imamo čak 131 zaposlenog više nego na isti dan prošle godine. Situacija je bolja od očekivanja, mjere koje je poduzela i poduzima Vlada RH za očuvanje zaposlenih i ovo što poduzimamo mi na nivou Zadarske županije dale su rezultat.

Koje biste od projekata možda istaknuli kao najuspješnije?

- Niz je kvalitetnih projekata koji se provode na području naše županije. Grad Zadar, primjerice, provodi nekoliko projekata, od čega su nekako najatraktivniji Providurova palača i Bedemi koji su nedavno službeno otvoreni. Zadarsko sveučilište također ima više dobrih EU projekata, a zasigurno je jedan od najvažnijih izgradnja novog sveučilišnog kampusa. Zadarska županija dovršava dva sustava navodnjavanja – Baštica 2 i Lišansko polje, a uskoro krećemo i s još jednim sustavom – Donja Baštica. Krenula je i milijarda kuna vrijedna izgradnja vodovoda i odvodnje kroz projekte Aglomeracija Zadar – Petrčane te Nin-Privlaka-Vrsi, a pred potpisom su i aglomeracije Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan. U tom kontekstu, svakako moram pohvaliti naše jedinice lokalne samouprave na ustrajnosti i njihove komunalne tvrtke, kao i našu Agenciju Zadra Nova koja je regionalni koordinator te uz svoje projekte, pomaže našim gradovima i općinama u pripremi i provedbi projekata.

Posebno ste ponosni na lučku infrastrukturu…

- Tako je, s obzirom da smo mi ipak najribarskija županija, sretan sam što je prije nekoliko dana dovršena ribarska luka u Kalima, a dobro napreduje i ribarska luka u Gaženici gdje će ribari dobiti svu potrebnu suprastrukturu. To su projekti Lučke uprave Zadar koja je dobila oko 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a treba napomenuti da upravo izrađujemo projektnu dokumentaciju za ribarsku luku u Biogradu. Županijska lučka uprava, pak, gradi trajektnu luku Tkon koja će biti dovršena do ljeta, uz brojne druge luke i lučice po cijeloj županiji. Ako bismo nešto posebno izdvojili u 2020. godini, onda je to izgradnja tri nova, moderna centra poduzetničke infrastukture.

Riječ je o tri projekta za koje je ukupno povučeno 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U Poličniku je ove godine niknula zgrada Centra za razvoj i edukaciju, kojeg kolokvijalno nazivamo Centrom za med i pčelinje proizvode, što je projekt Općine Poličnik u kojem je Županija bila partner, a u tom prostoru održali smo i jednu sjednicu Županijske skupštine. U Biogradu je otvorena zgrada Poduzetničkog inkubatora, a koliko čujem već je je popunjeno oko 70 posto poslovnih prostora. Na Relji se dovršava zgrada budućeg Centra za kreativne industrije kojeg provodi županijska ustanova Inovacija.

Znači, ima mjesta optimizmu?

- Svakako da imamo razloga biti optimisti samo trebamo nastaviti vrijedno raditi i uvjeren sam u nastavak razvoja našeg kraja. Koristim ovu prigodu kako bi svim stanovnicima Zadarske županije poželio sretne i blagoslovljene božićne blagdane te puno sretniju i zdraviju novu 2021. godinu.

Kako ćete dočekati 2021. godinu?

- Kod kuće, u okruženju najuže obitelji. Smatram da u ovim trenucima svi trebamo biti odgovorni i izbjeći masovnija druženja. Pogotovo u ovim danima kada se dogodila strašna tragedija uzrokovana razornim potresom, smatram da nema mjesta nekakvim pretjeranim slavljima.

Nastavljena ulaganja u zdravstvo

Nakon zgrade nove Poliklinike, Opća bolnica Zadar nastavlja s izgradnjom novih objekata. Tako se sredstvima iz EU fondova grade dnevne bolnice odjela za pulmologiju, onkologiju, infektologiju, dermatologiju i kirurgiju.

„To je 50 milijuna kuna vrijedan projekt i sigurno vrlo važan za jačanje kapaciteta naše bolnice. Mogu slobodno dodati – još jedan korak u snaženju naše bolnice kao jednog modernog regionalnog centra. Imamo i niz drugih projekata koje provode naše zdravstvene ustanove, primjerice Psihijatrijska bolnica Ugljan provodi energetsku obnovu pet zgrada, ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna. Ove smo godine dovršili i novu zgradu hitne pomoći u Ninu, a obnovili smo i vozni park Hitne pomoći i Saniteta koji sada imaju 24 nova vozila“, kaže Longin dodajući da Županija kao osnivač i na brojne druge načine skrbi o svojim zdravstvenim ustanovama.

Cijepit ću se čim dođe moj red

„Dolaskom cjepiva ulazimo u novu fazu borbe protiv pandemije koronavirusa, nadam se uspješnu. Znanstvenici su složni da je ovo najučinkovitiji način borbe protiv koronavirusa koji možemo ponuditi i zato je važno da se cijepi što više naših građana. U prvoj fazi cijepit će se oni najugroženiji, starije stanovništvo i zdravstveni djelatnici. Naravno da ću se i ja cijepiti, čim dođe moj red“, istaknuo je župan Božidar Longin koji je u nedjelju, prvog dana početka cijepljenja u Europskoj uniji, simbolično došao dati potporu početku akcije cijepljenja.

„Struka na razini cijelog svijeta je gotovo jednoglasna - cijepljenje je uvjerljivo najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Cijepljenje je kroz godine spasilo više života nego bilo koji drugi zdravstveni postupak, a dovelo je i do potpune eliminacije određenih zaraznih bolesti. Da bi cjepivo bilo učinkovito, moramo postići određenu procijepljenost u populaciji koja će onemogućiti daljnje širenje koronavirusa. Od iznimne je važnosti da se cijepi što više naših građana jer tako štitimo i sebe, ali i one oko nas koji su najugroženiji“, poručuje Longin.

01. svibanj 2024 12:42