StoryEditorOCM
4 kantunaSVEČANO U BENKOVCU

Uručena 42 ugovora o dodjeli 7,2 milijuna eura za korisnike EU fondova na području Zadarske županije!

Piše M.K.
10. srpnja 2023. - 16:36

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, uz župana Božidara Longina te predstavnike lokalne samouprave, u ponedjeljak je u Benkovcu dodijelio ugovore korisnicima iz Zadarske županije, u ukupnom iznosu od 7,2 milijuna eura. Svečano uručivanje ugovora iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, Programa podrške regionalnom razvoju, Sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u 2023. godini, te Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, održalo se u Zavičajnom muzeju u Benkovcu.

image

Dodjela EU sredstava u Benkovcu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Drago mi je da smo u Benkovcu s ciljem da pošaljemo poruku kako brinemo i kako su upravo Benkovac i krajevi poput Benkovca oni koji najviše koriste programe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Oni za cilj imaju smanjivanje regionalnih razlika i podizanje standarda života u krajevima koji su u zaleđu i koji su udaljeni od regionalnih središta i u kojima treba isto tako organizirati život na jedan kvalitetan način. Ukupno 42 ugovora, 7,2 milijuna eura uistinu je dosta sredstava za sve jedinice lokalne samouprave s područja Zadarske županije, rekao je ministar Erlić čestitajući svim općinama i gradovima kojima je uručio ugovore. 

- Riječ je o programima razvoja lokalne zajednice, a koji služi ulaganju u društvenu, komunalnu, sportsku, javnu i gospodarsku infrastrukturu općinama, pomoću kojih one uspijevaju riješiti neke stvari koje su im od životnog značenja, od ulaganja u ambulante, škole, dvorane, knjižnice, zaseoke koje treba spojiti s lokalnom cestom... Znamo koliko je to važno ljudima koji žive u udaljenim područjima i stoga nas raduje svake godine kad uspijevamo pomoći svim tim općinama i gradovima koji imaju takve potrebe i to rješavaju kroz ove naše programe, kazao je ministar Erlić apelirajući na sve jedinice lokalne i regionalne samouprave da nastave s pripremom projekata jer ih čeka nikad više dostupnih sredstava za takav vid ulaganja.

- Grad Benkovac je u samo nekoliko godina povukao 53 milijuna eura europskih sredstava, županija preko 650 milijuna eura, to su značajna sredstva i danas kad obilježavamo 10-tu godišniicu članstva u Europskoj uniji možemo vidjeti kolike su koristi od tog našeg članstva i od europskih fondova bez kojih ne možemo danas zamisliti više naše gradove i općine. A tek nas najviše očekuje, očekujem da će godine ispred nas biti godine rasta i razvoja i da ćemo uspjeti podići razinu standarda života svih krajeva Hrvatske, a pogotovo ruralnih područja - kazao je ministar Erlić.

image

Dodjela EU sredstava u Benkovcu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Sretan sam zbog uručivanja ugovora i 7,2 milijuna eura koji su došli danas u našu županiju: 42 ugovora, 20 općina, tri ustanove, jedno komunalno poduzeće... Nismo mogli dobiti bolju čestitku za 10. godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a taj naš ulazak i naše članstvo u EU je opravdano stotinama i stotinama ugovora. Na prostoru naše Zadarske županije je trenutno aktivnih projekata u vrijednosti od 500 milijuna eura, to je novac kojega ne može niti jedan proračun osigurati, općinski, županijski niti državni. Aglomeracije, navodnjavanja polja, dječji vrtići, igrališta, razna druga infrastruktura, sve to opravdava naše članstvo u Europskoj uniji. Mi tu povijesno i civilizacijski pripadamo, a to je ujedno plod i današnjih ugovora. Ono što treba naglasiti je nova omotnica od 25 milijardi eura, za što je Zadarska županija spremna, naše agencije rade i mislim da ćemo tu povijesnu šansu ove generacije iskoristiti i biti infrastrukturno među najrazvijenijim zemljama Europe - istaknuo je župan Zadarske županije Božidar Longin.

01. svibanj 2024 00:55