StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO NAS ČEKA U NOVOJ

Župan Longin: U novom proračunu smo uvrstili sva obećanja iz kampanje. Evo što ćemo sve napraviti u 2022. godini...

Piše Promo
8. siječnja 2022. - 09:10

Godinu na zalasku je obilježila pandemija, ali i unatoč tome odlična turistička sezona, rast gospodarstva i rekordna zaposlenost u Zadarskoj županiji. Svaka kriza prilika je za novi početak i vjerujem da će se pozitivan trend iz godine na zalasku preliti i na iduću godinu, ističe župan Zadarske županije Božidar Longin u velikom novogodišnjem intervju za Zadarski.hr.

Za razliku od grada Zadra, Zadarska županija je bez većih problema donijela proračun u kojem se uvode neke nove mjere, ali i zadržavaju sve dosadašnje aktivnosti i programi.

- Županijski proračun je razvojni, razvojni, socijalni, demografski i gospodarski, a istovremeno u skladu s aktualnom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa. U proračunu smo nastojali osigurati dodatna sredstva našim zdravstvenim ustanovama, a istodobno osigurati sredstva za investicije. Posebno sam zadovoljan da smo već u ovom proračunu uvrstili sve mjere i projekte koje smo obećali u kampanji, kaže župan i izdvaja neke od novih mjera koje su sastavni dio ovogodišnjeg proračuna.

- Sufinancirat ćemo otvaranje start-up tvrtki i izgradnju ukupno 40 dječjih igrališta kroz iduće četiri godine, povećat ćemo subvencije za smještaj u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna mjesečno, a krenut ćemo i u realizaciju izgradnje novih domova i to u Poličniku, Sv. Filipu i Jakovu i depadanse u Preku, uz novi Hospicij u Babindubu. O tome vodimo razgovore s resornim ministarstvom i ako sve bude prema planu, kroz ovu godinu bi trebali krenuti u realizaciju projekta.

Niz je novih infrastrukturnih projekata najavljenih u novom proračunu. Što biste možda izdvojili?

- Tijekom ove godine očekuje se završetak sustava navodnjavanja Donja Baštica, dovršetak Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu, ali i početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku. Predvidjeli smo sredstva i za izgradnju Skloništa za životinje (pseći azil) za koji je nedavno dovršena pristupna cesta. To je samo dio programa i aktivnosti koje ćemo provesti kroz novi proračun, a svakako očekujemo i podršku našim investicijama od strane Vlade RH s kojom smo kroz ove godine odlično surađivali.

Dosta se očekuje i od sredstava iz Europskih fondova?

– Često ističem da je pred nama prilika generacije, a to je novac koji nam je na raspolaganju u novoj financijskoj omotnici Europske unije, gotovo 25 milijardi eura. U sinergiji naših razvojnih agencija, općina i gradova moramo nastaviti pripremati projekte kako bismo što prije osigurali sredstva. Na području Zadarske županije trenutno se provode projekti u vrijednosti 3,7 milijardi kuna, a očekujem da ćemo i u novom financijskom razdoblju ostati među najuspješnijima po uspješnom povlačenju europskih sredstava.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Za koje projekte možemo na prostoru Zadarske županije očekivati da će se financirati kroz novo financijsko razdoblje Europske unije?

- U prvom redu želimo infrastrukturno dostići razinu Europske unije. Posebno me veseli da će se iz EU fondova financirati izgradnja škola i vrtića, ali i domova za starije i nemoćne. Sigurno će izgradnja vodovoda i odvodnje ostati jedan od naših prioriteta. Sve mjere koje radimo, radimo s prvenstvenim ciljem da zadržimo naše stanovnike. Najbolja socijalna politika je snažna gospodarska politika. Zato potičemo razvoj poduzetništva i gospodarstva, a o tome svjedoče i podaci o rekordnom rastu zaposlenosti. Sve bolji gospodarski pokazatelji razlog su za dodatni optimizam u nadolazećoj godini.

Posljednjih dana priča se o negodovanju liječnika koji trebaju preseliti u Polikliniku, što se može učiniti po tom pitanju?

- S liječnicima sam prije nekoliko dana održao jedan konstruktivan sastanak. Važno je komunicirati i vjerujem da smo na dobrom putu da riješimo sve nesporazume. Očekujemo da naš Dom zdravlja na sebe preuzme rješavanje ovog pitanja.

Kada se Županija seli konačno u nove prostore u bivšoj vojarni Stjepana Radića?

- Preseljenje županijskih službi na novu lokaciju ide prema planu. Nadam se da će u idućoj godini većina naših ustanova i odjela biti na novoj lokaciji, a usporedno s tim radimo i projekt energetske obnove tih zgrada. To radimo prvenstveno zbog naših građana, da im maksimalno olakšamo dostupnost i da potpunu uslugu mogu dobiti na jednom mjestu.

Žuvelini vijećnici se pokazali kao konstruktivna oporba


Ono što je bilo zanimljivo kod donošenja ovogodišnjeg proračuna jest da su ruku za proračun podigli i vijećnici iz kluba dr. Ive Žuvele, koji je u drugom krugu bio vaš protukandidat za župana. Kako to tumačite? Otvara li se mogućnost suradnje s njima i u budućnosti?
- To tumačim kao jedan zdravorazumski potez. Prihvaćeni su njihovi amandmani od kojih su neki bili sastavni dio proračuna i onda je logično bilo da podrže vlastite amandmane. Mi smo od početka rekli da očekujemo od oporbenih vijećnika da budu konstruktivni te da nećemo odbijati njihove argumente i prijedloge ako budu kvalitetni. Ako se sjećate mojeg govora kada sam reizabran za župana, uputio sam čestitku doktoru Žuveli na rezultatu i pozvao ga da bude kontruktivna oporba. Ne moramo se u svemu slagati, ali nam svima skupa cilj treba biti razvoj naše županije i boljitak njezinih građana.
Kako biste općenito ocijenili djelovanje ovog saziva Županijske skupštine?
- Mi smo svi izabrani da radimo za naše stanovnike, kako ja kao župan i moj zamjenik, tako i svi vijećnici. Predsjednik skupštine Zoran Šikić ozbiljna je i odgovorna osoba, doktor znanosti i sveučilišni profesor. Poznajemo se još od studentskih dana. On jako dobro vodi sjednice i mislim da će tako biti i u buduće. Županija je ozbiljna ustanova, a takva bi trebala biti i županijska skupština, koja treba konstruktivno raditi s ciljem rasta i daljnjeg razvoja naše županije.

Županija će subvencionirati stambene kredite višečlanim obiteljima i deficitarnim zanimanjima


Jedna od novosti koje nam donosi županijski proračun je i Program poticanja razvoja start-up tvrtki.
- Ulazak u Europsku uniju i munjeviti razvoj tehnologije omogućavaju jednostavniji izlazak na tržište, a upravo razvojne tvrtke donose nove ideje i vrijednosti svakom gospodarstvu. Jedan od najvažnijih dijelova svake nove razvojne (start-up) tvrtke su financijska sredstva za početak poslovanja, a pristup financiranju istovremeno je jedno od najčešćih ograničenja na koja nailaze. Radi toga ćemo od ove godine pokrenuti novi Program poticanja razvoja start-up tvrtki na način da im financijski pomognemo na početku njihovog poslovanja, kada im je najvažnije.
Među novim su mjerama i subvencije stambenih kredita i to za dvije vrlo važne grupe – višečlane obitelji i deficitarna zanimanja. Za te će mjere sasvim sigurno vladati veliki interes…
- Subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji nova je demografska mjera Zadarske županije. Cilj je pomoći višečlane obitelji pružajući im šansu da riješe primjereni stambeni prostor za svoju obitelj. Planiramo pomoći i deficitarne profesije, poput zdravstvenih djelatnika, znanstvenog i IT sektora. Cilj je zadržati, ali i privući stručnjake i mlade, školovane ljude pružajući im šansu da riješe stambeni problem i zasnuju obitelj. Sukladno dosadašnjim iskustvima s poticajima kredita poduzetnicima, s poslovnim bankama planiramo dogovoriti kreditne uvjete uz očekivanu kamatnu stopu od najviše 2,5 posto, dok će županija plaćati 50 posto kamate prvih 5 godina kredita, najavljuje župan.

01. svibanj 2024 07:49