StoryEditorOCM
Svijetteška polemika

Talijani se svađaju zbog kalendara s Mussolinijevim vojnicima, šef Udruge partizana: ‘Maknite to s polica!‘

Piše vijesti sd
20. siječnja 2024. - 09:05

Ministarstvo obrane Republike Italije kaže da kalendar kojim je odana počast vojnicima koji su se borili za vrijeme vladavine diktatora Benita Mussolinija nije "pokušaj rehabilitacije fašizma", piše Politico.

Kalendar talijanske vojske za 2024. godinu naslovljen "Uvijek za Italiju ... prije i poslije 8. rujna 1943." aludira na dan kada se fašistička Italija tijekom Drugog svjetskog rata predala Savezničkim silama.

Kritike s kojima se suočilo Ministarstvo obrane Italije došle su nekoliko tjedana nakon što se talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednica desničarske stranke Braća Italije, našla pod pritiskom da osudi stotine ljudi koje su u Rimu izvele fašistički pozdrav.

Braća Italije korijene vuku iz danas nepostojeće neofašističke stranke Talijanski socijalni pokret. Kad je bila mlađa, Meloni je hvalila Mussolinija, a nedavno je njegove rasističke zakone okarakterizirala kao "najgori period u povijesti Italije".

Autori kalendara rekli su da su željeli odati počast časnicima i vojnicima koji su se i prije i poslije kapitulacije fašističke Italije ponijeli herojski. "Željeli smo odati počast muškarcima koji su sa željom da služe svojoj zemlji sudjelovali u (ratu), nagraditi tu zakletvu koju su položili i prije i nakon 8. rujna 1943. godine... isti muškarci, isti heroji", stoji u tekstu koji prati kalendar.

Opozicijski političari i antifašistički aktivisti osudili su kalendar i zatražili da ga se povuče s polica trgovina.

Gianfranco Pagliarulo, predsjednik udruge partizana ANPI koja predstavlja one Talijane koji su se borili protiv nacista i fašista, kalendar je nazvao "neprihvatljivim". "Profašistička manjina želi prepraviti povijest Italije", rekao je Pagliarulo.

Ministarstvo obrane Italije reklo je u četvrtak da nije htjelo potpirivati političke kontroverze i ideološke predrasude te da kalendar ne rehabilitira fašizam već da pokazuje predanost i hrabrost Talijana koji su se borili u Talijanskom građanskom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:32