StoryEditorOCM
SvijetTalijanka u zatvoru

Mađari razbijesnili Talijane. Zbog ovog slučaja bi moglo doći do zahlađenja odnosa između dvije države

Piše Vijesti SD
31. siječnja 2024. - 21:23

Ilaria Salis, 39-godišnja učiteljica u osnovnoj školi u Monzi, blizu Milana, pojavila se na sudu 29. siječnja s rukama i nogama vezanim lisicama. Optužena je za sudjelovanje u nasilnim napadima u veljači 2023. godine. Napad se dogodio poslije neonacističkog mitinga u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.

Radikalni ljevičari osumnjičeni su da su napali nekoliko ljudi poslije tradicionalnog skupa „Dan časti", komemorativnog godišnjeg desničarskog okupljanja posvećenog odavanju počasti nacističkim trupama u opkoljenoj Budimpešti tijekom Drugog svjetskog rata. Na internetu u Mađarskoj prethodnih dana kruži snimak na kojem se vidi kako ljevičarski aktivisti šutiraju i tuku Mađara, koji leži na zemlji.

Iako je Salis u zatvoru skoro godinu dana, njen slučaj je počeo da privlači pažnju tek u listopadu nakon što je njen otac Roberto javno progovorio o pismu u kojem mu je njegova kćerka opisala teške uvjete u pritvoru.

U intervjuu za talijanski list La Repubblica, zatvorenica, koja je bila sa Salis u zatvoru, rekla je da je namjerno drže u ćeliji „punoj štakora i insekata". Interes za ovaj slučaj je naglo narastao u ponedjeljak, 29. siječnja kada su talijanski mediji objavili fotografije okovane Salis pred sudom.

Na internetu je pokrenuta peticija sa zahtjevom da Salis bude vraćena u Italiju, a do sada je prikupljeno više od 90.000 potpisa. Antonio Tajani, talijanski ministar vanjskih poslova, rekao je u utorak, 30. siječnja da je pozvao mađarskog ambasadora u Rimu da ga „pita zašto se ne poštuju neke od najosnovnijih normi o uvjetima zatvorenika".

Predsjednica Vlade Italije Giorgia Meloni, koja predvodi desničarsku partiju "Braća Italije" i u dobrim je odnosima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, još nije komentirala slučaj, zbog čega je mnogi kritiziraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:12