StoryEditorOCM
SvijetSPUTNIK V

Slovačka još barem mjesec dana neće moći koristiti rusko cjepivo: Moskva je zatražila da dio doza vrate na ponovno testiranje

Piše HINA
28. travnja 2021. - 19:15

Doze ruskog cjepiva Sputnjik V koje su poslane Slovačkoj u ožujku moraju biti pohranjene još najmanje mjesec dana, nakon što je Moskva zatražila da se dio doza vrati na ponovno testiranje, objavio je u srijedu slovački ministar zdravstva. 

Slovačka je primila 200 tisuća doza ruskog cjepiva na početku prošlog mjeseca u sklopu planirane pošiljke od 2 milijuna doza, što je pokrenulo političku oluju koja je završila ostavkom slovačkog premijera. 

Rusko cjepivo se još uvijek ne koristi jer slovačka agencija za lijekove SUKL odbija dati odobrenje, pozivajući se na nedovoljno podataka, piše Reuters. 

Sputnjik V tek treba dobiti odobrenje i Europske agencije za lijekove (EMA). Zasad je jedina članica Europske unije koja cijepi Sputnjikom Mađarska, koja nije čekala zeleno svjetlo EMA-e. 

Slovačko ministarstvo zdravstva objavilo je da je uzorak od 600 doza Sputnjika poslan nazad u Rusiju na zahtjev Moskve radi dodatnih testiranja. Ministarstvo je dodalo da cijepljenje tim cjepivom neće početi još najmanje mjesec dana, do dovršetka testiranja u Rusiji. 

- Rusi su tražili tu priliku i mi smo im joj omogućili- rekao je ministar zdravstva Vladimir Lengvarsky. „Žele provjeriti pošiljku“, dodao je. 

Slovačka kupnja ruskog cjepiva izazvala je politički kaos jer tadašnji premijer Igor Matovič o tome nije obavijestio svoje koalicijske partnere. Matovič je stoga podnio ostavku, no vratio se u vladu kao ministar financija. 

Lengvarsky je u srijedu rekao da želi da slovački stručnjaci budu uvjereni u sigurnost ruskog cjepiva prije nego se ono počne koristiti. 

Slovačka je dosad jednom dozom cijepila petinu svog stanovništva, zasad koristeći samo cjepiva koje je odobrila EMA. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 07:39