StoryEditor
Svijetslabo pokretan

Papi Frani liječnici zabranili putovanje u Afriku? Sveti Otac morao je otkazati najavljeni posjet, vjernici se brinu za njegovo zdravstveno stanje

Piše Hina
10. lipnja 2022. - 21:42

Papa Franjo otkazao je putovanje u Afriku planirano za srpanj zbog bolesti koljena, objavio je u petak Vatikan, pobudivši niz pitanja o pokretljivosti 85-godišnjeg poglavara Katoličke crkve.

Papin put u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan planiran od 2. do 7. srpnja otkazan je "sa žaljenjem" na zahtjev liječnika koji ga liječe zbog rupture ligamenta koljena.

Papa je već mjesec dana u invalidskim kolicima, ali nastavlja aktivnosti te se u petak susreo s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Put je otkazan kako Papa ne bi ugrozio rezultate terapije koju prima za koljeno i putovanje će se realizirati u vrijeme koje će se naknadno odrediti, objavio je Vatikan no nije ništa naveo o putovanju u Kanadu planiranom od 24. do 30. srpnja. 

Papa Ivan Pavao II. koji je umro 2005.,  koristio se platformom na kotačima za kretanje u Bazilici sv. Petra u zadnjim godinama svog 27 godina dugog pontifikata kada mu je Parkinsonova bolest već bila zahvatila cijelo tijelo, uključivo disanje. 

Putovanje u DR Kongo i Južni Sudan u ljeti bilo bi izazov i u redovitim okolnostima za 85-godišnjeg Svetog Oca.

Već u travnju kada je posjetio Maltu papa Franjo morao se koristiti dizalom za ulazak i izlazak iz zrakoplova upravo zbog koljena.

Nadalje, u nekoliko navrata prošlih tjedana Papa je bio prisiljen dužnosti ustupiti suradnicima dok je on ostao sjediti i čitati homiliju. 

Posjet Južnom Sudanu bio je osobito važan jer je bio nekoliko puta planiran i otkazivan zbog sigurnosnih problema.
Južni Sudan je pretežito kršćanska zemlja i Franjo je onamo trebao putovati s nadbiskupom Canterburyja i Moderatorom Generalne skupštine Crkve Škotske.

"Molim za dragog brata papu Franji i žalim zajedno s njim", rekao je nadbiskup Canterburyja Justin Welby, duhovni poglavar Anglikanske crkve.

"Optimistično vjerujemo da će se Papino zdravlje poboljšati", rekao je južnosudanski katolički biskup Stephen Ameyu Martin Mulla u glavnome gradu Jubi.

Južni Sudan stekao je neovisnost 2011., no građanski rat izbio je 2013. pri čemu je poginulo 400.000 ljudi. Mirovni sporazum potpisan je 2018. no u toj zemlji još traju borbe, ali i glad.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 19:00