StoryEditorOCM
Regijadr. Ante Kvesić

Doveo ga Gojko Šušak i ‘jaše‘ već punih 27 godina: tko je ravnatelj mostarske bolnice koji je zgrozio javnost nakon prvih zaraženih u Hercegovini?

18. ožujka 2020. - 20:12

Tko je dr. Ante Kvesić, čovjek koji je svojim objašnjenjem 'umisto sprida, uša nam je sazad!' i čačkanjem zuba dok su novinari tražili objašnjenje slučaja prvozaraženog u Hercegovini danas zgrozio mnoge čak i van granica Bosne i Hercegovine?

Na čelu mostarske bolnice već je dobrih 27 godina i kadar je svih garnitura što su se izmjenjivale na vrhu uvijek vladajućeg HDZ-a BiH. Tamo ga je doveo, kažu upućeni, najmoćniji Hercegovac u doba vladavine dr. Franje Tuđmana, Gojko Šušak.

Vezala ih je širokobriješka linija, jer je Kvesić rođen u Gornjim Mamićima, a 'Goja' je uvijek najviše volio svoje. Presudile nisu, također nam kažu, doktorove stručne reference, jer je u to doba još uvijek bio malo poznati pedijatar. Tek kasnije će doći kirurška praksa, titule, mjesto na sveučilištu, knjige...

- Da nisam lud, Sveučilišna klinička bolnica Mostar teško bi mogla funkcionirati - rekao je jednom prilikom prije pet godina gostujući u programu lokalnog Radija dobre vibracije.

Spremao se na još jedan četverogodišnji mandat. Glatko je prošao, isto kao i lani kada je bio jedini kandidat. Ispalo je da se njemu baš i ne da, ali kao da to traže neki viši interesi. Nacionalni, poslovni..., tko će ga znati.

image
Dr. Ante Kvesić
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

- Iskreno rečeno, dosadilo mi je, naročito zbog mog zdravstvenog stanja. No, lomio sam se, razgovarao s najbližim suradnicima i odlučio sam, ukoliko izdrži ovo srce, kandidirati se još jedanput – rekao je.

Pogađajte?! Izabran je, naravno, iako se i prije i kasnije uvelike govorilo o dugovima, kao i brojnim problemima što su snašle 'krovnu zdravstvenu ustanovu Hrvata u BiH'.

Sve je to prokomentirao sljedećim riječima:

- Samo je papa Wojtyla imao duži staž od mene!

Nakon novog mandata, odmah je tijekom lanjskog ljeta povukao pitanje dugova bolnice. Popeli su se na enormnih 63 milijuna konvertibilnih maraka (preko 250 milijuna kuna). Za posušiti ih nije bila dovoljna ni financijska injekcija iz Hrvatske od 40 milijuna kuna kao pomoć dijaspori.

Kvesić je i u novom mandatu, baš kao i nakon što se otkrilo da mu je šef plućnog odjela prije par dana primio zaraženog kuma preko veze i kasnije ga vodao po bolnici, sve ostavio po starom.

- Zadovoljan sam svojim timom u menadžmentu. Istina, svi oni su dosta dugo sa mnom, možda su i oni umorni, ali ja ne mijenjam igrače. Svi moji pomoćnici, još iz rata, su otišli u punu starosnu mirovinu. U 26 godina sam promijenio samo par šefova, smijenio nisam nikad nikoga, s ljudima morate raditi da bi mogli rukovoditi ovolikim sustavom.

Tu je preko dvije tisuće ljudi i to mora biti velika žrtva. Morate sve čuti, vidjeti i prepoznati što treba napraviti. Svoje mjesto ne smatram premijom, smatram to žrtvom koju nastavljam plaćati. Presloženo je i prezahtjevno da bi moglo biti dobro – 'jadao' se Kvesić.

Baš dok se javnost na YouTubeu zabavljala današnjim doktorovim provalama, objavljeno je da se testu na koronavirus podvrgnuo šef HDZ-a BiH Dragan Čović. Pokazat će se, hvala Bogu, negativnim. Sigurno je odahnuo i dr. Kvesić, jer zna da će stranka svim svojim kapacitetom stati mu u obranu.

Bez obzira koliko je sada legitimno pitati čime je to i njega zadužio privilegirani pacijent s dobro uhodanim poslom prepravke gospodarskih vozila u sanitarna, kao i vezama s onima koji redovito prolaze na natječajima za kupnju dužnosničkih limuzina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 21:36